Κώστας Συνολάκης: «Ο επόμενος χρόνος θα είναι ακόμη πιο ακραίος σε καιρικά φαινόμενα»

Ο Κώστας Συνολάκης, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.

Κώστας Συνολάκης: «Ο επόμενος χρόνος θα είναι ακόμη πιο ακραίος σε καιρικά φαινόμενα»

Ο Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε πως οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι κάτι πρωτόγνωρο.

«Με απασχολεί το γεγονός πως πριν από χρόνια οι εκτιμήσεις που γινόντουσαν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τον (σ.σ καύσωνα) βάζανε στη δεκαετία του 2030-2040 και όχι τόσο νωρίς. Τώρα τα βλέπουμε πολύ νωρίτερά από ότι μας έλεγαν. Μπαίνουμε σε μία περίοδο με αχαρτογράφητα νερά. Η επιστημονική κοινότητα μας δίνει εκτιμήσεις πως τα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά, θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση. Αλλά δεν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε και να πούμε τι θα γίνει σε 10 χρόνια. Μπορούμε να πούμε για του χρόνου, που θα είναι και πάλι μία πολύ ζεστή χρονιά. Ο επόμενος χρόνος θα είναι ακόμη πιο ακραίος σε καιρικά φαινόμενα», είπε αρχικά.

Όπως ανέφερε, του χρόνου η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη θα φτάσει +1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Μετά από τον επόμενο χρόνο θα πέσουν οι μέσες θερμοκρασίες.

«Μπαίνουμε σε μία περίοδο κλιματικής κρίσης. Πρέπει να σκεφτούμε πως θα περάσουμε μερικές δεκαετίες που θα έχουμε αυτά τα φαινόμενα και εάν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας έως το 2050, ελπίζουμε να σταθεροποιηθεί το κλίμα. Μέχρι τότε, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως το απρόσμενο θα είναι καθημερινό φαινόμενο. Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια πόση θα είναι η ένταση ή η διάρκεια», πρόσθεσε.

Ο κ. Κώστας Συνολάκης δήλωσε πως όσο περισσότεροι είναι η διάρκεια του καύσωνα, τόσο περισσότερο ξεραίνεται η ατμόσφαιρα και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες μεγάλης πυρκαγιάς. Επιπλέον, δημιουργεί συνθήκες όπου η πυρκαγιά θα είναι δύσκολο να σβηστεί.

Τα σχόλια είναι κλειστά.