Κοροναϊός : Η «ταυτότητα» των νέων κρουσμάτων – Ανησυχία για την εγχώρια εξάπλωση

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι φοβάται μεγαλύτερη διασπορά του κοροναϊού. Κοροναϊός : Η «ταυτότητα» των νέων κρουσμάτων – Ανησυχία για την εγχώρια εξάπλωση

Τα επτά έφτασαν τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, καθώς αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι τρία άτομα σε μια μέρα βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Εκτός από την 38χρονη στην Θεσσαλονίκη, το παιδί της και άλλες δύο γυναίκες στην Αθήνα ανακοινώθηκαν σήμερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ακόμα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού:

Το πρώτο – όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου – είναι Ελληνίδα, στενή επαφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, η οποία παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
Το δεύτερο πρόκειται για Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Το τρίτο πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Ανησυχούν οι εγχώριες μεταδόσεις
Οι ειδικοί ανησυχούν για το γεγονός ότι ο κοροναϊός έχει αρχίσει να μεταδίδεται και εντός Ελλάδος.

Δηλαδή, τα 3 από τα 7 κρούσματα δεν κόλλησαν τον ιό σε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό (πχ. στην Ιταλία), αλλά διαδόθηκε με εγχώρια μετάδοση, δηλαδή από κάποιον ασθενή σε υγιές άτομο με το οποίο ήρθε σε επαφή.

Τα περιστατικά μετάδοσης στην κοινότητα, όπως ονομάζεται η εγχώρια μετάδοση, εστιάζονται κυρίως στο πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που ιού, που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Από την γυναίκα αυτή, η οποία νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ, κόλλησε τη λοίμωξη COVID-19:

-το ανήλικο παιδί της, το οποίο νοσηλεύεται μαζί της σε κοινό θάλαμο στο ΑΧΕΠΑ

-φίλη της, η οποία νοσηλεύεται επίσης στο ίδιο νοσοκομείο. Πρόκειται για το 5ο διαπιστωμένο κρούσμα του ιού, το οποίο ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου

Η δεύτερη ασθενής που μετέδωσε τη νόσο μετά την επιστροφή της από την Ιταλία είναι η 40χρονη γυναίκα από Μαρούσι, τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού. Όπως έγινε γνωστό μόλις χθες, ένας άνδρας ο οποίος βρέθηκε σε στενή επαφή μαζί της, ανέπτυξε συμπτώματα της νόσου και τέθηκε σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.

Τσιόδρας: Φοβόμαστε μεγαλύτερη διασπορά
«Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος σε αυτή την κρίση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στον ΣΚΑΙ τονίζοντας ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση η περαιτέρω διασπορά του ιού απασχολεί τους ειδικούς.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως πηγή προέλευσης και των 7 κρουσμάτων που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας είναι οι ταξιδιώτες που βρίσκονταν στη Βόρεια Ιταλία, καθώς και οι επαφές τους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο πανικός είναι κακός σύμβουλος σε αυτή την κρίση».

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος σημείωσε πως τα συγκεκριμένα κρούσματα του κοροναϊού επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη ξέραμε για τη δυνατότητα μετάδοσης του ιού, από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αυτή τη στιγμή, η γειτονική Ιταλία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων, ενώ ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την ανησυχία του για τον φόβο μεγαλύτερης διασποράς του ιού.

Όσο για τις ευπαθείς ομάδες, διευκρίνισε πως αυτές είναι οι ηλικιωμένοι και αυτοί που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, προβλήματα με το αναπνευστικό σύστημα, καθώς και άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα, τα οποία μειώνουν την άμυνά τους. Σχετικά με τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό.

Ο καθηγητής προέτρεψε τον κόσμο να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών, ενώ για όσους ήρθαν από την Ιταλία, τους συμβουλεύει να παρακολουθούν την υγεία τους και αν δουν κάτι ύποπτο να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ για να προχωρήσουν στις απαραίτητες εξετάσεις.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχει ο κόσμος, είναι πυρετός, πονόλαιμος, καταρροή και καταβολή του οργανισμού, ενώ ο κ. Τσιόδρας εφιστά την προσοχή, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και και το στόμα μας, και να εφαρμόζουμε τους κανόνες τήρησης της υγιεινής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.