Κρήτη: «Φτάνει με τα πυροτεχνήματα και την κοροϊδία του κόσμου με τις νέες λίστες χειρουργείων», λένε οι γιατροί

Κρήτη: «Φτάνει με τα πυροτεχνήματα και την κοροϊδία του κόσμου με τις νέες λίστες χειρουργείων», λένε οι γιατροί

Οι μεγάλες λίστες των χειρουργείων και η παράκαμψή τους, είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και το υπουργείο Υγείας δρομολογεί ένα νέο σύστημα σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Στην Κρήτη περίπου 9.000 άνθρωποι περιμένουν να χειρουργηθούν και συχνά οι επεμβάσεις τους προγραμματίζονται και αναβάλλονται ξανά και ξανά.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν το υπουργείο προωθεί την ενιαία λίστα χειρουργείων για όλα τα νοσοκομεία. Η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία του δημοσίου που χειρίζεται και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα αναλάβει να ψηφιοποιήσει όλα τα δεδομένα των χειρουργείων που υπάρχουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα και να ορίσει τις δικλείδες ασφαλείας σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας.

Οι ασθενείς θα καταχωρούνται στην ενιαία λίστα “κατόπιν ιατρικώς τεκμηριωμένης αξιολόγησης της σοβαρότητας της νόσου και του δυνατού χρόνου αναμονής”.

Η αξιολόγηση θα γίνεται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Ο ασθενής θα ενημερώνεται για την ημερομηνία της επέμβασης όταν θα εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Ωστόσο από την Ενιαία Λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά, τα οποία έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

Τα νοσοκομεία θα πρέπει να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται.

Αυτό σημαίνει, όπως λένε πολλοί, ότι και πάλι η λίστα θα μπορεί εύκολα να παρακάμπτεται, αφού περιστατικά θα «βαφτίζονται» επείγοντα και θα μπαίνουν κατά προτεραιότητα, ενώ δεν είναι.

Το μείζον πρόβλημα σήμερα στην Κρήτη για τα χειρουργεία, είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων, που έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση των επεμβάσεων .

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης οργάνωσε σήμερα συνάντηση για να ενημερώσει για το θέμα που αφορά στις λίστες των χειρουργείων

«Φτάνουν τα πυροτεχνήματα ,όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί με τις λίστες είναι κοροιδία για τον κόσμο την ώρα που αφήνουν το ΕΣΥ να διαλύεται και τους γιατρούς να παραιτούνται μαζικά» είπε στο Ράδιο Κρήτη το μέλος της Τριμελούς Επιτροπής των γιατρών Βενιζελείου διευθυντής ΕΣΥ Χειρουργικής Γιώργος Κωστάκης, υπενθυμίζοντας ότι το Βενιζέλειο απο τις οκτώ χειρουργικές αίθουσες που διαθέτει λειτουργεί τις δύο, καλύπτοντας πλέον μόνο τα περιστατικά που είναι επείγοντα.ekriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.