Κρήτη:Ομόφωνη αρνητική Απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας επί της ΣΜΠΕ υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή του Λασιθίου

Ημερομηνία:

Υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Ξυλούρη συνεδρίασε σήμερα, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, με μοναδικό προς εξέταση θέμα τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ).
Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Αντιπεριφεριάρχης ΠΕ Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων των περιοχών μελέτης, καθώς και πλήθος ενδιαφερόμενου κοινού. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά επί της ΣΜΠΕ, σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου, η οποία διαμορφώθηκε συνδυάζοντας τις απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση. Η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής εκφράζει την απόρριψη του προτεινόμενου από τη μελέτη, σχεδιασμού χωροθέτησης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή του Λασιθίου. Ταυτόχρονα απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων και των τοπικών φορέων στον σχεδιασμό αφενός της θαλάσσιας χωροταξίας, η οποία σήμερα δεν υπάρχει, αφετέρου του χωροταξικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο σήμερα βρίσκεται υπό αναθεώρηση.
«Η Επιτροπή Περιβάλλοντος όλα αυτά τα χρόνια έχει εξετάσει πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης, τα οποία καθορίζουν το μέλλον του νησιού. Δουλεύουμε σκληρά, μελετάμε σε βάθος και συζητάμε, έχουμε καταθέσει την ψυχή μας, για το καλό της Κρήτης. Δεν είμαστε αντίθετοι στον θεσμό των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αλλά πρέπει να συμμετέχουμε στον σχεδιασμό για να ορίσουμε το πλήθος και τις θέσεις που δεν έρχονται σε αντίθεση με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας», δήλωσε ο Νίκος Ξυλούρης.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Καθαρά Δευτέρα: Οδηγίες για την πρόληψη παιδικών...

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» υπενθυμίζει βασικά μέτρα ασφάλειας...

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Η είσοδος των φιλάθλων...

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φίλαθλοι για το σαββατιάτικο...

Καθαρά Δευτέρα: Οδηγίες για την πρόληψη παιδικών...

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» υπενθυμίζει βασικά μέτρα ασφάλειας...

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Η είσοδος των φιλάθλων...

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φίλαθλοι για το σαββατιάτικο...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ποιοι μπορούν να βγουν σε σύνταξη πριν από τα 62 τους χρόνια το 2026

Όροι και προϋποθέσεις . Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που επιλέγουν...

Καθαρά Δευτέρα: Οδηγίες για την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων με χαρταετό και στο αυτοκίνητο

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» υπενθυμίζει βασικά μέτρα ασφάλειας...

Άστατο σκηνικό στο τριήμερο της Αποκριάς στην Κρήτη – Με τι καιρό θα κάνουμε Καθαρά Δευτέρα

Μεταβαλλόμενο σκηνικό του καιρού αναμένεται να επικρατήσει στην Κρήτη...