Κρήτη: Στο Ηράκλειο ο Ευθύμης Λέκκας για τις ενεργές ρηγματώσεις – Στο «μικροσκόπιο» το Μαγαρικάρι

Ημερομηνία:

Στο Ηράκλειο μετέβη ο Ευθύμης Λέκκας με στόχο να προχωρήσει σε αυτοψία σε περιοχές που παρουσιάζουν έντονη γεωδυναμική δραστηριότητα
Στο Ηράκλειο Κρήτης ταξίδεψε σήμερα, Δευτέρα 5 Μαΐου, ο Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, με στόχο να πραγματοποιήσει αυτοψία σε συγκεκριμένα σημεία.

Οι περιοχές στις οποίες θα μεταβεί παρουσιάζουν έντονη γεωδυναμική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η επίσκεψή του επικεντρώνεται στο Μαγαρικάρι του Δήμου Φαιστού και στις Βούτες του Δήμου Ηρακλείου.

Στο Μαγαρικάρι ο Λέκκας
Στο Μαγαρικάρι, ο κ. Λέκκας εντόπισε ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζεται ως «ερπυστικό», δηλαδή πρόκειται για σταδιακή μετακίνηση εδάφους που έχει καταγραφεί εδώ και πολλές δεκαετίες, με αλλεπάλληλες μελέτες να έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς να έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής μια οριστική λύση, αναφέρει το «Nea Kriti».

Ο ίδος ανέφερε ότι, «έχουμε να κάνουμε με μία έρπουσα κατάσταση από άποψη κατολισθητικού φαινομένου. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες. Πρόκειται για μία δύσκολη περίπτωση, όπου έχουν γίνει αρκετές μελέτες. Έχουν προσεγγιστεί όλα τα θέματα και τα προβλήματα που υπάρχουν. Θα ρίξω και μία ματιά κι εγώ, για να δούμε τι θα κάνουμε».

«Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση, που είδα στις προηγούμενες μελέτες που έχουν γίνει, και θα δούμε με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να κάνουμε και εκεί κάτι, ώστε να παραμείνουν οι κάτοικοι στο χωριό και να μπορέσει να υπάρξει ένας βιώσιμος οικιστικός τρόπος», τόνισε.

Η περίπτωση στις Βούτες
Σε σχέση με τις ρηγματώσεις που είχαν εκδηλωθεί στις Βούτες, ο Λέκκας τόνισε πως η δραστηριότητα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί. Όμως, δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί η επανεμφάνιση του φαινομένου, καθώς απαιτείται περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση και παρακολούθηση.

Όπως είπε, «στις Βούτες είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει σταματήσει, αλλά δεν ξέρουμε αν έχει σταματήσει οριστικά. Σε κάθε περίπτωση, έχουν δρομολογηθεί ένα σύνολο ερευνών, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν και οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αναλύσουμε το φαινόμενο, να δούμε τα αίτια και, στη συνέχεια, να μπορέσουμε να αναστείλουμε το φαινόμενο. Κατόπιν, θα κατασκευαστούν και τα έργα που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση του οικισμού».

«Σήμερα κάνουμε μια πρώτη επιτόπια εκτίμηση στο Μαγαρικάρι. Δεν υπάρχει σκοπιμότητα να προταθούν τα ίδια πράγματα που είχαν προταθεί τις προηγούμενες δεκαετίες», ολοκλήρωσε.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Στη μουσικοχορευτική εκδήλωση «Στα βήματα του...

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Το Λύκειο των Ελληνίδων στα 115 χρόνια...

Ηράκλειο: Φωτιά σε σταθμευμένο λεωφορείο, κοντά στο...

Φωτιά σε λεωφορείο προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας...

Στη μουσικοχορευτική εκδήλωση «Στα βήματα του...

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Το Λύκειο των Ελληνίδων στα 115 χρόνια...

Ηράκλειο: Φωτιά σε σταθμευμένο λεωφορείο, κοντά στο...

Φωτιά σε λεωφορείο προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΕΟΤ: Road Show της Ελλάδας σε πέντε γερμανικές πόλεις ενισχύει το ενδιαφέρον των Γερμανών επαγγελματιών τουρισμού

Οι εκπρόσωποι των γερμανικών τουριστικών γραφείων, επιβεβαίωσαν ότι παρά...

«Σύνδρομο κινητού»: Αδυναμία στα χέρια και θολή όραση, αναγνωρίζετε τα συμπτώματα;

Οι ηλεκτρονικές συσκευές επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα με τρόπους...

Θρίλερ στο Παγκράτι: Βρέθηκε πτώμα άνδρα σε διαμέρισμα

Πτώμα άνδρα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε σε διαμέρισμα στην...

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαία βυζαντινή πόλη στη δυτική έρημο της Αιγύπτου

Η πόλη του 4ου αιώνα περιλάμβανε οικιστικά και θρησκευτικά...