Κρήτη:Αβοκάντο με κρητική «ταυτότητα»

Ημερομηνία:

Κρητική «ταυτότητα» στο αβοκάντο δίνουν η Περιφέρεια Κρήτης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Φυσικοχημική εξέταση καρπών αβοκάντο από καλλιεργούμενες ποικιλίες στην Κρήτη με σκοπό την τεκμηρίωση της σχέσης ποιότητας – γεωγραφικής ένδειξης».

Όπως αναφέρει η προγραμματική σύμβαση που παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ , «το έργο αφορά στη συγκέντρωση στοιχείων που τεκμηριώνουν μια σχέση ανάμεσα στην ποιότητα, τη φήμη και τη γεωγραφική προέλευση αβοκάντο που παράγονται στο νομό Χανίων και προέρχονται από την/τις ποικιλίες με το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον ώστε να είναι δυνατό να υποστηριχθεί μελλοντικά η όποια προσπάθεια από πλευράς Περιφέρειας και παραγωγών/μεταποιητών για την πιστοποίηση του προϊόντος ως “Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης” (ΠΓΕ)»

Σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση, «η ένδειξη αυτή προσφέρει τη δυνατότητα διαφοροποίησης της αγροτικής παραγωγής ώστε να είναι πιο εύκολη η προώθηση προϊόντων με εξειδικευμένα χαρακτηριστικά πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές στην αγορά και βελτιώνοντας έτσι το εισόδημα των παραγωγών».

Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό «γεωγραφική ένδειξη» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση, και του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται για να στοιχειοθετηθεί η ενδεχόμενη αίτηση καταχώρισης του «Αβοκάντο Χανίων Κρήτης» στο μητρώο των ΠΓΕ περιλαμβάνουν εκτός από την ονομασία και την περιγραφή του προϊόντος, την οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής αλλά και τη μεθοδολογία παραγωγής του, στοιχεία που δείχνουν ότι το συγκεκριμένο προϊόν κατάγεται από τη δηλωθείσα περιοχή αλλά και ότι η ποιότητά του που συνδέεται με τη χημική του σύσταση συνδέεται με τη γεωγραφική προέλευσή του.

Τα στοιχεία αυτά τεκμηριώνονται εφόσον περιγραφούν λεπτομερώς, τα χαρακτηριστικά της γεωγραφικής περιοχής στην οποία παράγεται το προϊόν (π.χ. εδαφοκλιματικές συνθήκες), η ποιότητα ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος και η αιτιώδης αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Κύριος του Έργου είναι η Περιφέρεια Κρήτης. Φορέας Υλοποίησης είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.https://www.amna.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Hράκλειο:Ο Αλέξης Καλοκαιρινός για τον Μανώλη Κουμαντάκη

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού για τον θάνατο...

Hράκλειο:Πρώτη προβολή της ταινίας και παρουσίαση του...

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σας προσκαλεί στην πρώτη προβολή...

Hράκλειο:Ο Αλέξης Καλοκαιρινός για τον Μανώλη Κουμαντάκη

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού για τον θάνατο...

Hράκλειο:Πρώτη προβολή της ταινίας και παρουσίαση του...

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σας προσκαλεί στην πρώτη προβολή...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Hράκλειο:Ο Αλέξης Καλοκαιρινός για τον Μανώλη Κουμαντάκη

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού για τον θάνατο...

Βατσινά προς τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας: Ανησυχητική αύξηση της αυτοκτονικότητας εφήβων στην Κρήτη

Κοινοβουλευτική παρέμβαση από την βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ Την έντονη ανησυχία...

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025...