ΚΚΕ : Αντιμετώπιση προβλημάτων από την υλοποίηση των έκτακτων μέτρων λόγω του “νέου κορωνοϊού”.

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση στη χώρα του νέου κορωνοϊού, προβλέπονται μεταξύ άλλων το μέτρο της αποχής από την εργασία, η προσωρινή παύση της λειτουργίας βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, σχολείων και σχολών. Πρόκειται για έκτακτα μέτρα, που αποσκοπούν αφενός να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού στον υγιή πληθυσμό και αφετέρου ασθενείς που μπορούν να αντιμετωπιστούν με “κατ’ οίκον νοσηλεία”.

Όπως είναι κατανοητό για την υλοποίησή τους απαιτείται τα μέτρα αυτά να συνοδεύονται με κυβερνητικές αποφάσεις, που να διασφαλίζουν και να κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, που είτε νοσούν οι ίδιοι και μένουν στο σπίτι, είτε περιθάλπουν ασθενείς της οικογένειάς τους, είτε έχει διακοπεί η εργασία τους, λόγω των προληπτικών μέτρων.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση που να διασφαλίζει σε αυτές τις περιπτώσεις τις αναγκαίες πρόσθετες άδειες με πλήρη καταβολή των αποδοχών και της ασφαλιστικής κάλυψης. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε πιέσεις της εργοδοσίας και με κίνδυνο ένα αναγκαίο μέτρο προστασίας να υπονομεύεται στην εφαρμογή του αφού δε διασφαλίζεται η υποχρεωτικότητά του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, αν προτίθεται να πάρει μέτρα ώστε να εξασφαλίσει πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:
α) Σε όσους εργαζόμενους νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν.
β) Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού.
γ) Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.
δ) Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Ο Βουλευτής

Κατσώτης Χρήστος

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

«Κόφτης» στα social media: Πότε θα τεθεί...

Τι αλλάζει σε λίγους μήνες σχετικά με την πρόσβαση...

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Αύξηση 115% από το...

Στις πολιτικές στήριξης της φοιτητικής μέριμνας και στο κόστος...

«Κόφτης» στα social media: Πότε θα τεθεί...

Τι αλλάζει σε λίγους μήνες σχετικά με την πρόσβαση...

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Αύξηση 115% από το...

Στις πολιτικές στήριξης της φοιτητικής μέριμνας και στο κόστος...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

«Κόφτης» στα social media: Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο για τα παιδιά κάτω των 15 ετών

Τι αλλάζει σε λίγους μήνες σχετικά με την πρόσβαση...

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Αύξηση 115% από το 2019 – Στα 90 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση το 2026

Στις πολιτικές στήριξης της φοιτητικής μέριμνας και στο κόστος...

Ηράκλειο: Ρούχα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης για τους μετανάστες από τον Δικηγορικό Σύλλογο

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης για την κάλυψη άμεσων αναγκών προσφύγων και...