Κρήτη: “Ανάσταση” στην εστίαση έφεραν τα Χριστούγεννα – Ικανοποίηση για τους τζίρους αλλά και προβληματισμός για το αύριο

Μεγάλοι τζίροι σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια την περίοδο των γιορτών – Ικανοποιημένοι οι εστιάτορες από την κίνηση στα καταστήματά τους τις ημέρες των γιορτών

Μεγάλο τζίρο σημείωσαν τα μαγαζιά εστίασης και επισιτισμού του νομού Ηρακλείου την περίοδο των γιορτών, με ιδιοκτήτες μαγαζιών και εκπροσώπους του κλάδου να κάνουν σαφές πως ο κόσμος ένιωθε την ανάγκη να ξεφύγει από τη δύσκολη και πεζή καθημερινότητα διασκεδάζοντας. Η κίνηση ήταν έντονη, ενώ και η επισκεψιμότητα ήταν μεγάλη.

Σε κάθε περίπτωση, ο τζίρος ήταν αρκετά υψηλός, με τους καταστηματάρχες να παίρνουν τις απαιτούμενες οικονομικές ανάσες, ώστε να αντιμετωπίσουν το νέο έτος, το οποίο όπως προβλέπεται θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τους πολίτες, με τις αυξήσεις των τιμών σε προϊόντα να συνιστά μόνιμο πρόβλημα.

Ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, ο κόσμος βγήκε έξω. Το 2020 η Ελλάδα βρισκόταν σε καθεστώς λοκντάουν, ενώ πέρυσι η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς, ώστε την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2022 ο κόσμος να περιορίσει τη μετακίνησή του σε μαγαζιά εστίασης. Η αυξημένη μαζικότητα σε κλειστούς χώρους είχε ως άμεση συνέπεια την αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού.

Οι φετινές εορτές όμως ήταν διαφορετικές γιατί ο κόσμος βγήκε έξω και φαίνεται πως, παρά τη μείωση της αγοραστικής δυναμικής του μέσου Έλληνα πολίτη, ο Έλληνας και η Ελληνίδα φαίνεται πως ήθελε να προβεί σε έξοδα.

Το neakriti.gr, επικοινώνησε με εκπροσώπους ιδιοκτητών μαγαζιών εστίασης και επισιτισμού, όπως και καταστηματάρχες, οι οποίοι μίλησαν για την αυξημένη μαζικότητα που παρατηρήθηκε, αλλά και τον τζίρο. Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζουν, η αρχή του 2023 είχε θετικό πρόσημο.

«Η περίοδος των εορτών πήγε αρκετά καλά σε επίπεδο τζίρου. Η επισκεψιμότητα ήταν έντονη. Οι τζίροι ανέβηκαν και γενικότερα τα μαγαζιά είχαν αρκετό κόσμο μέχρι και την περίοδο των Φώτων. Οι τιμές ήταν συγκρατημένες και φάνηκε πως ο κόσμος είχε ως επιθυμία να εορτάσει το 2023 με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου υπήρχαν υγειονομικοί περιορισμοί.

Ο κόσμος, πέραν των βραδινών εξόδων, πήγε σε εμπορικά μαγαζιά για να αγοράσει δώρα για τους φίλους και συγγενείς και έπειτα κατέβηκε στην αγορά του Ηρακλείου για να πιει τον καφέ του. Πήγαμε αρκετά καλά», ανέφερε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου (ΣΕΕΔΝΗ) κ. Μαρία Αντωνακάκη, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Από το Σάββατο κι έπειτα παρατηρήθηκε κάμψη της αγοραστικής κίνησης στα μαγαζιά. Όπως επίσης, σημειώθηκε μείωση του κόσμου που πήγε σε μαγαζιά εστίασης και επισιτισμού. Παρατηρείται διαχρονικά το φαινόμενο της “κάμψης” μετά την περίοδο των εορτών. Τώρα έχουμε τις χειμερινές εκπτώσεις, που σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις που θα λάβουμε και θα λάβουν οι πολίτες, πιστεύω ότι θα έχουμε κόσμο. Γενικότερα, θεωρώ πως ο κόσμος θα έχει κίνητρο για να βγει έξω».

«Η κίνηση ήταν πάρα πολύ καλή. Τα καταστήματα είχαν παρά πολύ κόσμο, ο οποίος κατανάλωνε, υπήρχε διάθεση και αυτό έχει να κάνει με το ότι ήταν κλειστά δύο χρονιές η αγορά λόγω COVID τις γιορτές και μαζί με το γεγονός της πολύ καλής ελαιοκομικής περιόδου, σε συνάρτηση με την πάρα πολύ καλή τιμή στο ελαιόλαδο, συνετέλεσαν στην οικονομική ευμάρεια του κόσμου και αυτό φάνηκε στα καταστήματά μας», είπε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου, Νίκος Ρηγάκης.

«Μπήκαν λεφτά στα ταμεία μας»

«Πήγαμε αρκετά καλά. Ο κόσμος βγήκε και προτίμησε να ξοδέψει παρά να καθίσει στο σπίτι την περίοδο των εορτών. Τα έξοδα ήταν σαφώς συγκρατημένα. Ωστόσο, το θετικό στοιχείο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια πανδημίας ήταν πως ο κόσμος δεν κλείστηκε στους τοίχους του σπιτιού του και βγήκε έξω. Μπήκαν στα ταμεία μας χρήματα, τα οποία χρησιμοποιήσαμε για να καλύψουμε μισθολογικές ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και άλλες λειτουργικές ανάγκες, όπως είναι οι πρώτες ύλες. Το ζήτημα είναι από ’δω και πέρα τι γίνεται, καθώς οι εορτές τελείωσαν και συνεχίζουν να υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα, όπως αυτό της αύξησης της τιμής του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν είμαι αισιόδοξος από εδώ και πέρα. Πάντως έγινε ένας καλός τζίρος για τα μαγαζιά της εστίασης», σημείωσε από την πλευρά του ο Κώστας Σωπασής, ο οποίος είναι πρώην ταμίας του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου.

Ο ιδιοκτήτης μαγαζιού επισιτισμού Αντώνης Μισαργόπουλος υποστήριξε ότι «ο κόσμος ξέσπασε και βγήκε έξω. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο κόσμος είχε ανάγκη να βγει έξω. Ύστερα από τόσους υγειονομικούς περιορισμούς, ο κόσμος ένιωθε την ανάγκη να βγει έξω. Να περάσει όμορφα και να ευχαριστηθεί τις ημέρες των εορτών. Ο κόσμος έβγαινε έξω γιατί το ένιωθε ως εσωτερική επιθυμία. Βέβαια, σε αυτή τη διάχυτη επιθυμία καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι ελπίδες που καλλιέργησε η κυβέρνηση για αύξηση των μισθών και των συντάξεων από το νέο έτος που διανύουμε τώρα».https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.