Κρήτη: Στο Ηράκλειο ο Ευθύμης Λέκκας για τις ενεργές ρηγματώσεις – Στο «μικροσκόπιο» το Μαγαρικάρι

Ημερομηνία:

Στο Ηράκλειο μετέβη ο Ευθύμης Λέκκας με στόχο να προχωρήσει σε αυτοψία σε περιοχές που παρουσιάζουν έντονη γεωδυναμική δραστηριότητα
Στο Ηράκλειο Κρήτης ταξίδεψε σήμερα, Δευτέρα 5 Μαΐου, ο Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, με στόχο να πραγματοποιήσει αυτοψία σε συγκεκριμένα σημεία.

Οι περιοχές στις οποίες θα μεταβεί παρουσιάζουν έντονη γεωδυναμική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η επίσκεψή του επικεντρώνεται στο Μαγαρικάρι του Δήμου Φαιστού και στις Βούτες του Δήμου Ηρακλείου.

Στο Μαγαρικάρι ο Λέκκας
Στο Μαγαρικάρι, ο κ. Λέκκας εντόπισε ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζεται ως «ερπυστικό», δηλαδή πρόκειται για σταδιακή μετακίνηση εδάφους που έχει καταγραφεί εδώ και πολλές δεκαετίες, με αλλεπάλληλες μελέτες να έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς να έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής μια οριστική λύση, αναφέρει το «Nea Kriti».

Ο ίδος ανέφερε ότι, «έχουμε να κάνουμε με μία έρπουσα κατάσταση από άποψη κατολισθητικού φαινομένου. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες. Πρόκειται για μία δύσκολη περίπτωση, όπου έχουν γίνει αρκετές μελέτες. Έχουν προσεγγιστεί όλα τα θέματα και τα προβλήματα που υπάρχουν. Θα ρίξω και μία ματιά κι εγώ, για να δούμε τι θα κάνουμε».

«Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση, που είδα στις προηγούμενες μελέτες που έχουν γίνει, και θα δούμε με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να κάνουμε και εκεί κάτι, ώστε να παραμείνουν οι κάτοικοι στο χωριό και να μπορέσει να υπάρξει ένας βιώσιμος οικιστικός τρόπος», τόνισε.

Η περίπτωση στις Βούτες
Σε σχέση με τις ρηγματώσεις που είχαν εκδηλωθεί στις Βούτες, ο Λέκκας τόνισε πως η δραστηριότητα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί. Όμως, δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί η επανεμφάνιση του φαινομένου, καθώς απαιτείται περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση και παρακολούθηση.

Όπως είπε, «στις Βούτες είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει σταματήσει, αλλά δεν ξέρουμε αν έχει σταματήσει οριστικά. Σε κάθε περίπτωση, έχουν δρομολογηθεί ένα σύνολο ερευνών, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν και οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αναλύσουμε το φαινόμενο, να δούμε τα αίτια και, στη συνέχεια, να μπορέσουμε να αναστείλουμε το φαινόμενο. Κατόπιν, θα κατασκευαστούν και τα έργα που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση του οικισμού».

«Σήμερα κάνουμε μια πρώτη επιτόπια εκτίμηση στο Μαγαρικάρι. Δεν υπάρχει σκοπιμότητα να προταθούν τα ίδια πράγματα που είχαν προταθεί τις προηγούμενες δεκαετίες», ολοκλήρωσε.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός υπέγραψε τη σύμβαση ενίσχυσης...

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός υπέγραψε τη σύμβαση ενίσχυσης της Υπηρεσίας...

Συνεχίζεται στο κέντρο της πόλης το πρόγραμμα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις οδούς Αγίου Μηνά και Κυρίλλου Λουκάρεως...

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός υπέγραψε τη σύμβαση ενίσχυσης...

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός υπέγραψε τη σύμβαση ενίσχυσης της Υπηρεσίας...

Συνεχίζεται στο κέντρο της πόλης το πρόγραμμα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις οδούς Αγίου Μηνά και Κυρίλλου Λουκάρεως...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Εθνική Ελλάδας: Με μαύρα περιβραχιόνια στη μνήμη του Μάριου Οικονόμου

Οι Έλληνες διεθνείς θα τιμήσουν τη μνήμη του αδικοχαμένου...

Με φόρα η τουριστική σεζόν στην Κρήτη: Άνοδος 9,8% στις αφίξεις εξωτερικού τον Μάιο

Αυξημένοι κατά 7,7% οι διακινούμενοι επιβάτες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου...

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Νέα ρύθμιση 72 δόσεων, άρση κατασχέσεων, προστασία κατοικίας

Νέα μέτρα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορία και...

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση

Συγκλονίζει η ιατροδικαστική εξέταση της 39χρονης από την Καλαμάτα...