Καταγγελίες για τρία περιστατικά ρατσιστικής βίας από αστυνομικούς σε πρόσφυγες

Καταγγελίες για τρία περιστατικά ρατσιστικής βίας από αστυνομικούς σε πρόσφυγες

Τρία περιστατικά ρατσιστικής βίας σε βάρος προσφύγων από αστυνομικούς καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων.

Πρόκειται για τρεις διαφορετικές περιπτώσεις στο πλαίσιο ελέγχων για τον περιορισμό των μετακινήσεων με στόχο τη μη εξάπλωση του κοροναϊού.

Όπως αναφέρει το Παρατηρήτιο: «Τα δύο συνέβησαν στην Αθήνα εις βάρος ενός ωφελούμενου του προγράμματος ESTIA ο οποίος υπέστη σωματική βία από αστυνομικούς (όπως καταγγέλει η οργάνωση Άρσις) και ενός Πακιστανού μαθητή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών τον οποίο (σύμφωνα με την καταγγελία του σχολείου) οι αστυνομικοί έσπρωξαν, κόλλησαν βίαια στον τοίχο, έφτυσαν, ειρωνεύτηκαν για το ότι έχει Ελληνίδα φίλη, του έκαναν εξευτελιστικό δημόσιο σωματικό έλεγχο υποχρεώνοντάς τον να κατεβάσει το παντελόνι του και ψάχνοντας κάτω από το εσώρουχο, αμφισβήτησαν πως είναι ικανός να γράψει ο ίδιος το χαρτί της βεβαίωσης του, απείλησαν και όταν τους είπε ότι θέλει να πάρει τηλέφωνο το δικηγόρο του, τον χτύπησαν».

Το τρίτο περιστατικό συνέβη στη Σάμο όπου αστυνομικοί (σύμφωνα πάλι με την Άρσις) επέλεξαν από μια ουρά σε σούπερ μάρκετ να κάνουν έλεγχο μόνο σε έναν αιτούντα άσυλο από το Καμερούν τον οποίο προσήγαγαν βίαια στο τμήμα επειδή δεν είχε δικαιολογητικό μετακίνησης, γρονθοκόπησαν και εκβίασαν να υπογράψει έγγραφο στα ελληνικά τα οποία είναι γλώσσα που δεν γνωρίζει.

Με δεδομένη τις εθνικότητες των τριών θυμάτων και τα υπόλοιπα ρατσιστικά χαρακτηριστικά της ευτελιστικής συμπεριφοράς των θυτών, τα εγκλήματα των αστυνομικών πρέπει οπωσδήποτε να ερευνηθούν και ως εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά (άρθρο 82Α ΠΚ).

Τα σχόλια είναι κλειστά.