Κατασχέθηκαν προϊόντα ντόπινγκ αξίας 64 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο πολύμηνης αστυνομικής επιχείρησης σε 30 χώρες

Στην Ελλάδα συνελήφθησαν 20 άτομα, ενώ στις ποινικές δικογραφίες συμπεριλήφθηκαν επιπλέον 276 - Τα συνολικά έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα των εμπλεκομένων ξεπέρασαν τα 8,5 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν προϊόντα ντόπινγκ αξίας 64 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο πολύμηνης αστυνομικής επιχείρησης σε 30 χώρες

Μεγάλη και πολύμηνη αστυνομική επιχείρηση με τη συμμετοχή της ΕΛΑΣ πραγματοποιήθηκε σε 30 χώρες και τρεις ηπείρους για την αντιμετώπιση της διακίνησης παραποιημένων φαρμάκων και ουσιών ντόπινγκ.

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, υπό το συντονισμό της Europol, ηγήθηκε από κοινού με τις Γαλλικές Αρχές (French Gendarmerie/OCLAESP), τις Ισπανικές Αρχές (Guardia Civil) και τις Ιταλικές Αρχές (Italian Carabinieri Corps /NAS Carabinieri), στην επιχειρησιακή δράση με την ονομασία SHIELD IV.

Σε 30 χώρες

Η δράση υλοποιήθηκε το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, με τη συμμετοχή αρχών επιβολής του νόμου από 30 χώρες σε τρεις ηπείρους, τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της INTERPOL, της EUROJUST, της FRONTEX, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνίων (WCO), του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), καθώς και ιδιωτικών Φορέων.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνολικά κατηγορήθηκαν 1.284 άτομα, από τα οποία τα 296 συνελήφθησαν, ενώ η αξία των παράνομων φαρμακευτικών κ.λπ. προϊόντων που κατασχέθηκαν, ξεπερνά τα 64 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας χειρίσθηκε 9 υποθέσεις. Μετά από πολύμηνες και διεξοδικές έρευνες, αντικείμενο των οποίων αποτέλεσαν 6 εγκληματικά δίκτυα με εθνική, αλλά και υπερεθνική δράση, συνελήφθησαν 20 άτομα, ενώ στις ποινικές δικογραφίες που σχηματίσθηκαν συμπεριλήφθηκαν επιπλέον 276.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: περισσότερα από -60.000- τεμάχια παράνομων φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών σκευασμάτων, περισσότερα από -100.000- ευρώ, πιστόλι με γεμιστήρα και 2 αυτοκίνητα.

Τα συνολικά έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα των εμπλεκομένων ξεπέρασαν τα 8.500.000 ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.