Κοινωνική κρίση και Πανδημία – Διαδικτυακή εκδήλωση Σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Τρίτη 25 Μαΐου 2021, 7:00 μ. μ.

Για να παρακολουθήσετε ζωντανά τις ομιλίες πατήστε στο youtube cid:image003.png@01D74E29.28DEBA70 και το Facebook cid:image004.png@01D74E29.28DEBA70 των εκδόσεων Πορφύρα-Ακρίτας.

Οι Εκδόσεις Ακρίτας και η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή την νέα έκδοση, Κοινωνική κρίση και Πανδημία, με θέμα την κρίση του Κορωνοϊού και τις προκλήσεις που έθεσε σε όλα τα επίπεδα. Αφορμή αποτέλεσαν τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κρήτης (2016), που αφορούν στη μελέτη και ανάδειξη της Κοινωνικής Διδασκαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων ποιμαντικών προβλημάτων.

Θέματα όπως: Ο ρόλος της θρησκείας στον δημόσιο χώρο, η σχέση Εκκλησίας και Κράτους, η διαφορά μεταξύ πατριωτισμού και ρατσισμού, η ένταση μεταξύ Πίστης και Επιστήμης, φανερώνουν τον προβληματισμό της περιόδου αυτής και τις σκέψεις που οδηγούν στην ανάδειξη του «κοινωνικού» ήθους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχοντας ως θεμελιώδη αρχή την αξία του ανθρώπινου προσώπου και τον σεβασμό σε κάθε άνθρωπο που είναι η εικόνα του Θεού.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, κ. Αμφιλόχιος

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ
Χριστόφορος Αρβανίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Πατριαρχικής και Ανώτατης Ακαδημίας Κρήτης.
Bασιλική Μαυροσκά, Επίκουρη Καθηγήτρια Δογματικής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών

Και ο επιμελητής του τόμου Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.

Βιογραφικά ομιλητών

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου, υπέρτιμος και έξαρχος Εσπερίας Κρήτης κ. Αμφιλόχιος (Ανδρονικάκης), γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης το 1964. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στα Χανιά. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1987. Εν συνεχεία, και στην ίδια Σχολή, παρακολούθησε διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στον τομέα της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας.

Το έτος 1993 διακονώντας την Ελληνορθόδοξον Κοινότητα της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, ως Ιερατικώς Προϊστάμενος στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Κάρδιφ και περιχώρων, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κάρδιφ Ουαλίας της Μεγάλης Βρετανίας, από το οποίο έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα (master) το 1995. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγητρίας Γωνιάς Κολυμβαρίου το έτος 1990. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος και το έτος 1992 Πρεσβύτερος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο. Το ίδιο έτος η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου.

Στην Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων υπηρέτησε ως Εφημέριος και Ιεροκήρυκας επί τέσσερα έτη. Το έτος 1997 διορίσθηκε από τον Σεβασμιώτατο πολιό Γέροντα πρώην Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κ. Ειρηναίο Εφημέριος στην Ενορία Πλατάνου Κισάμου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου. Δίδαξε σε Σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης στην περιοχή Κισάμου και από το έτος 2003 έως το έτος 2005 διετέλεσε Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Την 4η Οκτωβρίου 2005, εξελέγη από την Ιερά και Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. κ. Γαβριήλ Παπανικολάου (κατά κόσμον Γεώργιος) γεννήθηκε στην Αθήνα (Μοσχάτο) το 1976. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε πτυχίο το έτος 1999. Το 2001 έγινε κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδικεύσεως “CERTIFICAT DE SPECIALISATION EN THEOLOGIE ORTHODOXE” από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Φριβούργου της Ελβετίας του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Eίναι υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενεύης, ενώ είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στις Πολιτικές Επιστήμες του Διεθνούς Εμπορίου (WTC). Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 18/2/1996 από τον τότε Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας κ. Δαμασκηνό (νυν Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Ορεστειάδος) και Πρεσβύτερος στις 30/5/2002 από το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύρο Χριστοδούλο. Από 30/5/2002 έως το 2011 υπηρέτησε ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Θησείου. Από 1/7/2004 έως 31/12/2008 υπηρέτησε ως Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων του Κλάδου ΠΕ4 Συνεργατών Συνοδικών Επιτροπών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το έτος 2004 διετέλεσε συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο γραφείο του Έλληνα επιτρόπου επί Κοινωνικών Θεμάτων. Συμμετείχε της επισήμου Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο στην Θ΄ όσο και Ι΄ Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίων Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.). Στην Γ΄ Διεθνή Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στη Βραζιλία (2006) και Γαλλία (2008) αντιστοίχως. Εκπροσώπησε την Εκκλησία μας σε πολλά διαχριστιανικά συνέδρια στο εξωτερικό. Το 2007 συμμετείχε στην επίσημη Αντιπροσωπεία του Π.Σ.Ε. κατά την επίσημη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα αυτού στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Από το 2006 υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στο Κολλέγιο Αθηνών. Από 15/1/2009 έως 2011 υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από τις 20/1/2009 διατελεί αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Από το 2011 είναι μόνιμο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Π.Σ.Ε. Από τις 25/1/2010 αναπληρωτής στο Διοικητικό Συμβούλιο του Βαφειαδακείου Ιδρύματος. Από τις 10/12/2009 Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμορφωτικού και Ερευνητικού Ιδρύματος με επωνυμία «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» (Ι.Π.Ε.). Εξελέγη Επίσκοπος Διαυλείας στις 7/10/2011 και τοποθετήθηκε στη θέση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου. Στις 10/10/2014 εξελέγη Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος. Η ενθρόνισή του έγινε την 1/11/2014.

Ο Δρ Χριστόφορος Αρβανίτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού και της Θρησκείας στην ΠΑΕΑ Κρήτης. Γιος κληρικού με καταγωγή από τους Μυτιληνιούς Σάμου, ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές στο Τμ. Θεολογίας του ΑΠΘ, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του στο CIFC της Γενεύης και στο πανεπιστήμιο του Fribourg Ελβετίας. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου του Τμ. Θεολογίας του ΑΠΘ και κάτοχος πτυχίου Βυζαντινής Μουσικής. Το επιστημονικό του έργο και τα ενδιαφέροντά του άπτονται των σχέσεων της θρησκείας με την οικολογία, την κοινωνία, τον πολιτισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική, το κράτος, την εκπαίδευση, και την επιστήμη. Είναι ενεργός πολίτης με πολιτική παρουσία και δραστηριότητα.

Η Δρ Βασιλική Βασιλείου Μαυροσκά υπηρετεί ως Επίκουρη Καθηγήτρια της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας το γνωστικό αντικείμενο της Δογματικής. Είναι διδάκτωρ Θεολογίας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Ινστιτούτου Ιστορίας Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης Γερμανίας. Το Μεταπτυχιακό της Δίπλωμα στη Χριστιανική Αρχαιολογία και Τέχνη το έλαβε στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, όπως ακριβώς και το Πτυχίο Θεολογίας. Είναι κάτοχος δύο μεταδιδακτορικών διπλωμάτων (Post Doc) με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και με Αριστεία του Α.Π.Θ. Γνώστης της Αγγλικής και της Γερμανικής γλώσσας και εν μέρει της Γαλλικής. Αρθρογραφεί και συμμετέχει σε επιστημονικά δρώμενα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι έγγαμη με τον Σπύρο Σπυρόπουλο, με τον οποίο έχει δύο παιδιά.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς γεννήθηκε, το 1959, στη Λάρισα. Έλαβε το Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών (Στρασβούργο 1981), της Κοινωνιολογίας (Καθολικό Ινστιτούτο και Σορβόννη, Παρίσι 1987) και της Θεολογίας (Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου, Παρίσι 1987).

Πραγματοποίησε βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού και στην Ποιμαντική Κοινωνιολογία. Έλαβε το Diplome D’ Etudes Approfondies (D.E.A.) με βαθμό «Άριστα» και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης στον Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας, απ’ όπου το 1996 έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα με «Άριστα». Εργάσθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης από το 1988 και μέχρι το 1999, συμβάλλοντας στο έργο της τοπικής Εκκλησίας με την επιστημονική έρευνα θεολογικών, κοινωνικών και άλλων εκκλησιαστικών ζητημάτων.

Έχει λάβει ενεργό μέρος με εισηγήσεις και παρεμβάσεις στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των διαφόρων Επιτροπών του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, καθώς και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπηρέτησε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες, για Εκπαιδευτικά θέματα και θέματα Πολιτισμού. Συμμετείχε σε Ομάδες Εργασίας για θέματα Βιοηθικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην Ομάδα Σύνταξης του Άρθρου 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Από το 2015 είναι Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (Ερευνητικό Κέντρο ενταγμένο στον Νόμο 4310/2014 (Α΄258) βάσει του ΦΕΚ 4610/7-5-2019, Άρθρο 255). Εργάσθηκε ενεργά για την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Είναι Άρχων Ιερομνήμων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συμμετέχει ως Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) του Πολυτεχνείου Κρήτης. Έργα του «Η ανθρώπινη αξία στις κοινωνικές ουτοπίες», «Παγκοσμιοποίηση και Θρησκείες», «Ευρώπη-Θρησκεία-Πολιτισμός», «Πολιτική και Θρησκείες», «Οικολογική κρίση και Εκπαίδευση», «Λόγια Ελπίδος» (ποιητική συλλογή), κ.ά.

Η εκδήλωση θα γίνει με την υποστήριξη του bookia.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.