Κρήτη: Μεγάλη προσοχή στο ΒΟΑΚ από Πάνορμο μέχρι Αγία Πελαγία

Οι έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις είχαν ως συνέπεια κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων σε μεγάλες εκτάσεις σε ολόκληρη τη διάρκεια από το Πάνορμο μέχρι την Αγία Πελαγία.

Στο οδικό δίκτυο μεταξύ Σισών και Φόδελε τα προβλήματα των κατολισθήσεων είναι τεράστια με την κυκλοφορία να διακόπτεται κατά διαστήματα και τα συνεργεία των Δήμων και της Περιφέρειας να προσπαθούν να καθαρίσουν το οδόστρωμα απελευθερώνοντας και την κυκλοφορία των οχημάτων.

Εμφανή είναι τα ίχνη της μεγάλης χθεσινής χαλαζόπτωσης στο Φόδελε:Τεράστια είναι και τα προβλήματα στο δρόμο από την Σκεπαστή μέχρι το Πάνορμο, με τα συνεργεία της Περιφέρειας να εργάζονται πυρετωδώς για την πλήρη απομάκρυνση βράχων και όγκων λάσπης που εμποδίζουν την κυκλοφορία.

Με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει τους πολίτες ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, θα συνεχιστούν μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης, ιδιαίτερα στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων.

«Ήδη παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις και παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ενημερώνονται από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για τη βατότητα του οδικού δικτύου. Καλό είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους οδηγούς στις διασταυρώσεις δρόμων με χείμαρρους, στις λεγόμενες “ιρλανδικές” διαβάσεις, που λόγω της έντονης απορροής δεν θα πρέπει να διασχίζονται».

Επί ποδός βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλη την Κρήτη, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ωρών. Η Υπηρεσία δέχτηκε 50 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από κατοικίες, κοπές δέντρων και έλξεις ακινητοποιημένων οχήματων. Με 7 συνεργεία και 14 άτομα προχώρησε σε 15 αντλήσεις υδάτων, 4 κοπές δέντρων και 4 έλξεις οχημάτων.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ γίνεται προσπάθεια σε αρκετά σημεία του βόρειου οδικού άξονα να μην κλείσουν οι δρόμοι.

Τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής που κατέγραψαν οι σταθμοί του ΕΑΑ/meteo έως το πρωί της Δευτέρας ήσαν στην Ασή Γωνιά των Χανίων (βροχόπτωση 192 χιλιοστών μέσα στις δέκα πρώτες ώρες της ημέρας), στο Σέμπρωνα Χανίων (133), στις Βρύσες Χανίων (84), στον Αλικιανό Χανίων (80) και στους ‘Αγιους Πάντες Χανίων (65).

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ/meteo, τα ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη (βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού), θα συνεχιστούν έως και το πρωί της Τρίτης. Η Δυτική Κρήτη θα δεχτεί και πάλι πολύ μεγάλα ποσά βροχής. Με δεδομένα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, και τον κορεσμό του εδάφους σε νερό, συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή σε μετακινήσεις και εξωτερικές εργασίες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.