Κρήτη:Με την δέσμευση ότι θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τον ΣΕΔΗΚ παρέδωσε την προεδρεία στον Δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης

Τη συνεχή στήριξή του και την ενεργή συμμετοχή του για την ενίσχυση του έργου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, επισήμανε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, με αφορμή την αποχώρηση του από την προεδρεία του συνδέσμου, θέση, την οποία υπηρέτησε για 18 συναπτά έτη.
Ο κ. Δήμαρχος με δεδηλωμένη την πρόθεση του να συνεχίσει να είναι παρών στον Σ.Ε.Δ.Η.Κ. αλλά με την ιδιότητα του απλού μέλους του Δ.Σ. για να συμβάλει περαιτέρω στην προστασία του κρητικού ελαιόλαδου και των παραγωγών, έκανε κατά την έναρξη της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του συνδέσμου, σύντομο απολογισμό της σπουδαίας δουλειάς που καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Αφού τόνισε, ότι η ελαιοκομία δεν είναι απλώς μια παραγωγική διαδικασία αλλά σχετίζεται με την ιστορία, το παρόν, την προοπτική και το μέλλον αυτού του προϊόντος, επισήμανε, ότι ο Σ.Ε.Δ.Η.Κ. αντιμετωπίζει το ελαιόλαδο ως προϊόν ιδιαίτερης διατροφικής αξίας, κυρίαρχο στοιχείο υγιεινής διατροφής, βασικό συστατικό της Κρητικής δίαιτας και σημαντικό κεφάλαιο του Κρητικού πολιτισμού.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην βαρύτητα που δόθηκε ως προς την ενημέρωση του κόσμου με σχεδόν 450 συνέδρια, ημερίδες, εκδόσεις και εκδηλώσεις, οι οποίες στο σύνολο τους ως παρεμβάσεις υποστήριξαν τα συμφέροντα των παραγωγών και παράλληλα προέβαλαν την διαχρονικότητα της διατροφικής, πολιτισμικής και ιστορικής αξίας του ελαιόλαδου.
Στον τομέα της βελτίωσης της ποιότητα του προϊόντος, ο Σ.Ε.Δ.Η.Κ. παρακολουθούσε στενά όλες τις παραγωγικές διαδικασίες και στήριξε τους παραγωγούς προωθώντας σύγχρονες καλές πρακτικές καλλιέργειας της ελιάς και παραγωγής ελαιόλαδου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την περιβαλλοντική συμβολή της ελιάς και την ανάγκη προστασίας του νερού από την κατασπατάληση και την αλόγιστη χρήση του.
Παρενέβη ουσιαστικά με υπομνήματα και προτάσεις στο ζήτημα της καταπολέμησης του δάκου με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών και παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος με χρήση οικολογικών και φιλικών στην φύση σκευασμάτων.
Στήριξε την επικερδή διάθεση του ελαιόλαδου με την έκδοση του μοναδικού στην Ελλάδα εβδομαδιαίου δελτίου τιμών, την δημοσίευση σχετικών άρθρων στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ, σε τοπικά και πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ καθώς και την συνεχή αποστολή ηλεκτρονικών ενημερωτικών επιστολών με ελαιονέα και χρήσιμες πληροφορίες.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην προώθηση της διάθεσης του προϊόντος με δημοπρασίες, έδωσε έμφαση στην τυποποίηση και στήριξε τα ελαιουργεία με βραβεύσεις για την εφαρμογή ορθών πρακτικών παραγωγής.
Σημαντική παράμετρος στο έργο του ΣΕΔΗΚ υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι η ευαισθητοποίηση της νεολαίας και των παιδιών της Κρήτης αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας, με ανάλογες ημερίδες και εκδηλώσεις, παιδικές εκδόσεις, θεατρικές παραστάσεις, ανάρτηση e – book και ηλεκτρονικών παιχνιδιών που προσφέρονται δωρεάν στα παιδιά και μάλιστα όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά.
Η εκπόνηση μελετών και η υλοποίηση έργων ανάπλασης και προστασίας μνημειακών ελαιόδεντρων, προστάτευσε και ανέδειξε παραδοσιακούς ελαιώνες του νησιού μας και παράλληλα κατέδειξε την ουσιαστική σημασία της ελιάς για τον τουρισμό μας. Μέσα από το πρόγραμμα του «ελαιοτουρισμού» μπήκε δυναμικά στον νευραλγικό αυτό τομέα της τοπικής οικονομίας, ενεργοποίησε την δημιουργία μουσείων ελιάς και λαδιού, διοργάνωσε περιηγήσεις και προγράμματα επισκέψεων σε σύγχρονα αλλά και παλαιά ελαιουργεία και προώθησε το υγιεινό κρητικό λάδι σε διατροφικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία.
Είναι βέβαιο, πως το έργο του Σ.Ε.Δ.Η.Κ. τα τελευταία 23 χρόνια που λειτουργεί, αποτελεί σημείο αναφοράς για την προώθηση του βασικού αγροτικού προϊόντος του νησιού μας και την ανάδειξη της πολυσημίας των αξιών του, τόνισε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης για να τονίσει, ότι τα προβλήματα δεν είναι λίγα και απαιτούν συνεχή και εντατική παρακολούθηση.
Ο κ. Μαρινάκης, αφού ευχαρίστησε την απερχόμενη διοίκηση για την εξαιρετική συνεργασία που είχαν, πρότεινε για νέο Πρόεδρο του Σ.Ε.Δ.Η.Κ. τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη, ως τον επικεφαλής δήμαρχο, ο οποίος μαζί με τα λοιπά μέλη του νέου Δ.Σ. θα συνεχίσει επάξια το έργο του συνδέσμου και θα το βελτιώσει περαιτέρω, καθώς διαθέτει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες ενός ιδιαιτέρως αξιόλογου αυτοδιοικητικού.
Τέλος, ευχαρίστησε τον Επιστημονικό Σύμβουλο του Σ.Ε.Δ.Η.Κ. Δρ Νικόλαο Μιχελάκη, που αποτελεί την ψυχή του συνδέσμου και υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης του, καθώς επίσης όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια και όπως χαρακτηριστικά είπε: «με μύησαν σε μυστικά του ελαιόλαδου, που πραγματικά αγνοούσα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.