Κατερίνα Μιχαηλίδου: Από την Κρήτη στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου

– Τι λέει στο enikos.gr για την απόφασή της και τις πρώτες βάρδιες στο νοσοκομείο
της Ευανθίας Τασσοπούλου

Η Κατερίνα Μιχαηλίδου δεν δίστασε ούτε στιγμή να πάρει την απόφαση για να πάει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις στα νοσοκομεία που είναι στο “κόκκινο” λόγω της ραγδαίας αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας. Είναι μία από τις 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη που αποφάσισαν να συνδράμουν εθελοντικά τους συναδέλφους τους και από την Πέμπτη έχουν ενταχθεί στις βάρδιες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων. Βρίσκονται, μαζί με τους γιατρούς, στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνουν με τον αόρατο εχθρό.

Η Κατερίνα παλεύει ακούραστα στο “Ιπποκράτειο”, όπως και οι συνάδελφοί της να σώσουν ανθρώπινες ζωές, ενώ μετά την πολύωρη βάρδια επιστρέφει στο ξενοδοχείο, το οποίο θα αποκαλεί “σπίτι” για το επόμενο διάστημα, για όσο κληθεί να βοηθήσει στον άνισο αυτό αγώνα με τον COVID-19. Η απόφαση για εκείνη ήταν εύκολη, όπως δηλώνει στο enikos.gr, γιατί έχει τη στήριξη του συζύγου της, ο οποίος θα αναλάβει όλο το βάρος, καθώς έχουν και δύο μικρά παιδιά. Η νοσηλεύτρια περιγράφει με μελανά χρώματα τα όσα διαδραματίζονται στους θαλάμους COVID του νοσοκομείου.

Τελείωσε τη νοσηλευτική το 2008 στη Θεσσαλονίκη. “Η καταγωγή μου είναι από τον Έβρο, ο μπαμπάς μου δηλαδή είναι από εκεί, αλλά μένουμε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Έχω δουλέψει με συμβάσεις στη Θεσσαλονίκη σε διάφορα νοσοκομεία και η οργανική μου θέση είναι στο ΠΑΓΝΗ του Ηρακλείου” λέει.

Αν και έχει οικογένεια και μάλιστα δύο μικρά παιδιά, αυτό δεν την σταμάτησε από το να βρεθεί εκεί, όπου υπάρχει ανάγκη αυτή τη στιγμή. “Αυτό που έγινε είναι ότι μου ζητήθηκε αν θα ήθελα εθελοντικά να πάω στη Θεσσαλονίκη. Είπα αμέσως ναι, γιατί ήξερα ότι θα έχω την υποστήριξη του συζύγου μου. Έχω και δύο παιδάκια. Ο σύζυγος πρέπει να αναλάβει το βάρος όσο λείπω. Ο άνδρας μου σέβεται τις αποφάσεις μου, ξέρει ότι είμαι υγειονομικός και θέλω να βοηθάω. Τώρα, όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στη Θεσσαλονίκη, έτσι τώρα είμαστε εδώ. Πάντα με στηρίζει. Τα παιδιά είναι αρκετά μικρά και δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει” σημειώνει η Κατερίνα.

“Όλες οι κλίνες ΜΕΘ Covid είναι γεμάτες – Είναι δύσκολα”

“Είμαι στο Ιπποκράτειο. Τι να σας πω; Είναι ακριβώς τελικά όπως τα δείχνουν στην τηλεόραση. Ήμουν υποψιασμένη τι θα αντικρίσω, αλλά γίνεται χαμός… Υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα, όλες οι κλίνες είναι γεμάτες. Έχουμε μπει ήδη από την Πέμπτη σε κανονική υπηρεσία στο νοσοκομείο. Εγώ είδα όλες τις κλίνες ΜΕΘ γεμάτες” τονίζει στο enikos.gr.

Όσον αφορά στην υποδοχή από το προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου, η Κατερίνα αναφέρει ότι τους υποδέχθηκαν με μια ανοιχτή αγκαλιά, καθώς κάθε βοήθεια σε αυτή τη μάχη είναι ευπρόσδεκτη. “Γενικά αυτό που ακούμε είναι ένα συνεχές ευχαριστώ, γιατί αποφασίσαμε να πάμε και να βοηθήσουμε. Και κατευθείαν μπήκαμε φυσικά στους δικούς τους ρυθμούς. Είναι όλοι εξαντλημένοι, είναι πολύ δύσκολα, είναι τα ωράρια ατελείωτα. Οι γιατροί είναι εξαντλημένοι και φαίνεται αυτό, όπως και οι νοσηλευτές. Και εμείς, οι 10 κοπέλες που ήρθαμε από την Κρήτη, προσπαθούμε όπως όλοι για το καλύτερο. Είναι άλλο πράγμα να το βλέπεις από μέσα” λέει περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, ενώ η φωνή της “σπάει”.

“Στην Κρήτη δεν είχε καμία σχέση με τις εικόνες που βλέπουμε εδώ. Όλα τα περιστατικά που έχω δει εδώ στο νοσοκομείο είναι βαριά, όλες οι κλίνες όπως σας είπα είναι γεμάτες, είναι δύσκολα, δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι δύσκολα και για τους ασθενείς και για εμάς” προσθέτει.

Το μήνυμά της προς τους αρνητές του κορονοϊού ή όσους θεωρούν ότι πρόκειται για μια απλή γρίπη είναι σαφές. Πρέπει όλοι να ακολουθούν τις οδηγίες των επιστημόνων, ξεκαθαρίζει, ενώ απευθύνει έκκληση προς όσους γιατρούς και νοσηλευτές μπορούν, να δώσουν το “παρών” στα νοσοκομεία που υπάρχει ανάγκη.

“Το εύρος της κατάστασης με τον κορονοϊό είναι μεγάλο και εύχομαι να σταματήσει. Εύχομαι να έρθουν κι άλλοι εθελοντές. Να προσπαθήσουν όσοι μπορούν βέβαια, να βοηθήσουν τη Θεσσαλονίκη να ξεπεραστεί, για να μην υπάρξει άλλη εξάπλωση. Θέλω οι πολίτες να προλαμβάνουν, να ακούν τις οδηγίες που μας δίνει ο ΕΟΔΥ”.

Το βίντεο από την άφιξή της μαζί με της υπόλοιπες εννέα νοσηλεύτριες στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη, όπου της υποδέχθηκαν με τριαντάφυλλα.

Το απόγευμα της Παρασκευής, οι 17 εθελόντριες και ο εθελοντής νοσηλευτής που ταξίδεψαν από την Κρήτη, την Αργολίδα και την Κομοτηνή για τη Θεσσαλονίκη συνομίλησαν σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τους ευχαρίστησε για όσα προσφέρουν αυτές τις δύσκολες ώρες του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

«Αφήσατε τα σπίτια σας, αφήσατε τις οικογένειές σας, ταξιδέψατε σε άλλα σπίτια και σε άλλες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που σας έχουν ανάγκη. Το σπίτι σας είναι όλη η Ελλάδα, οι οικογένειες σας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες. Δεν είναι απλά μια ευγενική πράξη, είναι μια βαθιά πατριωτική πράξη και θέλω στο πρόσωπό σας να σας συγχαρώ ως επαγγελματίες αλλά και ως εθελοντές στην πρώτη γραμμή» τόνισε ο Πρωθυπουργός δηλώνοντας «βαθιά υπόχρεος». «Τη στιγμή της κρίσης, τη στιγμή που η κοινωνία -όχι το κράτος- σας χρειάστηκε, εσείς σηκώσατε το χέρι, ανταποκριθήκατε και αυτή η εμπειρία νομίζω είναι μία εμπειρία ζωής για όλους και όλες», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η προσφορά των εθελοντών και όλων των υγειονομικών αποδεικνύει ότι η «ευθύνη και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι απλά κενές λέξεις», προσθέτοντας πως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που κάνει τη διαφορά.https://www.enikos.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.