Κρήτη: Ανησυχητικά τα στοιχεία για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα – Ανύπαρκτες οι βροχές

Ημερομηνία:

Αντιπροσωπευτικά και άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κρήτη φέτος εξαιτίας της έλλειψης βροχοπτώσεων. Σύμφωνα με αυτά ο υπόγειος υδροφορέας σε αρκετές περιοχές έχει μειωθεί αισθητά ενώ την ίδια ώρα μεγάλα φράγματα στερεύουν από νερό όσο περνούν οι μέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη η προϊσταμένη της διεύθυνσης υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αγγελική Μαρτίνου, ο υπόγειος υδροφορεας στην περιοχή της Βιάννου βρίσκεται στα -10 μέτρα σε σχέση με τις αρχές του έτους ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η περιοχή των Μοιρών όπου τα τελευταία χρόνια ο σταθμός που έχει τοποθετηθεί εκεί βρίσκεται στον αέρα καθώς η στάθμη του υπόγειου υδροφορέα βρίσκεται 8 με 10 μέτρα περίπου κάτω από αυτόν.

Ανησυχητικό είναι και το νούμερο από το Τυμπάκι όπου η στάθμη του υπόγειου υδροφορέα βρίσκεται στα – 7 μέτρα ενώ στην Κέρη βρίσκεται στα -4.

Αδειάζουν τα φράγματα

Εξίσου χαρακτηριστικό της κατάστασης και της έλλειψης ανομβρίας είναι το γεγονός ότι πλέον το Φράγμα Φανερωμένης έχει αδειάσει αφού σήμερα σύμφωνα με την κ. Μαρτίνου, έχει μέσα μόλις 2 εκατομμύρια κυβικά νερού από τα 17 που είναι η χωρητικότητα του.

Την ίδια ώρα, στα 9,5 εκατομμύρια κυβικά νερού βρίσκεται η στάθμη στο Φράγμα Φπραμιανών όταν πέρσι το ίδιο διάστημα υπήρχαν μέσα στο φράγμα 13,5 εκατομμύρια.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων στην Κρήτη θα πρέπει να κινητοποιήσει της ΔΕΥΑ σημείωσε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων και σημείωσε ότι θα πρέπει να έχουν εναλλακτικές λύσεις βάσει των διαχειριστικών τους σχεδίων.

Οι βροχές φέτος είναι ελάχιστες είπε η κ. Μαρτίνου αναφερόμενη και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του νησιού.

Συγκεκριμένα για τα ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου είπε ότι ενώ πέρσι (μέχρι σήμερα) είχαν πέσει 90 χιλιοστά νερού φέτος έχουν πέσει μόλις 6.

Στο Ρέθυμνο πέρσι είχαν πέσει 53 ενώ φέτος έχουν πέσει μόλις 20.’

183 χιλιοστά νερού είχαν πέσει πέρσι στον Άγιο Νικόλαο ενώ φέτος μόλις 5.

Η μόνη περιοχή που παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρσι είναι τα Χανιά όπου είχαν πέσει 32 χιλιοστών νερού ενώ φέτος έχουν πέσει 70.

Κλείνοντας η κ. Μαρτίνου σημείωσε ότι αυτές τις ημέρες οι ΔΕΥΑ καταθέτουν στην αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης το διαχειριστικό τους σχέδιο το οποίο ελέγχεται από την αρμόδια υπηρεσία και αναμένεται η έγκρισή τους μέχρι το τέλος του έτους.https://www.ekriti.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Παρουσιάζεται τη Δευτέρα το νέο VisitGreece.gr από...

Η νέα πλατφόρμα αναμένεται να προσφέρει ανανεωμένο περιεχόμενο, σύγχρονο...

Κρήτη: 45χρονη έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα...

Στη σύλληψη μιας 45χρονης υπηκόου Ουκρανίας για εμπρησμό από...

Παρουσιάζεται τη Δευτέρα το νέο VisitGreece.gr από...

Η νέα πλατφόρμα αναμένεται να προσφέρει ανανεωμένο περιεχόμενο, σύγχρονο...

Κρήτη: 45χρονη έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα...

Στη σύλληψη μιας 45χρονης υπηκόου Ουκρανίας για εμπρησμό από...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Έκτακτο επίδομα ενοικίου έως 1.600€ για 50.000 δημόσιους λειτουργούς – Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Το ποσό είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Μια σημαντική οικονομική ελάφρυνση...

Παρουσιάζεται τη Δευτέρα το νέο VisitGreece.gr από το Υπουργείο Τουρισμού

Η νέα πλατφόρμα αναμένεται να προσφέρει ανανεωμένο περιεχόμενο, σύγχρονο...

Υποθυρεοειδισμός: Ποιοι μπορούν να διακόψουν τη θεραπεία με λεβοθυροξίνη

Σύμφωνα με νέα μελέτη, 1 στους 4 ηλικιωμένους ασθενείς...