Κώστας Σκρέκας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να κατανοήσει την ελληνική πραγματικότητα και τις διεθνείς εξελίξεις»

Σημεία από την ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στη Βουλή σε απάντηση επίκαιρης επερώτησης 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: Άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και την ενέργεια – Να σταματήσει η μετακύλιση των αυξήσεων στον τελικό καταναλωτή.

Για τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Άκουσα πολύ προσεκτικά τους συναδέλφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται την ελληνική πραγματικότητα αλλά δυστυχώς δυσκολεύονται να κατανοήσουν και τις διεθνείς εξελίξεις.
Γιατί κόμμα, όπως επικαλείται ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν περιβαλλοντικό, το οποίο να υποστηρίζει τη συνέχιση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη δεν υπάρχει στον κόσμο. Είστε μοναδικοί στο είδος σας.
Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ

Κατηγορείτε τη σημερινή Κυβέρνηση ότι δήθεν ξεπουλάει τη ΔΕΗ. Εμείς για το 17% μέσα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ζητάμε 750 εκατομμύρια ευρώ από θεσμικούς επενδυτές και άλλους μετόχους.
Εσείς για το ίδιο ποσοστό, το 17%, είχατε εγγράψει μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ έσοδα στον προϋπολογισμό του 2018. Και ρωτάω: πότε είναι ξεπούλημα; Τώρα που εμείς ζητάμε 750 εκατομμύρια για το 17% ή εσείς που εγγράψατε 100 εκατομμύρια για το ίδιο 17% το 2018;

Το 2019 η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ ήταν μόλις 300 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο του ομίλου. Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία έχει ανέλθει στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Πότε είχε μεγαλύτερο κέρδος το δημόσιο; Τότε που είχε 300 εκατομμύρια η ΔΕΗ ή τώρα που έχει 2 δισεκατομμύρια αξία;

Το Δημόσιο παραμένει βασικός ρυθμιστής, σαν μεγαλομέτοχος θα ορίζει τη διοίκηση και θα έχει τον έλεγχο για τις μεγάλες εθνικές αποφάσεις. Η ΔΕΗ θα αντλήσει 750 εκατομμύρια ευρώ και άλλο 1,5 δισεκατομμύριο καθαρά χρήματα αν αφαιρέσουμε τα δάνεια που θα πρέπει πληρώσει από τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε με αυτά να προχωρήσει σε άμεσες επενδύσεις ΑΠΕ. Για να αντικαταστήσει και να αποσύρει τις λιγνιτικές μονάδες.
Ενεργειακή Ένδεια

Έχετε δει τις στατιστικές για το πόσα νοικοκυριά αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Ξεπέρασε το 40% το 2015 και διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και το 2016.
Τα νοικοκυριά ξεκίνησαν να δηλώνουν ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους το 2019 και το 2020, με το ποσοστό να μειώνεται στο 28% το 2020.

Τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά

Τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε μια ακριβή τιμή χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Γιατί δεν λέτε για τον Ιανουάριο που η Ελλάδα ήταν η πιο φθηνή; Γιατί δεν λέτε για τους υπόλοιπους μήνες από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο όταν η Ελλάδα ήταν στο μέσο όρο της Ευρώπης;

Αρκετές χώρες είναι ακριβότερες από την Ελλάδα που έχουν πολύ πιο ώριμες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, μεγαλύτερα παραγωγικά μέσα, πολύ καλύτερες ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταξύ τους και που έχουν και πυρηνικά που είναι πολύ πιο φθηνά όταν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
Τον Σεπτέμβριο οκτώ χώρες που έχουν και πυρηνικά κάποιες από αυτές, είναι πιο ακριβές. Η Ελλάδα μέχρι τώρα είχε 132,8 ευρώ/MWh χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, κατά μέσο όρο τον Σεπτέμβριο.
Η Τσεχία 134,5 ευρώ/MWh, η Σλοβακία 134,7 ευρώ/MWh, η Ουγγαρία 135,7 ευρώ/MWh, το Βέλγιο 135,8 ευρώ/MWh, η Ισπανία 151,8 ευρώ/MWh, 20% – 30% πιο ακριβή, η Πορτογαλία 152,2 ευρώ/MWh και η Ιταλία 153 ευρώ/MWh.

Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα άμεσης επιδότησης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, ανεξαρτήτως παρόχου.
Ξέρετε τι σημαίνει έκπτωση, επιδότηση 3 λεπτά την κιλοβατώρα; Η κιλοβατώρα χρεώνεται από τη ΔΕΗ 11 λεπτά πριν από την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και 3 λεπτά στα 11 είναι σχεδόν 30% έκπτωση.

Ιδρύουμε ένα Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που ήρθε για να μείνει, ένας μόνιμος αποσβεστικός μηχανισμός τον οποίο νομοθετούμε τις επόμενες ημέρες. Θα έχει έσοδα από τις δημοπρασίες των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, από άλλα περιβαλλοντικά τέλη και πιθανότατα και από τον τακτικό προϋπολογισμό και μέσα από εκεί θα στηρίξουμε όλους αυτούς που το έχουν ανάγκη, όλους τους Έλληνες και κυρίως τους πιο ευάλωτους.

Παρεμβάσεις για σταθερή μείωση του ενεργειακού κόστους

Για πρώτη φορά αξιοποιούμε 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να κατασκευάσουμε μέσα από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες, φωτοβολταϊκά, τα οποία θα παρέχουν σχεδόν δωρεάν πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε οικονομικά ευάλωτους.
Ολοκληρώνουμε τις διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Όταν θα ολοκληρωθεί και η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, τότε θα έχουμε μειώσεις από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που θα φτάσουν έως τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Προχωράμε στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας. Την επόμενη πενταετία θα κινητοποιήσουμε περισσότερο από 3 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού μας αποθέματος. Θέλουμε 600.000 κτήρια να αναβαθμιστούν ενεργειακά μέχρι το 2030, έως και 50.000 σπίτια θα αναβαθμιστούν στο «Νέο Εξοικονομώ».
Προωθούμε νέους καινοτόμους μηχανισμούς για να διασφαλίσουμε την παραγωγική βάση της χώρας μέσα από πράσινα διμερή συμβόλαια. Τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρότασή μας για έγκριση.

Αξιοποιούμε 450 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τεχνολογίες αποθήκευσης. Για μπαταρίες και για έργα αντλησιοταμίευσης, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε περισσότερες ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.