ΚΚΕ:Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου με αφορμή την συμπλήρωση 1 χρόνου από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8/10 η πολιτική συγκέντρωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ στο Αρκαλοχώρι με τίτλο «1 χρόνος μετά τον καταστροφικό σεισμό: Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό! Ένα σύνθημα πιο επίκαιρο από ποτέ – Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του λαού». Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Πολύκεντρου της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, παραβρέθηκαν κάτοικοι και εκπρόσωποι μαζικών φορέων των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Κουτζής Δημήτρης, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, είπε: «Ο ισχυρός σεισμός (…) έφερε στο προσκήνιο για ακόμα μια φορά το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας στη χώρα μας, αλλά και της ανάγκης για άμεση αποκατάσταση των πληγέντων (…) Οι εξελίξεις αυτές ανέδειξαν, για μια ακόμα φορά, τον πραγματικό χαρακτήρα του αστικού κράτους, ενός κράτους ο πραγματικός ρόλος του οποίου δεν είναι η προστασία του λαού και η κάλυψη των αναγκών του, αλλά η διασφάλιση της κυριαρχίας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου (…) Η αντισεισμική προστασία και θωράκιση απαιτεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που να προωθεί ισόρροπα, αφ’ ενός δομικού χαρακτήρα, μακροπρόθεσμα μέτρα για την πρόληψη των σεισμικών επιπτώσεων και προστασία των κατασκευών από ισχυρούς σεισμούς και αφ’ ετέρου μέτρα άμεσης απόδοσης για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης μετά από έναν καταστροφικό σεισμό. Τον σχεδιασμό αυτόν μπορεί να υλοποιήσει μόνο η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, που θα κατανέμει σχεδιασμένα την κρατική χρηματοδότηση και το εργατικό δυναμικό, θα προγραμματίζει την υλοποίηση των έργων σύμφωνα με τις επείγουσες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, θα καλύπτει το σύνολο των φάσεων των δημόσιων έργων, στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της σοσιαλιστικής οικονομίας και θα εξασφαλίζει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες για κατοικία. Μόνο ο σοσιαλισμός αντιμετωπίζει συνολικά την πολιτική προστασία ως βασικό συστατικό στοιχείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση της χρήσης γης, των βουνών και των δασικών οικοσυστημάτων (…) Για να μη θρηνήσετε άλλα θύματα και καταστροφές πρέπει να πάρετε την τύχη σας στα χέρια σας, να βγείτε αγωνιστικά και αποφασιστικά στο προσκήνιο. Σε αυτόν τον αγώνα ενισχύοντας και στο πλάι του ΚΚΕ σας καλούμε να πάρετε θέση.»

H Φανιουδάκη Σούλα, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, μεταξύ των άλλων, είπε: «Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα χαρακτηρίζουν τον σεισμό ως “ευκαιρία” (…) Αναζητούν “ευκαιρία” να στήσουν μπίζνες στα ερείπια, να αξιοποιηθούν οι κάτοικοι ως φθηνό εργατικό δυναμικό στις μεγάλες επενδύσεις (…) Το κυβερνητικό σχέδιο της «ανοικοδόμησης του Αρκαλοχωρίου», σύνθημα το οποίο διατύπωσε ο πρωθυπουργός την επομένη κιόλας του σεισμού, αποτυπώνεται στις κατευθύνσεις του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας (…) για την προώθηση του συνόλου της στρατηγικής για μια ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της περιοχής για τα συμφέροντα των λίγων, με επίκεντρο την επένδυση για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου Καστελλίου, οδικούς άξονες που θα υπηρετούν το τουριστικό κεφάλαιο, στη σύνδεση Ηρακλείου-αεροδρομίου Καστελλίου-Χερσονήσου με τον νέο ΒΟΑΚ, αλλά και επενδύσεις ΑΠΕ (…) Η κυβέρνηση κοροϊδεύει όταν λέει πως στηρίζει την περιοχή. Πώς, άραγε, θα καλύψουν αυτά τα ψίχουλα τις αυξημένες ανάγκες που διαμορφώνονται από την ακρίβεια, τις τιμές-σοκ του ρεύματος, τα συσσωρευμένα χρέη; (…) Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να στηρίζει τον λαό είναι που άφησε ευάλωτο τον τόπο μας στις συνέπειες του Εγκέλαδου! Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το αντιλαϊκό της έργο έχοντας τις πλάτες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (…) Ο λαός στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων (…) έκανε πράξη το σύνθημα “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό” (…) Και σε αυτή τη μάχη το ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή (…) Με δεκάδες παρεμβάσεις στη Βουλή, στο περιφερειακό συμβούλιο, στους δήμους, ακόμα και στην Ευρωβουλή, με συνεχή παρουσία στους Δήμους Μινώα και Αρχανών – Αστερουσίων, με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον ΓΓ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το ΚΚΕ, όχι μόνο δεν άφησε το Αρκαλοχώρι, τα χωριά της ευρύτερης περιοχής, να ξεχαστούν, αλλά έχει βάλει το λιθαράκι του σε “μικρές” και “μεγάλες” κατακτήσεις του λαού (…) Το ΚΚΕ μπορεί να ηγηθεί της λαϊκής αντεπίθεσης. Γιατί έχει πρόγραμμα που εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Το αποδεικνύει άλλωστε καθημερινά η δράση των δυνάμεών του για την απόκρουση αντιλαϊκών επιλογών και την ανακούφιση των εργαζομένων (…) Μπροστά στην πανελλαδική απεργία στις 9/10, είναι ευκαιρία να δοθεί η συνέχεια του αγώνα σας (…)»

Ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων μαζικών φορέων και επαγγελματιών της περιοχής.
Η Κουτράκη Φωτεινή, πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη Πεδιάδας και δημοτική σύμβουλος Μινώα Πεδιάδας, αναφέρθηκε στην ανάγκη της πάλης των κατοίκων για το μέλλον των παιδιών τους στην περιοχή, ενάντια στις δυσκολίες που έφερε ο σεισμός, ενάντια στην ανάπτυξη που ευαγγελίζονται οι κυβερνήσεις για τα συμφέροντα των λίγων, με επίκεντρο το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Υπογράμμισε την έλλειψη οράματος για την παραγωγή του ελαιολάδου σε όφελος του λαού της Πεδιάδας, που αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Τόνισε ότι το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Μινώα Πεδιάδας επιταχύνεται με αφορμή τον σεισμό για τις ανάγκες του νέου αεροδρομίου και όχι του ντόπιου πληθυσμού. Αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής, όπως το πρόβλημα των λυμάτων στο ρέμα Μπαμπουλάνη στο Θραψανό.

Ο Λιοντόγλου Δημήτρης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατά, περίγραψε την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι του χωριού, στο οποίο από τα 130 σπίτια τα 120 είναι ακατάλληλα, ενώ οι οικίσκοι που τοποθετήθηκαν καλύπτουν το 20% των αναγκών. Υπογράμμισε ότι η ολιγωρία της κυβέρνησης, οι καθυστερήσεις έργων κατεδάφισης και αποκαταστάσεων και άλλων μέτρων οδηγούν τα χωριά σε εγκατάλειψη και ερήμωση. Στηλίτευσε το γεγονός ότι τις πρώτες μέρες όλοι τους έλεγαν ότι ο σεισμός αποτελεί “ευκαιρία”, χωρίς όμως να τους λένε ότι αυτή δεν είναι πραγματικά για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά για όσους προσπαθούν να επωφεληθούν από τα συντρίμμια. Τόνισε ότι η μόνη ελπίδα για τους κατοίκους είναι να οργανωθούν και να παλέψουν για τον τόπο τους, κατεύθυνση στην οποία κάποιοι πολιτιστικοί σύλλογοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, οργανώνοντας την αλληλεγγύη και αναδεικνύοντας όλα τα προβλήματα, καλλιεργώντας τη διεκδίκηση ως μόνο τρόπο για να λυθούν, κατεύθυνση στην οποία συντονίζονται 10 πολιτιστικοί σύλλογοι μικρών σεισμόπληκτων οικισμών, για να δουν την περιοχή ξανά όρθια με πραγματική ανάπτυξη προς όφελός τους όχι για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο Σεκερτζής Ζαχαρίας, πρόεδρος του Συλλόγου Π.ΑΝ.ΔΡ.Α., αναφέρθηκε στο ότι ο Σύλλογος αρχικά συγκροτήθηκε για την ανάδειξη των προβλημάτων που δημιουργεί η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, παρακολουθώντας επιστάμενα όλη τη διαδικασία από το 2009. Είπε ότι ο σεισμός αποτέλεσε ικανό αντιπερισπασμό, ώστε τα στελέχη της ΤΕΡΝΑ να μπορούν να “αλωνίζουν” ανενόχλητα την περιοχή και να προωθούν την επένδυση χωρίς να προκαλούν λαϊκές αντιδράσεις.
Η Χουστουλάκη Γενοβέφα, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ και περιφερειακή σύμβουλος Κρήτης με τη Λαϊκής Συσπείρωσης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για την υποστήριξη των σεισμοπαθών, όπως, για τα ζητήματα της σχολικής στέγης, καυτηριάζοντας τη στάση της περιφερειακής αρχής, η οποία αποποιείται κάθε αρμοδιότητα, παίζοντας το συνηθισμένο παιχνίδι αποποίησης ευθυνών μεταξύ περιφέρειας – κυβέρνησης – δήμων.

Ο Σκεπάρνης Γιώργος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της Ομοσπονδίας στην περιοχή και τη συνεχή επαφή με τοπικούς Συλλόγους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Περίγραψε τα προβλήματα της σχολικής στέγης και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και οι γονείς στα σχολεία της περιοχής. Χαρακτηριστικά, ανάφερε ότι η αναλγησία της κυβέρνησης φάνηκε στην κατεύθυνση που έδωσε τις πρώτες μέρες, κιόλας, μετά τον σεισμό, για τηλε-εκπαίδευση, αδιαφορώντας για τις συνθήκες στις οποίες ζούσε η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών. Επίσης, μίλησε και για τις ευθύνες των δημοτικών αρχών, οι οποίες δεν παίρνουν κανένα μέτρο επίλυσης οξυμένων προβλημάτων για τα προβλήματα της σχολικής στέγης, αλλά ούτε διεκδικούν από το κράτος έκτακτη ενίσχυση των σχολικών επιτροπών.

Η Πετράκη Θάλεια, αυτοαπασχολούμενη πολιτικός μηχανικός, αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια των μέτρων στεγαστικής συνδρομής από το κράτος, σε σχέση με το ποσό με το οποίο συμμετέχει το κράτος, αλλά και τις δυσκολίες που παρουσιάζει ο τραπεζικός δανεισμός, που καλύπτει το υπόλοιπο. Υπογράμμισε την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις αποζημιώσεις κ.ά., ότι οι περισσότεροι σεισμόπληχτοι χρειάζεται να έχουν οικονομίες στην άκρη για να καταφέρουν να επισκευάσουν ή να ανακατασκευάσουν τα κτίριά τους, ενώ τα τιμολόγια των υλικών δεν αρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Επισήμανε ότι τόσο οι Υπηρεσίες Δόμησης, η ΤΑΕΦΚ, η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένες και δεν είναι εφικτό να εκδίδονται σε σύντομο χρονικό διάστημα οι απαραίτητες εγκρίσεις, άδειες που απαιτούνται, ώστε η διαδικασίες ανακατασκευής ή επισκευής να διαρκέσουν κατά μέσο όρο πάνω από δύο χρόνια.

Ο Πατεράκης Νίκος, αυτοαπασχολούμενος γιατρός-πνευμονολόγος, αναφέρθηκε στα προβλήματα της υγείας των κατοίκων που επιδεινώθηκαν λόγω του σεισμού, όπως είναι η κατάσταση των αγροτικών ιατρείων ακόμα και πριν τον σεισμό και η διαχρονική υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου.
Ο Μπαλαμπάνης Παναγιώτης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων και του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, είπε πως αναδεικνύεται με άσχημο τρόπο η επικαιρότητα των θέσεων της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Συνδικάτου Οικοδόμων, για μέτρα πρόληψης και αντισεισμικής θωράκισης από το κράτος, μέτρα που ίσως είχαν προλάβει αρκετές καταστροφές αλλά και τη ζωή του αδικοχαμένου συναδέλφου. Αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό κτηρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, τα οποία βρίσκονται εκτός αντισεισμικών προδιαγραφών ασφαλείας, αλλά και στα χιλιάδες κτήρια που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα χωρίς κανένα μέτρο υποστήριξής τους. Τόνισε ότι από την πλευρά της εργατικής λαϊκής οικογένειας το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής, όπως και το ζήτημα της εργατικής – λαϊκής στέγης, συνολικά. Τέλος, κάλεσε στην απεργία της 9/10, ως σταθμό στην πάλη των κατοίκων της περιοχής για τα πιεστικά τους προβλήματα, πάλη στην οποία τα ταξικά σωματεία στέκονται αλληλέγγυα.

Ο Χατζηγεωργίου Δήμος, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, όπως ορισμένα χωριά των Αστερουσιών, στα οποία προστέθηκαν τα προβλήματα που έφερε ο σεισμός, όπως στις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού του σταφυλιού και τις διαφαινόμενες χαμηλές τιμές παραγωγού στο λάδι. Τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία η αγροτιά να παλέψει για όλα τα προβλήματα, και ότι ο οργανωμένος αγώνας των βιοπαλαιστών αγροτών με τα τρακτέρ στα μπλόκα είναι που τρομάζει τις κυβερνήσεις και μπορεί να φέρει ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.