ΚΚΕ:Για τα αναγκαία μέτρα στήριξης των ιδιοκτήτων γυμναστηρίων και σχολών πολεμικών τεχνών και των εργαζομένων που απασχολούν.

Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων στην Κρήτη -όπως και πανελλαδικά- καθώς και οι εργαζόμενοι ως γυμναστές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Ιδιαίτερα τα συνοικιακά γυμναστήρια, μετά τα συνεχή lockdown οδηγούνται -σε μεγάλο ποσοστό- σε λουκέτα, ακόμα και στην περίπτωση λήξης των περιοριστικών μέτρων.

Μέχρι και σήμερα ο κλάδος βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας ήδη για έξι μήνες εντός του 2020, όπως και κατά την τρέχουσα χρονιά. Πρόκειται δηλαδή για κλειστές -με ευθύνη της κυβέρνησης- επιχειρήσεις, ενώ όλα τα έξοδα «τρέχουν» (τέλη, λογαριασμοί, δάνεια, τέλος επιτηδεύματος και προκαταβολή φόρου κτλ), ενώ για παράδειγμα κατά το προηγούμενο lockdown οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων έπρεπε να καταβάλλουν το 60% του ενοικίου, χωρίς το παραμικρό έσοδο.

Τα όποια μέτρα, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν επαρκούν για την κάλυψη ούτε στοιχειωδών αναγκών, ενώ το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας με βάση τα κριτήρια δεν αφορά τη στήριξη των μικρών επαγγελματιών με μονάδες παροχής υπηρεσιών σωματικής άσκησης.

Η κυβέρνηση αρνείται επίμονα και να ενισχύσει αποφασιστικά, σχεδιασμένα και γενικευμένα το δημόσιο σύστημα υγείας για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πανδημίας, αλλά και δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα για να στηριχθούν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα, οι μικρές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές που βιώνουν ή απειλούνται με ανεργία.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, πώς προτίθεται να ενεργήσει η κυβέρνηση ώστε:

• Να δοθεί επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
• Το ίδιο να γίνει για όλους τους εργαζομένους γυμναστές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό
• Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

• Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

• Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.

• Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

• Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που έτσι και αλλιώς δεν αφορούν την κατανάλωση.
• Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

• Τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
• Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη.
• Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Συνέχιση του προγράμματος μη επιστρεπτέας επιχορήγησης της Περιφέρειας. Αναπροσαρμογή των όρων χορήγησης, ώστε να ωφεληθούν πραγματικά οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω

Τα σχόλια είναι κλειστά.