ΚΚΕ : Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Ιεράπετρα

Την Κυριακή 31.03.2024 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής και μνήμης στο μνημείων πεσόντων στην είσοδο της πόλης της Ιεράπετρας, για τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που έπεσαν νεκροί στα «αιματηρά γεγονότα της Ιεράπετρας» το Μάρτιο του 1945. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λασιθίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Στο χώρο του μνημείου έγινε από τον Κυφωνίδη Νίκος μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Λασιθίου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, περιγραφή του χρονικού των γεγονότων, στα οποία έχασαν τη ζωή τους οι
 Κυριάκος Χατζησάββας
 Ευθυμία Καζαντζάκη
 Ξενούλα Γράσσου
 Γιάννης Γράσσος
 Εμμανουήλ Λιανός και
 Γιώργος Σφακιανάκης

στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν και να απαιτήσουν την απελευθέρωση των άδικα συλληφθέντων συναγωνιστών τους, στελεχών του ΕΑΜ Ιεράπετρας.

Στη συνέχεια, με αυτοκινητοπομπή μετακινήθηκαν, οι συγκεντρωμένοι στην Πλατεία Παπαγεωργίου στην Ιεράπετρας, όπου πραγματοποιήθήκε η κεντρική ομιλία από την Καράμπελα Σταυρούλα μέλος της ΤΕΛασιθίου του ΚΚΕ, όπου μεταξύ άλλων ειπώθηκε:
«Η θυσία της ζωής των αγωνιστριών και αγωνιστών το 1945 είναι παράδειγμα για όλους εμάς, για την απάντηση που πρέπει να δώσουμε στα σύγχρονα προβλήματα που μπαίνουν μπροστά μας. Για όλα αυτά που χειροτερεύουν την ζωή μας. Την κατάσταση στη υγεία, στην πρόνοια, στην παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις, στο περιβάλλον .
Είναι η απάντηση που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα οι εκατοντάδες χιλιάδες λαού που διαδήλωσαν στην Ελλάδα και καταδίκασαν το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ , των προηγούμενων κυβερνήσεων , της ΕΕ που εμπορευματοποίησαν τις σιδηροδρομικές μεταφορές.
Οι αγρότες που έστησαν αγωνιστικά μπλόκα , που αντιτάχθηκαν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική , απαίτησαν την μείωση του κόστους παραγωγής.
Οι φοιτητές και οι μαθητές που καταδίκασαν τους σχεδιασμούς για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια , που πάλεψαν για το δικαίωμα στην μόρφωση και στην δουλειά.
Οι εργαζόμενοι που βγήκαν στον δρόμο του αγώνα, όπως οι εργαζόμενοι της Λάρκο , και διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.
Τα εκατομμύρια λαού και νεολαίας που εκφράσανε την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό , καταδίκασαν το κράτος του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ που το στηρίζουν
Αλλά και οι χιλιάδες Λασιθιωτών που διαδήλωσαν την προηγούμενη Πέμπτη στο Σεληνάρι και απαίτησαν την ενίσχυση των 4 νοσοκομείων του Νομού και της δημόσιας Υγείας
Η απάντηση που θα δώσουμε σε όλα αυτά που εξαθλιώνουν την ζωή μας όπως η ακρίβεια που μαστίζει τις λαϊκές οικογένειες πρέπει να δικαιώνει τους αγώνες όσων πάλεψαν για την ζωή του λαού .
(…) Ως ΚΚΕ φωτίζουμε ότι η αποφασιστική απάντηση σε όλα αυτά που καθημερινά χειροτερεύουν την ζωή μας και την ζωή των παιδιών μας είναι να βαδίσουμε στον δρόμο της αντίστασης, της πάλης ενάντια στους σχεδιασμούς της εξουσίας των λίγων. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι λαϊκές οικογένειες να βαδίσουμε στα βήματα των αγωνιστών όπως σε αυτή την ιστορική μέρα για την Ιεράπετρα, που έδωσαν ακόμη και την ζωή τους για καλύτερες μέρες.
Το κόμμα μας , το ΚΚΕ, ο αιμοδότης της Εαμικής αντίστασης δεν έχει προδώσει και δεν θα το κάνει, τις θυσίες χιλιάδων αγωνιστών που δώσανε την ζωή τους, που αγωνίστηκαν για το δίκιο του λαού. Τα μέλη, οι οπαδοί , οι φίλοι του πρωταγωνιστούν στους αγώνες για να αποκρουστούν τα αντεργατικά , αντιλαϊκά μέτρα που διαχρονικά οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται και προωθούν.
Το ΚΚΕ μέσα και έξω από την Ελλάδα, στην ΕΕ υπερασπίζεται τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα γιατί δεν έχει δεσμεύσεις από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Την ώρα που η νέα καπιταλιστική κρίση πλησιάζει τεράστια κονδύλια προωθούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στα μονοπώλια για την διατήρηση της κερδοφορίας τους , κονδύλια που είναι βγαλμένα από τους κόπους του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της Ευρώπης. Από την άλλη ο λαός καλείται να ζήσει με τα ελάχιστα και να πληρώσει τον λογαριασμό του Υπερμνημονίου, του Ταμείου Ανάκαμψης.
Συμβάλλουμε ώστε να δυναμώσει το κύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αστικής πολιτικής , να γυρίσει ο λαός την πλάτη του στις αυταπάτες ότι μια εναλλαγή σε επίπεδο κυβέρνησης με τους καπιταλιστές στο τιμόνι της οικονομίας είναι διέξοδος για τον λαό.
Συμβάλλουμε ώστε να ενισχυθεί η ανασυγκρότηση και η αντεπίθεση του εργατικού-λαϊκού κινήματος που μπορεί να βάλει εμπόδια , να καθυστερήσει αντιλαϊκά μέτρα , να έχει κατακτήσεις στο σήμερα και να βάλει τις βάσεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Το ΚΚΕ , η Κομματική Οργάνωση Λασιθίου καταθέτει όλες τις δυνάμεις του για να ενισχυθεί η ανατρεπτική πρόταση του κόμματος στον λαό, για να δικαιωθούν οι θυσίες των αγωνιστών της Εαμικής Αντίστασης και να πραγματοποιηθούν τα όνειρά τους για την κοινωνία που αξίζει στον λαό. ».

Με την ολοκληρωση της κεντρική ομιλίας ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Δόξα και τιμή στους Αγωνιστές-Αγωνίστριες της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ!

Τα σχόλια είναι κλειστά.