Κορωνοϊός – Νέο χάπι μπορεί να φέρει το τέλος της πανδημίας

Κορωνοϊός – Νέο χάπι μπορεί να φέρει το τέλος της πανδημίας

Ένα νέο αντιικό φάρμακο μπορεί σημάνει το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για χάπι που θα μπορούν να παίρνουν οι ασθενείς και μάλιστα στο σπίτι τους με τις μελέτες να δείχνουν ότι μειώνει στο μισό τον κίνδυνο διασωλήνωσης ακόμα και θανάτου. Και τα καλά νέα συνεχίζονται αφού, το περί ου λόγος φάρμακο αναμένεται να λάβει έγκριση εως το τέλος του τρέχοντος έτους!

Ένα νέο όπλο στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπαίνει στη φαρέτρα των επιστημόνων. Ο λόγος για τη μολπουπιραβίρη, το νεό αντιικό φάρμακο της φαρμακευτικής εταιρείας Merck, που φαίνεται να μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας αλλά και θανάτου.

Πρόκειται για χάπι που θα δίνεται σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται, αλλά παρουσιάζουν συμπτώματα. Θα χορηγείται δύο φορές την ημέρα επί πέντε μέρες. Η έγκριση ενός τέτοιου φαρμάκου μπορεί να σημάνει το τέλος της κυριαρχίας του ιου στον πλανήτη, καθώς είναι αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων.

Ελπίδες από φάρμακα κατά του κορωνοϊού

Οι επιστήμονες στις ηνωμένες πολιτείες είναι ενθουσιασμένοι από τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Η εταιρεία θα καταθέσει άμεσα τα δεδομένα στον FDA και η έγκριση πιθανόν να δοθεί τον Νοέμβριο. Μάλιστα η Μερκ ανακοίνωσε ότι μπορεί να παράξει 10 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του έτους.

«Τα νέα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου αντιϊκού φαρμάκου είναι προφανώς πολύ καλή είδηση. Η εταιρεία όταν μας ενημέρωσε υπογράμμισε πως θα καταθέσει τα δεδομένα της μελέτης στον FDA άμεσα. Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι εντυπωσιακά», δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι.

Και Pfizer όμως ανακοίνωσε πως ξεκινά κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας για το χάπι της κατά του κορονοϊού, ενώ δύο ακόμη εταιρείες αρχίζουν μελέτες για νέα φάρμακα. Ο συνδυασμός εμβολίων και φαρμάκων θα σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας εκτιμούν οι ειδικοί.

Τα σχόλια είναι κλειστά.