Κλιματική αλλαγή: Συναγερμός στην Ευρώπη – Στερεύουν τα ποτάμια

Ημερομηνία:

Τεράστιες νησίδες γης που βρέχονται από λίγο νερό. Τα άνυδρα ποτάμια της Ευρώπης αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα. Η κλιματική κρίση δεν έρχεται. Είναι ήδη εδώ και απειλεί άμεσα πλέον τη ζωή και την καθημερινότητά μας.

«Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Υπάρχει υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Υπάρχει μια ανακατανομή του ύδατος παγκόσμια. Κι αυτή η ανακατανομή, άλλες περιοχές τις κάνει πιο ξηρές και άλλες τις κάνει πιο πλημμυρικές», σημειώνει ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής.

Στερεύουν τα ποτάμια

Ο Ρήνος, ο Πάδος, ο Δούναβης, ακόμα και ο Τάμεσης, στερεύουν λόγω της ξηρασίας που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών.

Για τον μήνα Ιούλιο σημειώθηκε περιορισμός βροχοπτώσεων στη Γαλλία κατά 85%, στην Αγγλία κατά 65%, η Ισπανία έχει χάσει το 60% των αποθεμάτων της σε πόσιμο νερό, η Ιταλία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις αρχές Ιουλίου.

Η Ευρώπη ήδη διψάει και επιπλέον απειλείται με πραγματική και ενεργειακή πείνα.

Ο Ρήνος, σταυροδρόμι για τις πλωτές φορτηγίδες που μεταφέρουν εμπορεύματα, πλέον έχει γίνει απροσπέλαστος καθώς η πλωτότητά του έχει πέσει κάτω από τα 40 εκατοστά.

Μια πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγίδων στον Ρήνο θα έπληττε σκληρά την οικονομία της Γερμανίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η στάθμη του Πάδου που ποτίζει την πιο εύφορη κοιλάδα της Ιταλίας, βρίσκεται ήδη 2 μέτρα πιο χαμηλά από το όριο ασφαλείας. Δραματικά έχουν μειωθεί οι καλλιέργειες της ελιάς και των σιτηρών και η χώρα προσανατολίζεται σε περισσότερες εισαγωγές.

Ο Λίγηρας που ψύχει τους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς που παράγουν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έχει στερέψει. Στη Γαλλία ήδη εφαρμόζεται σχέδιο μειωμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Δεν είμαστε στο δώδεκα παρά πέντε. Είμαστε στο δώδεκα, δώδεκα και ένα, και δύο, και τρία. Όλο και πιο συχνά γίνονται ακραία καιρικά φαινόμενα. Πιο συχνές καταιγίδες, πιο συχνές λειψυδρίες, πιο συχνοί καύσωνες, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μεγαλύτερη ένταση, είναι πιο επικίνδυνοι».

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η ξηρασία όχι απλά θα επιδεινωθεί, αλλά θα επηρεάσει σύντομα ακόμη και το 47% της ηπείρου.

Ο «θάνατος» των ποταμών της Ευρώπης είναι μόνο η αρχή της καταστροφής σε έναν πλανήτη που αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, θα μείνει αβοήθητος να αφουγκράζεται τον επιθανάτιο ρόγχο του.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κρήτη: Η κυβερνοαπάτη των 150.000 ευρώ και...

Μια ιστοσελίδα-κλώνος τραπεζικού ιδρύματος, η υποκλοπή στοιχείων πρόσβασης και...

Καιρός: Επιμένει η ζέστη στην Κρήτη –...

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα παραμένει η θερμοκρασία,...

Κρήτη: Η κυβερνοαπάτη των 150.000 ευρώ και...

Μια ιστοσελίδα-κλώνος τραπεζικού ιδρύματος, η υποκλοπή στοιχείων πρόσβασης και...

Καιρός: Επιμένει η ζέστη στην Κρήτη –...

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα παραμένει η θερμοκρασία,...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Π.Ε. Ηρακλείου: Δωρεάν κοινωνικά προγράμματα εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2026-2027

Για άλλη μια χρονιά-σχολικό έτος 2026-2027- υλοποιούνται τα δωρεάν...

Ηράκλειο:Εκδήλωση στις Πατσίδες ,Κάτω από το φως του Αυγουστιάτικου φεγγαριού!

ΠΑΤΣΙΔΙΑΝΗ ΒΕΓΓΕΡΑ Κάτω από το φως του Αυγουστιάτικου φεγγαριού!Η εκδήλωση...

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του Δήμου Ηρακλείου για την αποτροπή δημιουργίας χωματερών

Συνεχίζονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου οι...

Φανουρόπιτα – Πότε, γιατί και -κυρίως- πώς τη φτιάχνουμε

Ποιος δεν θυμάται τη γιαγιά του να λέει «Άγιε...