Κρήτη: Εργαζομένους από τρίτες χώρες φέρνουν οι ξενοδόχοι

Με εργαζόμενους από χώρες εκτός Ευρώπης ετοιμάζονται να καλύψουν κάποια από τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στον τουρισμό, οι ξενοδόχοι της Κρήτης.

Κρήτη: Εργαζομένους από τρίτες χώρες φέρνουν οι ξενοδόχοι

Στις 7 Μαρτίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης υπουργική απόφαση που εντάσσει για πρώτη φορά επισήμως τον τουρισμό, στους κλάδους που μπορούν να προσλαμβάνουν για εργασία πολίτες απο τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τώρα αναμένεται νέα απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, για την έναρξη της διαδικασίας.

Ήδη τουριστικοί επιχειρηματίες έχουν κάνει τις πρώτες επαφές με γραφεία του εξωτερικού και συγκεκριμένα του Ντουμπάι, που φέρνουν προσωπικό για εργασία στον ξενοδοχειακό κλάδο από χώρες όπως τις Φιλιππίνες, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές.

Πρόκειται κυρίως για καμαριέρες, σερβιτόρους, καθαριστές.

Ο Νίκος Χαλκιαδάκης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων ν. Ηρακλείου είπε στο Ράδιο Κρήτη ότι η υπουργική απόφαση ελήφθη με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από πολλές πιέσεις στα αρμόδια υπουργεία που δεν φάνηκε να κατανοούν έγκαιρα το μέγεθος του προβλήματος με τις ελλείψεις σε εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών.

Στην Κρήτη όπως σημείωσε ο ίδιος φθάνουν τις 4.000,ενώ πανελλαδικά ξεπερνούν τις 75.000.

Ο κ. Χαλκιαδάκης είπε ότι οι προσλήψεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, μέσα στον επόμενο μήνα, αφού η έναρξη της σεζόν βρίσκεται προ των πυλών και φέτος περιμένουμε περισσότερο κόσμο από το 2022.

Στους εργαζόμενους από τις τρίτες χώρες θα παρέχεται τροφή και στέγη και θα αμείβονται με βάση την τοπική σύμβαση εργασίας που θα υπογραφεί, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη εβδομάδα.ekriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.