«Κουμπί πανικού» στα κινητά για γυναίκες – Βήμα βήμα η λειτουργία του

Έρχεται το «κουμπί πανικού» για θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

«Κουμπί πανικού» στα κινητά για γυναίκες – Βήμα βήμα η λειτουργία του

Σήμερα εισάγεται προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος αξιοποίησης της ψηφιακής εφαρμογής «Κομβίον Πανικού» (panic button), η οποία θα εγκαθίσταται στα έξυπνα κινητά και θα ειδοποιεί την Αστυνομία σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με την σχετική τροπολογία, το «κουμπί πανικού» θα λειτουργεί ως εξής: κάθε φορά που σημειώνεται περιστατικό οικογενειακής βίας που συνδέεται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας το θύμα μπορεί να «πατάει» το «κουμπί» που θα βρίσκεται στο κινητό του τηλέφωνο και έτσι θα αποστέλλεται άμεσα σύντομο γραπτό μήνυμα στην αστυνομία (sms) με σκοπό την άμεση επέμβαση της αστυνομικής δύναμης. Στο μήνυμα θα περιλαμβάνονται στοιχεία για τον χωρικό εντοπισμό του θύματος ώστε οι αστυνομικοί να επέμβουν για την προστασία της.

Δικαιούχοι εγγραφής στην εφαρμογή κατά την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος είναι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, οι οποίες απευθύνονται στις κατά τόπο αρμόδιες αστυνομικές αρχές ή σε Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μετά από τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής, το πρόγραμμα «Κομβίο Πανικού» θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη.

Η τροπολογία (η οποία περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις, π.χ για συμβολαιογράφους, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών μετά από εντολή εισαγγελέα κτλ.) κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη θέσπιση ειδικού ποινικού μητρώου για τα αδικήματα κατά ανηλίκων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.