Κιάτο: 46χρονη πέθανε από αλλαντίαση που της προκάλεσαν φασόλια – Διασωληνωμένη η μητέρα της

Ημερομηνία:

Τι είναι η αλλαντίαση

Σοκ στο Κιάτο, όπου 46χρονη έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση που της προκάλεσαν πράσινα φασόλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, την ίδια στιγμή διασωληνωμένη νοσηλεύεται η 77χρονη μητέρα της.

«Στο νοσοκομείο εισήχθη με διάγνωση δηλητηρίασης μία γυναίκα ηλικίας περίπου 70 ετών. Από εκεί και πέρα κοινωνικά σας λέω ότι σε κέντρο υγείας του νομού μας μάθαμε εκ των υστέρων ότι απεβίωσε η κόρη της, προφανώς από την ίδια αιτία» δήλωσε ο Γρηγόρης Καρπούζης, διοικητής του Νοσοκομείου Κορίνθου στο «Live News».

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες.

Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Περίοδος επώασης και περίοδος μεταδοτικότητας

Τα συμπτώματα στην τροφιμογενή αλλαντίαση ξεκινούν είτε πολύ νωρίς, μέσα σε 6 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, είτε αργά έως και 10 ημέρες μετά. Συνήθως, ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 18-36 ώρες.

Στην εισπνευστική αλλαντίαση ο χρόνος επώασης είναι μεγαλύτερος και κυμαίνεται από 12 έως 80 ώρες μετά την έκθεση, ενώ στη βρεφική είναι άγνωστος λόγω του ότι δεν διευκρινίζεται συνήθως πότε έγινε η κατάποση των σπόρων του βακτηρίου.

Παρόλο που η απέκκριση τοξίνης και μικροβίων στα κόπρανα των ενηλίκων ασθενών με εντερική τοξιναιμία συνεχίζεται για εβδομάδες ή μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων δεν έχει καταγραφεί μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

ΟΣΔΕ 2026: Αλλάζουν τα δεδομένα για τους...

Χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και...

Γιατί ο αυτισμός διαγιγνώσκεται 4 φορές συχνότερα...

Νέα έρευνα εξετάζει τα γενετικά αίτια αυτού του χάσματος,...

ΟΣΔΕ 2026: Αλλάζουν τα δεδομένα για τους...

Χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και...

Γιατί ο αυτισμός διαγιγνώσκεται 4 φορές συχνότερα...

Νέα έρευνα εξετάζει τα γενετικά αίτια αυτού του χάσματος,...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΟΣΔΕ 2026: Αλλάζουν τα δεδομένα για τους αγρότες – Τι ισχύει με το Μητρώο Αγροτών

Χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και...

Προσβάσιμος τουρισμός στην πράξη: Τι χρειάζεται να αλλάξει για τα άτομα με αναπηρία

Η προσβασιμότητα στον τουρισμό αποτελεί βασική προϋπόθεση για όλους...

Τώρα θέλουν εκλογές αργότερα

Μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη...