ΚΚΕ:Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την κινητοποίηση των καλλιτεχνών

Ημερομηνία:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες καλλιτέχνες και σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών που συμμετείχαν στη μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην εξίσωση των πτυχίων τους με το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο ότι οι σημερινοί σπουδαστές και αυριανοί καλλιτέχνες, έχοντας την πιο μαζική και δυναμική παρουσία στην κινητοποίηση, επιλέγουν τον δρόμο του αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων τους.
Η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και τη γενική κατακραυγή, υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει συνάντηση των εκπροσώπων της από τα τρία Υπουργεία -Εσωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας- με αντιπροσωπεία των καλλιτεχνικών σωματείων και του συλλόγου σπουδαστών. Στη μαραθώνια συζήτηση που επακολούθησε και σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δίκαιη οργή καλλιτεχνών και σπουδαστών η κυβέρνηση εμφανίστηκε σαν να ακούει για πρώτη φορά τα εδώ και χρόνια διατυπωμένα και κατατεθειμένα αιτήματα των φορέων τους Στην ουσία επιβεβαίωσε την επιμονή της να προσθέσει κι άλλο ένα βάρος στο φορτίο που σηκώνουν οι καλλιτέχνες από την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μια πολιτική που α) διαιωνίζει το αίσχος της εμπορευματοποιημένης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με τα δυσβάστακτα δίδακτρα και το ανομοιογενές περιεχόμενο και β) διασφαλίζει, αντί για τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών, τα συμφέροντα εκείνων που εκμεταλλεύονται την εργατική τους δύναμη. Αυτοί είναι οι μόνοι ωφελημένοι από τα υποβαθμισμένα πτυχία και την κακοπληρωμένη εργασία των καλλιτεχνών.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το συμπέρασμα πως η μόνη γλώσσα που ακούει η κυβέρνηση είναι η γλώσσα των αγώνων.
Οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών χρειάζεται τώρα πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά να συνεχίσουν τον συλλογικό αγώνα τους διεκδικώντας:
• Άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Προεδρικού Διατάγματος 85/22. Καμία χειροτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών σε κατηγορία Δ.Ε. από την Τ.Ε. που είναι σήμερα.
• Ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και της αξίας των πτυχίων τους, όπως και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Ανάπτυξη συστήματος δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια ως και το Πανεπιστήμιο.
• Συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, των μουσικών. Η μεταδευτεροβάθμια καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν μπορεί να υπάγεται ούτε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ούτε στα ΙΕΚ. Σύγχρονη και υπερώριμη απαίτηση είναι να γίνει αποκλειστικά Ανώτατη.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μητσοτάκης: Η σκέψη όλων στις οικογένειες που...

Στις τραγωδίες στα Τρίκαλα και τη Ρουμανία που έχουν...

Επανεκλογή Κουτσούμπα και νέα Κεντρική Επιτροπή: Ολοκληρώθηκε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΚΛΟΓΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ...

Μητσοτάκης: Η σκέψη όλων στις οικογένειες που...

Στις τραγωδίες στα Τρίκαλα και τη Ρουμανία που έχουν...

Επανεκλογή Κουτσούμπα και νέα Κεντρική Επιτροπή: Ολοκληρώθηκε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΚΛΟΓΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο:Συλλήψεις για κλοπές,ναρκωτικά και κατοχή παράνομων πακέτων τσιγάρων

Σύλληψη -2- ημεδαπών για κλοπή Συνελήφθησαν χθες (31.01.2026) μεταμεσονύκτιες...

Λασίθι:Σε κλίμα ενότητας η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της “Ενωτικής Κίνησης Πολιτών”

Κοπή βασιλόπιτας Δημοτικού Συνδυασμού Μανώλης Μενεγάκης: Απέναντι στον λαϊκισμό και...