Κρήτη: Η έξαρση του δάκου ελλοχεύει κινδύνους – Η απάντηση της Περιφέρειας

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, μίλησε ως προς τη δουλειά της Περιφέρειας, αλλά και της εξέλιξης του συστήματος δακοκτονίας, που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει επιτέλους να αναβαθμιστεί

Σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης και όχι σε ολόκληρο το νησί υπάρχει φέτος το πρόβλημα της μεγάλης δακοπροσβολής και η Περιφέρεια Κρήτης, που ετοιμάζεται να προχωρήσει στον πέμπτο γενικό δολωματικό ψεκασμό, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σωστή δακοπροστασία, με τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς να βοηθούν σημαντικά κι εκείνοι, προχωρώντας κατά τόπους σε δικές τους συμπληρωματικές επεμβάσεις.

Αυτή εν ολίγοις ήταν η απάντηση της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Κρήτης και γεωπόνου Ειρήνης Χουδετσανάκη στη συζήτηση της επερώτησης των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης» για τη δακοκτονία την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου.

«Είμαστε σε επικοινωνία, έχουμε ολοκληρώσει τον διαγωνισμό, μόλις ξεμπλοκάρει από το ελεγκτικό συνέδριο για επικαιροποίηση, έχουν πει από το υπουργείο ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην Κρήτη. Προλαβαίνουμε τον ψεκασμό με το νέο φάρμακο αφού έχει ήδη ολοκληρωθεί ο τρίτος ψεκασμός και σε κάποιες περιοχές και ο τέταρτος», ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον Πρωτογενή Τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη.

«Όλοι είμαστε σε εγρήγορση, υπουργείο, Περιφέρεια και οι αγρότες. Γι αυτό παρακαλούμε τους αγρότες να είναι στα ελαιόφυτα τους, αν υπάρξει προβλήμα, να έρθουν με ολικό ψεκασμό για να ψεκάσουν», επεσήμανε η κ. Χουδετσανάκη.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Η Κρήτη Μπροστά», Νίκος Χρονάκης, ανέφερε: «Αναζητείται νέο φάρμακο που να είναι αποτελεσματικότερο, ώστε να υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα» ενώ ο επίσης Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Αλέκος Μαρινάκης, τόνισε: «Η κατάσταση είναι δραματική. Υπάρχουν ευθύνες και στην κυβέρνηση και στη Περιφερειακή αρχή, είναι συνυπεύθυνοι γιατί ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο. Έστω και τώρα στο και 5, να σώσουμε ένα κομμάτι της παραγωγής και να μην καταστραφεί συνολικά».

Παράλληλα, ο κ. Χρόνακης ανέφερε πως πρέπει τα συνεργεία να αντιμετωπίσουν τον δάκο από τα πεδινά στα ορεινά και για αυτό γιατί στα πεδινά μπορούν εύκολα να προσεγγίσουν τις ελαιοκαλλιέργειες τα τρακτέρ ενώ στα ορεινά χρειάζεται η ψεκαστήρα.

Την ίδια στιγμή, παραγωγοί χαρακτηρίζουν «ακαταπολέμητο» τον δάκο, ενώ σημειώνουν πως ο πληθυσμό είναι τέτοιος που μπορούν φάνε και… τον παραγωγό και όχι μόνο τις ελιές, ενώ ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αρκαλοχωρίου και Γεωπόνος, Γιάννης Μπορμπουδάκης, έκανε λόγο για «ελλιπείς ψεκασμούς».

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, μίλησε αναλυτικά στο neakriti.gr, πάντα στο πλαίσιο της τοποθέτησης Χουδετσανάκη, ως προς τη δουλειά της Περιφέρειας, αλλά και της εξέλιξης του συστήματος δακοκτονίας, που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει επιτέλους να αναβαθμιστεί.

Αναλυτικότερα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο έφεραν τα προβλήματα της δακοκτονίας οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης» Μανόλης Συντυχάκης, Νίκος Μανουσάκης και Αλέκος Μαρινάκης. Σε επερώτησή τους προς τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη αναφέρουν πως «για άλλη μια χρονιά, οι αντιφάσεις και τα προβλήματα του προγράμματος δακοκτονίας, που κυβέρνηση και Περιφέρεια υλοποιούν, εγκυμονούν τον κίνδυνο για σοβαρές ζημιές στην παραγωγή, όπως το 2019, μάλιστα σε μια χρονιά με υψηλά ποσοστά καρποφορίας της ελιάς για τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης».

Επισημαίνοντας τη μεγάλη δακοπροσβολή που περιγράφουν ελαιοπαραγωγοί του νησιού, οι σύμβουλοι της ΛΑ.ΣΥ. χτυπούν καμπανάκι κινδύνου, καθώς θεωρούν ότι μια πιθανή καταστροφή θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τους ελαιοπαραγωγούς «με το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημά από τη σκληρή Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων, τη ληστρική φορολογία, το ασήκωτο βάρος των συνεπειών της ακρίβειας σε αγροεφόδια και ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα οι επιδοτήσεις στην ελαιοκαλλιέργεια μειώνονται δραστικά με τη νέα ΚΑΠ».

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια, επισημαίνεται πως «πάρα την αρνητική εμπειρία από περασμένες χρονιές, με την καταστροφή της παραγωγής από τις δακοπροσβολές, δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αποτελεσματική, με επιστημονικά σχεδιασμένο τρόπο διεξαγωγή της δακοκτονίας, πριν ο δάκος «φουντώσει». Αντίθετα, ακολουθεί την αποδεδειγμένα αποτυχημένη τακτική, που αφήνει εκτεθειμένους τους μικρούς και μεσαίους ελαιοπαραγωγούς, με την ανάθεση της όλης διαδικασίας σε εργολάβους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, με μπαλώματα, με κουτσουρεμένα κονδύλια, με το επιστημονικό προσωπικό για τη δακοκτονία να προσλαμβάνεται κάθε χρόνο με μεγάλη καθυστέρηση, κ.λπ.».

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης» επισημαίνουν ότι «η δακοκτονία δεν μπορεί να είναι ατομική ευθύνη καθενός παραγωγού και απαιτούν από την περιφερειακή Αρχή να ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα και συγκεκριμένα να εκτελεστούν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, επαναληπτικοί ψεκασμοί στην περιφέρεια Κρήτης, για να μην καταστραφεί και η φετινή σοδειά!».

Βάσει των παραπάνω, ερωτάται η περιφερειακή Αρχή Κρήτης:

«Ποια κατεπείγοντα μέτρα θα λάβει για να στηρίξει την ελαιοπαραγωγή και συγκεκριμένα να εκτελεστούν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, επαναληπτικοί ψεκασμοί στην περιφέρεια Κρήτης για να μην καταστραφεί και η φετινή σοδειά; Πώς τοποθετείται στα πάγια αιτήματα του αγροτικού κινήματος για τη δακοκτονία;
Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους (είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω Δήμων, κοινωφελών επιχειρήσεων κ.λπ.) το πρόγραμμα δακοκτονίας, που έχει τραγικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους παραγωγούς.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των υποστελεχωμένων υπηρεσιών Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης.
Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες».
«Ό,τι το καλύτερο μπορούμε»

Μιλώντας στη «ΝΚ» την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, ο Παύλος Μπαριτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι εκτεταμένη η δακοπροσβολή σε όλο τον νομό ή σε όλη την Κρήτη. Κάποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως η Σητεία, όπως αναφέρθηκε ενδεικτικά. Αλλά παρακολουθείται από τους υπηρεσιακούς. Περιμένουμε το νέο σκεύασμα του υπουργείου πέρα από το “Success” και θα γίνουν όσοι παραπάνω ψεκασμοί απαιτούνται. Ήδη έχουν γίνει τέσσερις ψεκασμοί και θα κάνουμε όσους ψεκασμούς χρειαστούν».

Αναφορικά με το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» «να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους» το έργο της δακοκτονίας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης είπε στην εφημερίδα μας ότι «παντού γίνεται αυτή η διαδικασία. Προκηρύσσεται διαγωνισμός. Δεν τον αναθέτουμε εμείς. Η δακοκτονία σε όλη την Ελλάδα, με το υπάρχον νομικό καθεστώς, γίνεται με ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό. Δεν αναθέτουμε. Δεν υπάρχουν φορείς που να αναλαμβάνουν τη δακοκτονία. Και γίνεται η διενέργεια διαγωνισμού. Συμμετέχουν και οι συνεταιριστικοί φορείς. Κάπου μπαίνουν και οι δημοτικές επιχειρήσεις. Δεν αποκλείεται κανείς. Αλλά είναι κάτι που δεν εξαρτάται από μας. Προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης ανέφερε και για τις αναγκαίες προσλήψεις: «Στον προγραμματισμό που κάνουμε διεκδικούμε πάντα προσωπικό. Και γεωπόνους διεκδικούμε, και κτηνιάτρους κ.λπ. Άλλο το τι ζητάμε εμείς και άλλο το τι εγκρίνει κάθε φορά η Πολιτεία. Διότι όλα αυτά εξαρτώνται διαχρονικά από το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση».

Αυξημένος κατά 2 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

Για την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων, ο κ. Μπαριτάκης αναφέρει, εξάλλου ότι φέτος αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια ευρώ, αφού η χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας, από 10 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι, έφτασε φέτος στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά ταυτόχρονα, ένα μείζον ζήτημα είναι ότι η χάραξη γίνεται για πολύ λιγότερα από τα πραγματικά ελαιόδεντρα στο νησί μας.

«Αυτά φαίνονται στην ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ. Τα γνωρίζει αυτά η κυβέρνηση, αφού από την επίσημη καταγραφή του 1998 μέχρι σήμερα ο αριθμός ελαιοδέντρων έχει τριπλασιαστεί. Πάντως, εμείς, σε συνεργασία με τους φορείς, διεκδικούμε και υπάρχουν κατά καιρούς θετικές εξελίξεις σε διάφορα ζητήματα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε το εισόδημα του ελαιολάδου, γιατί είναι κρίμα να χαθεί», καταλήγει ο Παύλος Μπαριτάκης.https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.