Κορωνοϊος: Αποσωληνώθηκε η 55χρονη που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ COVID-19 του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Αποσωληνώθηκε η 55χρονη που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ COVID-19 του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, με την υγεία της να βελτιώνεται συνεχώς.

Να θυμίσουμε ότι η 55χρονη που αρχικά νοσηλευόταν στην κλινική covid του ΓΝΑΝ, μεταφέρθηκε στις 12 Νοεμβρίου, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου καθώς η κατάσταση της υγείας της είχε επιδεινωθεί πολύ με αποτέλεσμά να χρειαστεί να διασωληνωθεί παρότι δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη δεδομένου ότι η κατάσταση της υγεία της θεωρείτο κρίσιμη ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι πρόκειται για το πρώτο περιστατικό στις ΜΕΘ του νησιού, στη δεύτερη φάση της πανδημίας, που αποσωληνώνεται .

Στην ΜΕΘ κορωνοϊού του Αγίου Νικολάου παραμένουν τρία άτομα διασωληνωμένα στην ΜΕΘ και άλλα δύο στην κλινική Covid 19.

Γεμίζουν αμέσως τα κρεβάτια της ΜΕΘ

Εν τω μεταξύ, με το που αδειάζει ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ αμέσως….αναπληρώνεται από άλλο άτομο που νοσεί από κορωνοϊό , γεγονός που προβληματίζει έντονα το ιατρικό αλλά και διοικητικό προσψπικό των νοσοκομείων, δεδομένης της καθημερινής αύξησης των κρουσμάτων στο νησί!

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στο cretapost ο Διοικητής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Κώστας Τερζάκης με αφορμή τον θάνατο του 72χρονου την Παρασκευή από επιπλοκές του κορωνοϊού, στη ΜΕΘ του στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου. Ο ίδιος ανέφερε ότι με το που άδειασε το κρεβάτι, μεταφέρθηκε εκεί άλλος ασθενής με κορωνοϊό.

Επτά συνολικά οι νεκροί στην Κρήτη

Με τον θάνατο του 72χχρονου και του 90χρονο η Κρήτη πλέον μετρά επτά συνολικά νεκρούς από επιπλοκές του κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα.

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στις 25 Μαρτίου με θύμα τον 42χρονο Γερμανό καθηγητή ο οποίος έχασε τη μάχη με τον… κορωνοϊό μετά από αρκετές ημέρες νοσηλείας.

Λίγες μήνες μετά, και συγκεκριμένα στις 22 Ιουλίου, αφήνει την τελευταία της πνοή η 78χρονη Ελληνοαμερικανίδα η οποία νοσηλευόταν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

Στις 31 Αυγούστου καταγράφεται ο τρίτος θάνατος στο νησί με θύμα έναν 93χρονο που ήταν για έντεκα ημέρες στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Χανίων.

Τέλος, στις 20 Σεπτεμβρίου, καταλήγει η 84χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

Στις 18 Νοεμβρίου ένας 83χρονος άφησε την τελευταία πνοή στο Βενιζέλειο νοσοκομείο έχοντας προσβληθεί από κορωνοϊό.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Σε εξέλιξη τα έργα για 174 νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την προσθήκη 174 νέων κλινών ΜΕΘ ΚΑΙ ΜΑΦ σε 15 ελληνικά νοσοκομεία, οι οποίες θα παραδίδονται σταδιακά από το τέλος Δεκεμβρίου έως τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με το Ίδρυμα.

Η δωρεά είχε ανακοινωθεί στα τέλη του περασμένου Μαΐου, με στόχο τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 νοσοκομεία της χώρας, συνολικού ύψους 16,4 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει και ένα πενταετές ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ. Οι νέες κλίνες αναμένεται να εξυπηρετούν περισσότερους από 6.500 ασθενείς ετησίως.

Η δωρεά, σύμφωνα με το Ίδρυμα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καταβάλλεται έντονη προσπάθεια να αρθούν οι δυσκολίες που θέτει η πανδημία στα κατασκευαστικά προγράμματα, ώστε οι εργασίες διαμόρφωσης των νέων ΜΕΘ να ολοκληρωθούν από τα τέλη του 2020 μέχρι τον Φεβρουάριο 2021.

Ήδη μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν οι χώροι στα νοσοκομεία ΚΑΤ, Tζάνειο, Αττικόν, καθώς επίσης Άγιος Δημήτριος και Γ. Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 53 νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2021 θα έχουν παραδοθεί οι χώροι για άλλες 28 κλίνες σε Ιπποκράτειο Αθήνας, Παίδων Αγία Σοφία, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, Βοστάνειο Λέσβου, Βενιζέλειο στο Ηράκλειο και Άγιος Γεώργιος στα Χανιά.

Στο τέλος Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί και το έργο για τις επτά νέες κλίνες στο Νοσοκομείο Λαμίας. Οι χώροι για τις υπόλοιπες 86 κλίνες θα παραδοθούν, στα τέλη Φεβρουαρίου 2021, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου και στον Ευαγγελισμό, στον οποίο θα δημιουργηθούν 33 νέες κλίνες.

Ειδικότερα στον Ευαγγελισμό, ολοκληρώθηκε, τον Μάιο η δωρεά προμήθειας εξοπλισμού συνολικού ύψους 7,7 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούσε, μεταξύ άλλων, στην προμήθεια περισσότερων από 850 κλινών νοσηλείας, εκ των οποίων οι 53 προορίζονται για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και Εμφραγμάτων. Με τη συγκεκριμένη δωρεά αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες περισσότερων από δέκα τμημάτων του Νοσοκομείου, όπως οι ΜΕΘ, ΜΑΦ και η Μονάδα Εμφραγμάτων, το Τμήμα Επειγόντων, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και τα Χειρουργεία.

Το Ίδρυμα επισημαίνει ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης των εργασιών για την παράδοση των ΜΕΘ και των ΜΑΦ, με δεδομένη την καλή συνεργασία μεταξύ του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου και την εφαρμογή γρήγορων διαδικασιών για την αποφυγή γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, παραμένει απαιτητική και χρονοβόρα, διάρκειας περίπου έξι μηνών. Ενδεικτικά, η διαδικασία περιλαμβάνει την κύρωση της σχετικής σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τη διενέργεια διαγωνισμών για την επιλογή αναδόχων για τα έργα σχεδιασμού και κατασκευής των χώρων που θα στεγάσουν τις νέες ΜΕΘ και ΜΑΦ, καθώς και την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ του ΙΣΝ, του Ελληνικού Δημοσίου και της Διοίκησης καθενός από τα 15 νοσοκομεία ξεχωριστά.

cretapost.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά, αλλά Trackbacks και Pingbacks είναι ανοιχτά.