Κρήτη: Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού

Ημερομηνία:

Το ΕΚΑΒ, στα πλαίσια του ευρύτερου ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του επιπέδου συνεργασίας των δυνάμεών του με άλλους Κρατικούς-Δημόσιους φορείς αλλά και με τις εμπλεκόμενες Δομές Υγείας σχετικά με την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών & κρίσεων, θα πραγματοποιήσει δύο ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας (full emergency status) αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού Covid-19 σε συνεργασία με τον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν.Καζαντζάκης» και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης «Πα.Γ.Ν.Η.»(1η άσκηση) αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «ο Άγιος Γεώργιος» (2η άσκηση).

Συγκεκριμένα, η έναρξη της πρώτης άσκησης προσομοίωσης και ετοιμότητας η οποία χαρακτηρίζεται ως ευρείας κλίμακας και συνδυαστική, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, στις 16:00 , στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν.Καζαντζάκης».

Βάσει του επιχειρησιακού σεναρίου, στο αεροσκάφος Αεροπορικής Εταιρείας που πραγματοποιεί πτήση από Θεσσαλονίκη προς Ηράκλειο Κρήτης (με εκτιμώμενη ώρα άφιξης στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν.Καζαντζάκης» στις 16:15) ), 2 επιβάτες έχουν παρουσιάσει πιθανά συμπτώματα Κορωνοϊού Covid-19 (βήχα, πυρετό, δύσπνοια) ενώ έχουν ενημερώσει το πλήρωμα του αεροσκάφους πως πρόσφατα είχαν επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι σε επαρχία της Κίνας.

Άμεσα ενεργοποιούνται όλοι οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί υποδοχής, διακομιδής και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού Covid-19, με συνεργασία των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν.Καζαντζάκης», του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (7η ΥΠΕ), του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) αλλά και του (ορισμένου Νοσοκομείου Αναφοράς) Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης «Πα.Γ.Ν.Η.» (όπου και θα διακομισθούν τα ύποπτα περιστατικά Κορωνοϊού Covid-19).

Η δεύτερη άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, στις 11:00 πμ, στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «ο Άγιος Γεώργιος». Βάσει τoυ επιχειρησιακού σεναρίου αυτής της άσκησης, 1 άτομο στην πόλη των Χανίων, το οποίο πριν 7 περίπου ημέρες είχε ταξιδέψει από την Κίνα στην Ελλάδα (μέσω τρίτης χώρας), εμφανίζει κάποια πιθανά συμπτώματα Κορωνοϊού Covid-19 (εμπύρετη κατάσταση, βήχα, εκδήλωση εμετών με πόνους στην κοιλιακή χώρα) και πραγματοποιεί κλήση στο ΕΚΑΒ (166).

Άμεσα ενεργοποιούνται όλοι οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί διακομιδής και αντιμετώπισης του ύποπτου περιστατικού Κορωνοϊού Covid-19 με συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (7η ΥΠΕ) αλλά και του (ορισμένου αναπληρωματικού Νοσοκομείου Αναφοράς) Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «ο Άγιος Γεώργιος».

Οι δύο ασκήσεις προσομοίωσης συνθηκών και ετοιμότητας (full emergency status) για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού Covid-19, θα πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη του Προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου Νίκου, της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ κας Μπορμπουδάκη Λένας, του Υπεύθυνου Σχεδιασμού Επιχειρησιακών Ασκήσεων Υγείας της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) κου Μίχου Νίκου, κλιμακίου του ΕΟΔΥ αλλά και στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης.

Βασικός σκοπός των ασκήσεων αποτελεί η αξιολόγηση της επιχειρησιακής λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητα όλων των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης αλλά και η εφαρμογή των κανόνων διακομιδής, υποδοχής αλλά και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού Covid-19 σε συνδυασμό με την επικοινωνία και τη συνεργασία των εμπλεκομένων δομών και υπηρεσιών της Κρήτης (Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν.Καζαντζάκης», ΕΚΑΒ Κρήτης, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, 7η ΥΠΕ, ΤΕΠ & Επιτροπές Λοιμώξεων ορισμένων Νοσοκομείων Αναφοράς «Πα.Γ.Ν.Η.» και Γ.Ν. Χανίων).

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

«Ανοιχτές Πόρτες» στα οινοποιεία της Kρήτης- Το...

Αρώματα, γεύσεις και μοναδικές εμπειρίες φέρνει και φέτος το...

Στην τελική ευθεία για το Τουρνουά Μπάσκετ...

Στα Κλειστά Γυμναστήρια Νέας Αλικαρνασσού και «Μελίνα Μερκούρη» η...

«Ανοιχτές Πόρτες» στα οινοποιεία της Kρήτης- Το...

Αρώματα, γεύσεις και μοναδικές εμπειρίες φέρνει και φέτος το...

Στην τελική ευθεία για το Τουρνουά Μπάσκετ...

Στα Κλειστά Γυμναστήρια Νέας Αλικαρνασσού και «Μελίνα Μερκούρη» η...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Στην τελική ευθεία για το Τουρνουά Μπάσκετ Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου «Νίκος Τούλης»

Στα Κλειστά Γυμναστήρια Νέας Αλικαρνασσού και «Μελίνα Μερκούρη» η...

Ορκωμοσία 3 νέων υπαλλήλων στην Περιφέρεια Κρήτης

Τρείς νέους υπαλλήλους που θα υπηρετήσουν σε υπηρεσίες της...

Εργασίες ασφαλτόστρωσης στη συμβολή των οδών Γιαμαλάκη και 1878 από το Δήμο Ηρακλείου

Συνεχίζεται από το Δήμο Ηρακλείου η υλοποίηση του προγράμματος...