Κατάταξη UEFA: Δεύτερη καλύτερη επίδοση στη συγκομιδή βαθμών στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου

Οι 8.600 βαθμοί αποτελούν την καλύτερη επίδοση από τη σεζόν 2001/02 όταν η Ελλάδα είχε πετύχει το ιστορικό ρεκόρ των 11.250 βαθμών

Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών και κορυφαία τα τελευταία 22 χρόνια έχει πετύχει μέχρι στιγμής το ελληνικό ποδόσφαιρο στη φετινή συγκομιδή βαθμών στην ειδική κατάταξη της UEFA χάρη στις ευρωπαϊκές επιτυχίες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ.

Οι 8.600 βαθμοί αποτελούν την καλύτερη επίδοση από τη σεζόν 2001/02 όταν η Ελλάδα είχε πετύχει το ιστορικό ρεκόρ των 11.250 βαθμών , ενώ κατατάσσουν τη χώρα μας στην 11η θέση μεταξύ όλων των ομοσπονδιών που εκπροσωπούνται φέτος στα Κύπελλα Ευρώπης. Η φετινή επιτυχία έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος σε σχέση με την προ 22ετίας, καθώς η Ελλάδα ξεκίνησε την προσπάθεια της με πέντε ομάδες γεγονός που μειώνει τον συντελεστή νίκης στο 0,40 και της ισοπαλίας στο 0,20.

Τη σεζόν 2001/02 είχε εκπροσωπηθεί με τέσσερις ομάδες, επομένως είχε υψηλότερο συντελεστή στις νίκες και στις ισοπαλίες, ενώ δύο ελληνικά κλαμπ, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είχαν συμμετάσχει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι Πράσινοι είχαν καταφέρει να φτάσουν μέχρι τη δεύτερη φάση η οποία τότε διεξαγόταν επίσης σε γκρουπ, ο ΠΑΟΚ σταμάτησε στον τρίτο γύρο του κυπέλλου UEFA, ενώ η ΑΕΚ αποκλείστηκε στη φάση των 16 της ίδιας διοργάνωσης.

Ο ΠΑΟΚ έχει συνεισφέρει φέτος 18 από τους συνολικά 43 βαθμούς και ο Ολυμπιακός 12,5. Ο Παναθηναϊκός έμεινε στους 5,5, η ΑΕΚ στους 4,5 και ο Αρης στους 2,5.
Την τελευταία πενταετία ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ είναι οι ομάδες που ουσιαστικά κράτησαν όρθιο το ελληνικό ποδόσφαιρο στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Οι Ερυθρόλευκοι έχουν συνεισφέρει 56,50 βαθμούς, ακολουθεί ο Δικέφαλος του Βορρά με 45,50 και μετά το χάος. Η τρίτη ΑΕΚ έχει προσφέρει μόλις 13,00 σε πέντε χρόνια, ο Αρης 9,5 ο Παναθηναϊκός 6,00, ο Ατρόμητος 2,5 και ο ΟΦΗ 0,50.

Παρά τις ιστορικές φετινές επιδόσεις που είναι ανώτερες από τις ανταγωνίστριες ομοσπονδίες, μέχρι τη 12η Ελβετία, η χώρα μας έχει ανέβει μόνο κατά τρεις θέσεις στη γενική κατάταξη της UEFA, από την 20η στη 17η. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο περυσινό ναυάγιο, όταν οι ελληνικές ομάδες πέτυχαν αρνητικό ρεκόρ 33ετίας συγκεντρώνοντας μόλις 2.125 βαθμούς οι οποίοι θα μας ακολουθούν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στο ποδόσφαιρο τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Ωστόσο με μετριοπαθείς προβλέψεις η Ελλάδα μπορεί να τερματίσει στη 16η θέση που προσφέρει τέσσερα εισιτήρια στα αναβαθμισμένα κύπελλα Ευρώπης, αλλά μόνο ένα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ της μεθεπόμενης σεζόν.

Η UEFA μοιράζει 2,5 δισ. ευρώ στις ομάδες του νέου Τσάμπιονς Λιγκ

Τα σχόλια είναι κλειστά.