Κρήτη:Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου η 4η Φεβρουαρίου

Ημερομηνία:

Γ. Πιτσούλης: η πρόοδος για την αντιμετώπιση της ασθένειας είναι εφικτή

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου και αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη, τη σωστή ενημέρωση, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε ο καρκίνος, ευθύνεται για το 26% των συνολικών θανάτων, είναι η δεύτερη αιτία θνησιμότητας στην Ε.Ε. μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο το 40% των περιστατικών καρκίνου, μπορεί να προληφθεί μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και μέσω της ισότιμης πρόσβασης σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ο καρκίνος όμως έχει και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις, που είναι εξίσου σημαντικές για τους ασθενείς και για τους φροντιστές τους. Συνεπώς γίνεται αντιληπτή η αναγκαιότητα για την ανάπτυξη εξατομικευμένης θεραπείας για κάθε ασθενή. Αυτό το είδος προσέγγισης της νόσου στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ γιατρού και ασθενούς και συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα των συστημάτων Υγείας.

Συνεπώς αναδεικνύεται η σημαντικότητα της πρόληψης για τον περιορισμό της επίπτωσης και της θνητότητας της νόσου.
Η Περιφέρεια Κρήτης, έχοντας στο επίκεντρο του σχεδιασμού της, την κοινωνία, την προάσπιση της υγείας του κάθε πολίτη, σε συνεργασία με τα ερευνητικά και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους αθλητικούς φορείς και τους συλλόγους ασθενών υλοποιεί προγράμματα πρόληψης για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:

– το πρόγραμμα πρόληψης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού «Είναι στο Χέρι μου». Σημαντικός πυλώνας του προγράμματος είναι η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας, η οποία, πραγματοποιεί καθημερινά περισσότερες από είκοσι (20) μαστογραφικές εξετάσεις, με τον ετήσιο αριθμό τους να υπερβαίνει τους τρεις χιλιάδες (3.000) ελέγχους στο νησί

– το 1ο Φεστιβάλ Πρόληψης με τίτλο: «Η πρόληψη είναι στάση ΖΩΗΣ» που είχε στόχο τη δημιουργία, την ανάδειξη και την υιοθέτηση πρακτικών πρόληψης, μέσα από τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης, αρμόδιος στον τομέα υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου ανέφερε ότι: «ο αγώνας κατά του καρκίνου μπορεί να είναι άνισος, αλλά πολλές φορές είναι νικηφόρος και απαιτεί συντονισμένη δράση από όλους». Επιπλέον επεσήμανε ότι με συνέργειες που εστιάζουν στην πρόληψη, στη διασφάλιση της ισότιμης προσβασιμότητας των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας, στην καινοτομία και στην εκπαίδευση, η πρόοδος για την αντιμετώπιση της ασθένειας είναι εφικτή.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χανιά : «δια την διατάραξιν της τάξεως»

Σε μια χώρα όπου το αίτημα για δικαιοσύνη γίνεται...

Ανάδειξη Μελών νέου Συμβουλίου Διοίκησης του Πολυτεχνείου...

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης...

Χανιά : «δια την διατάραξιν της τάξεως»

Σε μια χώρα όπου το αίτημα για δικαιοσύνη γίνεται...

Ανάδειξη Μελών νέου Συμβουλίου Διοίκησης του Πολυτεχνείου...

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χανιά : «δια την διατάραξιν της τάξεως»

Σε μια χώρα όπου το αίτημα για δικαιοσύνη γίνεται...

Eurovision 2026:Καλή επιτυχία Akyla «Ferto»

Eurovision 2026: Απόψε στις 22:00 ο πρώτος ημιτελικός, 4ος...

Ηράκλειο: Αύριο απολογείται ο 30χρονος για τον τραυματισμό της 28χρονης συζύγου του – «Δικογραφία της πλάκας»

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάθεση...