ΚΚΕ:Ουσιαστική στήριξη μαθητών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».

Θέμα: Ουσιαστική στήριξη μαθητών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία επιχειρείται να δοθεί ουσιαστική στήριξη σε μαθητές και τις οικογένειές τους που κατά το σχολικό έτος 2021-2022 διαβιούσαν σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (όπως για παράδειγμα ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 που έπληξε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης και είχε ως αποτέλεσμα κατεστραμμένες κατοικίες και σχολεία), ειδικά σε ό,τι αφορά την καθ΄ υπέρβαση εισαγωγή τους σε Ανώτατες Σχολές.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις» προστίθεται άρθρο ως εξής:

Άρθρο

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ περιοχών που επλήγησαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021-2022, εξαιτίας φυσικών καταστροφών, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν αίτηση δήλωση και έχουν συμμετάσχει στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ή στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη το περιστατικό και αφορά στην εισαγωγή κατά το οικείο ακαδημαϊκό έτος. Η περιοχή πρέπει να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν. 3013/2002 (Α΄ 102).
Για την εφαρμογή του παρόντος καθορίζεται ειδικό ποσοστό, το οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις ανά κατηγορία λυκείου (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ημερήσιο, εσπερινό) και το οποίο ανέρχεται, ανά κατηγορία, στο δέκα τοις εκατό (10%), ενώ ως ειδικότερη προϋπόθεση ορίζεται η επίτευξη εκ μέρους του μαθητή συνολικού αριθμού μορίων ίσο του εβδομήντα τοις εκατό (70%) του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας τους στη συγκεκριμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος.

Οι προτείνοντες βουλευτές

ΔΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ

Τα σχόλια είναι κλειστά.