Κρήτη: Με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη το 12% των ασθενών – Ειδικοί έρχονται στο Ηράκλειο

Ημερομηνία:

Με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σχετίζονται τουλάχιστον 2.000 θάνατοι ετησίως στα νοσοκομεία της Ελλάδας, ενώ και στην Κρήτη το πρόβλημα είναι σοβαρό καθώς προσβάλλεται το 12% των ασθενών.

Πρόκειται για μια παγκόσμια απειλή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων στα νοσοκομεία της Κρήτης καθηγητή Διαμαντή Κοφτερίδη, ο οποίος είπε τονίζει ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, οι προβλέψεις είναι δραματικές.

Μέχρι το 2050, δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο από πολυανθεκτικά μικρόβια και αυτή θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου, αφήνοντας πίσω τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα μέτρα αυτά είναι η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, αφού ως γνωστόν η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στην Ευρώπη στην κατάχρησή τους και η εφαρμογή όλων των αυστηρών πρωτόκολλων σε σχέση με την τήρηση των κανόνων υγιεινής μέσα στους νοσοκομειακούς χώρους ,καθώς οι μονάδες εντατικής θεραπείας όπου χορηγούνται πολλά και ισχυρά αντιβιοτικά, τα χειρουργεία, αλλά και οι κοινοί θάλαμοι ασθενών, βρίθουν ανθεκτικών μικροβίων.

Περισσότερο ευάλωτοι είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς ,οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, οι χειρουργημένοι.

Οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο, αλλά και στη χώρα μας, κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου προκειμένου να ληφθούν αυστηρά μέτρα καθώς οι συνέπειες για τους ασθενείς και στην Ελλάδα είναι τραγικές.

Ήδη η χώρα μας συνεχίζει να είναι πρώτη στην υπερκατανάλωση μικροβίων αλλά και στις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το 2020 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 2.000 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια, ενώ στη Σουηδία που έχει τον ίδιο πληθυσμό με εμάς, καταγράφηκαν μόλις 300 θάνατοι .

Από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου η Παθολογική κλινική και η Μονάδα Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου οργανώνουν συνέδριο για το θέμα στο Ηράκλειο.

Για 3 ημέρες, Έλληνες και ξένοι ειδικοί θα αναφερθούν στις τελευταίες εξελίξεις στην διάγνωση, την πρόληψη και την θεραπεία των λοιμώξεων σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.ekriti.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μήνυμα Δημάρχου Αγίου Νικολάου Μανώλη Μενεγάκη για...

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές, «Με την ευκαιρία της έναρξης των...

Χανιά:Μήνυμα Δημάρχου Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη για...

Με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ο Δήμαρχος...

Μήνυμα Δημάρχου Αγίου Νικολάου Μανώλη Μενεγάκη για...

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές, «Με την ευκαιρία της έναρξης των...

Χανιά:Μήνυμα Δημάρχου Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη για...

Με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ο Δήμαρχος...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μήνυμα Δημάρχου Αγίου Νικολάου Μανώλη Μενεγάκη για τους υποψήφιους μαθητές των πανελλαδικών εξετάσεων

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές, «Με την ευκαιρία της έναρξης των...

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Βαριές κατηγορίες στους κατηγορούμενους για παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από τους εντεταλμένους...