ΚΚΕ:Για την υποστελέχωση του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου (Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.) εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό, σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων που απαιτεί εξειδίκευση, εμπειρία, αλλά και σταθερή θεραπευτική σχέση.
Σε μία περίοδο κατά την οποία αυξάνονται τα περιστατικά βίας στα σχολεία και στην οικογένεια και παρατηρείται αύξηση έως και 78% των αιτημάτων για παιδοψυχίατρο, το Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία του μετά την παραίτηση της διευθύντριάς του, και αφού πλέον λειτουργεί μόνο με μία παιδοψυχίατρο, η οποία είναι ιδιώτης με σύμβαση με ημερομηνία λήξης. Το αποτέλεσμα είναι να αδυνατούν να εξυπηρετηθούν δεκάδες οικογένειες με χρόνια ή νέα προβλήματα, δεκάδες θεραπείες δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν – πρόβλημα που γιγαντώνεται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Με αυτή την εξέλιξη, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορεί το Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε., λόγω έλλειψης παιδοψυχιάτρων, να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες και δεκάδες οικογένειες να μείνουν στον αέρα ή να αναγκαστούν να απευθυνθούν σε ιδιώτες, σε συνθήκες που η ακρίβεια τσακίζει το ήδη χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι τωρινή, αλλά αποτέλεσμα της χρόνιας υποβάθμισης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την ψυχική υγεία σαν «κόστος» και ως «μη επιλέξιμη» δαπάνη. Άλλωστε η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας αφήνει χώρο στον ιδιωτικό κεφάλαιο να κερδοφορήσει στον πόνο και τη δυστυχία του λαού.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε το Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε άμεσα να στελεχωθεί με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να καλύπτει τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας.

Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω

Τα σχόλια είναι κλειστά.