Κρήτη:Δραματική η κατάσταση για του εποχικά εργαζόμενους

Ταξική Ενότητα στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων
Το Ψηφοδέλτιο που στηρίζει τις δυνάμεις του

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Οι εποχικά εργαζόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι, καθώς και πολλοί ακόμα άνεργοι συνάδελφοι, περάσαμε τις φετινές γιορτές χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα. Ακόμα και για το πενιχρό επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, πέρασαν πάνω από 2 μήνες μέχρι να δοθεί, ενώ πολλοί συνάδελφοι ακόμα δεν το έχουν λάβει. Τα δικαιώματα μας κολλάνε στην γραφειοκρατία και τις πολιτικές επιλογές κεφαλαίου και εκάστοτε κυβέρνησης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ξεπερνάνε τέτοια εμπόδια κατευθείαν, χαρίζοντας τα ματωμένα πλεονάσματα για την ενίσχυση διάφορων επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε την διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων να προχωρήσει άμεσα σε ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, έτσι ώστε:

• Να απαιτήσουμε να σταματήσουν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις πληρωμών. Να γίνουν
μαζικές προσλήψεις στον ΟΑΕΔ.
• Να απαιτήσουμε εισόδημα για όλους. Επέκταση επιδόματος για όλους τους ανέργους μέχρι να
ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Αύξηση στα 600 ευρώ.
• Να απαιτήσουμε καμία απώλεια θέσεων εργασίας, να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχιακοί είτε δούλεψαν είτε ήταν σε αναστολή.
• Να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι σχετικά με τις εξελίξεις με την Κλαδική Σύμβαση μας!!! Να απορρίψουμε ως απαράδεκτες τις προτάσεις των ξενοδόχων και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας που υπηρετούν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών μας.

Συνάδελφοι,
Σε μια κατάσταση που προβλέπεται ακόμη δυσκολότερη, οι ξενοδόχοι πανελλαδικά εκβιάζουν για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης με απαιτήσεις που μας γυρίζουν σε εποχές πριν από το 1980!!!

Ζητούν να μην εφαρμόζεται καμιά συλλογική σύμβαση για όσους είναι λιγότερο από τρία χρόνια στο επάγγελμα ή για όσους εργάζονται σε μικρά ξενοδοχεία, μείωση από 5% και πάνω στους μισθούς, περικοπές σε επιδόματα και αύξηση των κρατήσεων για διαμονή και φαγητό. Συνειδητά η εργοδοσία εκβιάζει να υπογραφεί μια Κ.Σ.Σ.Ε. με λιγότερα δικαιώματα και με μειωμένους ακόμη περισσότερο μισθούς και μεροκάματα. Οι επιδιώξεις τους δεν είναι προσωρινές. Γιατί σκέφτονται με το βλέμμα στο μέλλον, για την περίοδο μετά την πανδημία, όταν τα κέρδη θα πάρουν μπροστά, όταν θα χρειαστούν το σύνολο των εργατικών χεριών που παραμένουν σήμερα στα αζήτητα.

Το 2012 η Ομοσπονδία Ξενοδόχων και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού υπέγραψαν μείωση 15% στους μισθούς, το 2013 κατάργηση του 8ωρου και επιβολή 10ωρης δουλειάς, το 2018, 5η συνεχόμενη χρονιά με ρεκόρ κερδών και αφίξεων, υπέγραψαν κατάργηση του πενθήμερου και δουλειά μέχρι τελικής πτώσης.

Δεν τους έφταναν όμως αυτά. Την περασμένη Παρασκευή (15/01/2021) η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού αποφάσισε να δεχτεί και την πρόταση της μεσολάβησης του ΟΜΕΔ για τις νέες μειώσεις μισθού και δικαιωμάτων!! Ντροπή. Με εκβιαστικά διλλήματα για τους εργαζόμενους, θυσιάζουν τα δικαιώματα μας στον βωμό των κερδών των μεγαλοξενοδόχων.

Μέσα σε περίοδο νέας βαθιάς οικονομικής κρίσης, πολιτική επιλογή του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του είναι η εξασφάλιση των κερδών τους, και όχι η προστασία του εισοδήματος και της υγείας του λαού. Για αυτό νοσοκομεία και διάφορες δημόσιες δομές έμειναν υποστελεχωμένες, ανοχύρωτες μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Για αυτό δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων σε μεγάλους χώρους δουλειάς, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί σε εστίες υπερμετάδοσης, κανένα μέτρο για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κανένα μέτρο για την ασφαλή επανεκκίνηση όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Το ψηφοδέλτιο της Ταξικής Ενότητας καλεί όλους τους ξενοδοχοϋπάλληλους του Νομού Χανίων να δυναμώσουν τον αγώνα και την συλλογική διεκδίκηση ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι για ακόμα μια φορά τις συνέπειες της κρίσης, να διασφαλίσουμε το αγαθό της υγείας μας.

Τώρα χρειάζεται να οργανωθούμε όλοι στο Σωματείο μας, να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς. Νέες εγγραφές, μαζικές αιτήσεις επαναπρόσληψης παντού.
Τώρα πρέπει να αποφασίσουμε από κοινού πιο πλαίσιο πάλης είναι εκείνο που καλύπτει τις σύγχρονες ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των οικογενειών μας. Δεν μπορεί μια Ομοσπονδία να παίρνει αποφάσεις για την δική μας ζωή, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την γνώμη μας. Δεν αρκεί μια αντιπροσωπευτική ψήφος κάθε 3 χρόνια για να τους δίνει το δικαίωμα αυτό.
Τώρα να οργανωθεί αγώνας μαζικός, αποφασιστικός σε όλη τη χώρα με αίτημα να υπογραφεί συλλογική σύμβαση, υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις στον κλάδο.

Τίποτα δεν έγινε ποτέ χωρίς σύγκρουση με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της.

Αγωνιζόμαστε όχι γιατί πεινάμε, αλλά για να μην πεινάσει κανένας μας. Πρωτοστατούμε στην οργάνωση της πάλης, παίρνουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Ο Αγώνας Συνεχίζεται!!

Διεκδικούμε:
● Να καταβληθεί άμεσα το ταμείο ανεργίας, να επεκταθεί για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να αυξηθεί στα 600 ευρώ. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις στον ΟΑΕΔ. Να σταματήσουν οι καθυστερήσεις πληρωμών.
● Να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι του κλάδου από τα δημοτικά τέλη και να διευρυνθούν οι λίστες των δικαιούχων στο κοινωνικό παντοπωλείο.
● Να παγώσουν τα χρέη και οι πληρωμές δανείων, χρεών σε Τράπεζες και Εφορία.
● Να μειωθούν δραστικά τα τιμολόγια σε ΔΕΗ, Νερό, Τηλέφωνο, Ίντερνετ. Καμία διακοπή σύνδεσης. Να μην μείνει κανείς χωρίς φως, νερό , τηλέφωνο. Να απαγορευτούν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί λαϊκών περιουσιών. Καμία πρώτη εργατική – λαϊκή κατοικία στα χέρια των τραπεζιτών.
● Καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας :
– Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με 5νθημερο 8ωρο, αυξήσεις στους μισθούς
– Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 ή το 2020 χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
● Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας. Επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών υγείας. Μονιμοποίηση του προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.