KKE:Για τις εξελίξεις στον χώρο της Παιδείας

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονιών που με πολύμορφες κινητοποιήσεις, στέκονται απέναντι στους επικίνδυνους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στην Παιδεία. Καλούμε την εργατική τάξη, τον λαό και την νεολαία του Νομού μας να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, διεκδικώντας ολόπλευρη μόρφωση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι δήθεν αναβαθμίζει την Ανώτατη Εκπαίδευση, ότι παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων, καταρρέουν από την ίδια την καθημερινότητα που βιώνουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές και γονείς. Σχεδόν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην χώρα μας είναι φανερό ότι δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο, ώστε να εξασφαλιστεί το ασφαλές άνοιγμα των χώρων εκπαίδευσης και η ισότιμη πρόσβαση των μαθητών και φοιτητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αντίθετα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα που εντείνει την καταστολή, προωθεί με γοργούς ρυθμούς την επιχειρηματική δράση στα πανεπιστήμια, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και τα εμπόδια στους μαθητές και φοιτητές των εργατικών-λαϊκών οικογενειών.

Η κυβέρνηση, που μείωσε εν μέσω πανδημίας κατά 8% την χρηματοδότηση για την Ανώτατη εκπαίδευση, έχει το θράσος να μιλάει για προσπάθεια αναβάθμισής της. Το νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει το Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί και θα αξιολογείται με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι διαγραφές φοιτητών, η θέσπιση από τα πανεπιστημιακά τμήματα κατώτατης βάσης εισαγωγής, έρχονται να πετάξουν εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης τα παιδιά των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων. Έτσι θα διαμορφώνεται η πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια και θα διασφαλίζεται το «πρεστίζ» των ιδρυμάτων στον διεθνή επιχειρηματικού τύπου ανταγωνισμό. Τα νέα μέτρα είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσουν σε απαξίωση τμημάτων, σε ολοένα και μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων. Αυτό το πανεπιστήμιο της αγοράς, έρχεται να περιφρουρήσει η αναβάθμιση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής των φοιτητών.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης φαίνονται ποιες είναι, όταν επιλέγει να δαπανήσει 30 εκατομμύρια ευρώ για πανεπιστημιακή αστυνομία. Την ίδια στιγμή τα μέλη ΔΕΠ μειώνονται καθώς οι προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο, η φοιτητική μέριμνα απαξιώνεται. Η κυβέρνηση αρνείται να δαπανήσει έστω και ένα ευρώ, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ανοίξουν οι σχολές που μένουν κλειστές σχεδόν ένα χρόνο. Αντίθετα, η επιχειρηματική δράση είναι η μόνη που όλο αυτό το διάστημα συνεχίζεται απρόσκοπτα στα ιδρύματα.

Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας, συνεχίζει την επίθεσή της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Χωρίς να χάνει χρόνο, προωθεί την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, που έρχεται να επισφραγίσει την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ στην Παιδεία. Υλοποιεί πιστά την πολιτική του 3ου μνημονίου, που ψήφισαν και υλοποιούν από κοινού Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και εξειδικεύεται με την πρόσφατη έκθεση Πισσαρίδη. Θέλουν να αξιολογήσουν το κατά πόσο η σχολική μονάδα
κατηγοριοποιείται, συνδέεται με χορηγούς. Αξιολογούν το κατά πόσο οι μαθητές απομακρύνονται από την ολόπλευρη μόρφωση και μαθαίνουν συγκεκριμένες δεξιότητες και αποσπασματικές γνώσεις, ώστε να βγουν φτηνοί και ευέλικτοι εργαζόμενοι.

Ο λαός μας έχει συσσωρεύσει αρκετή πείρα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η πολιτική που ακολουθείται στον χώρο της Παιδείας είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των συνολικών αναδιαρθρώσεων, που με συνέπεια υπηρεττεί η Ν.Δ, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η φροντηστηριοποίηση του Λυκείου του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να συνεχιστεί με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και την «Τράπεζα Θεμάτων» της Ν.Δ., που κυνικά ομολογεί ότι 20.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το συνεχές κυνήγι προσόντων για τους αναπληρωτές, που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται με την εργασιακή ομηρία των αναπληρωτών και τις τρίμηνες συμβάσεις της Ν.Δ. Το έτος μαθητείας του ΣΥΡΙΖΑ με την θέσπιση του «υποκατώτατου μισθού» για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, δίνει την σειρά του στο νομοσχέδιο για την «δήθεν αναβάθμιση» της Επαγγελματικής εκπαίδευσης της Ν.Δ που σπρώχνει μαθητές στην ανήλικη εργασία. Η «κουλτούρα» αξιολόγησης και ο νόμος για την αξιολόγηση του Γαβρόγλου συνεχίζεται με την πρόσφατη Υ.Α για την αξιολόγηση των σχολείων του Υπουργείου Παιδείας.

Τώρα είναι η ώρα να ενταθεί η οργάνωση, η συλλογική συζήτηση και διεκδίκηση, να προσανατολιστεί καλύτερα ο αγώνας απέναντι στους πραγματικούς υπεύθυνους.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα το επόμενο διάστημα, ώστε τα σχέδια της κυβέρνησης και των κομμάτων που υλοποιούν την στρατηγική της ΕΕ στον χώρο της Παιδείας, να μείνουν στα χαρτιά. Καλούμε τον Χανιώτικο λαό, την νεολαία, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και φοιτητές να δώσουν βροντερή και οργανωμένη απάντηση! Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια. Μέτρα εδώ και τώρα για το άνοιγμα όλων των χώρων εκπαίδευσης με όρους υγιεινής και ασφάλειας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.