Κρήτη:Συνάντηση Λ. Αυγενάκη -Γ. Κουράκη

Ημερομηνία:

Με τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκη συναντήθηκε στα γραφεία της ΠΕΔ στο Ηράκλειο την Παρασκευή 16 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γ. Κουράκης.

Κατά τη συνάντηση οι κκ Αυγενάκης και Κουράκης είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που περιστράφηκε γύρω στα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης, αλλά και στα θέματα του αθλητισμού.

Ο κ. Κουράκης αρχικά έθεσε στον κ. Αυγενάκη το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την αιφνίδια και αναίτια ανάκληση από την ΕΤΑΔ, της παραχώρησης χρήσης στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών ‘’ Ειρήνη’’ (της οποίας μέτοχος είναι και η ΠΕΔ) έκτασης περίπου 55 στρεμμάτων της πρώην αμερικάνικης βάσης, όπου μεταξύ άλλων εγκαταστάσεων στεγάζεται και το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης ζήτησε από τον κ. Αυγενάκη την παρέμβασή του προκειμένου να ανακληθεί η αυθαίρετη αυτή απόφαση, καθώς αποτελεί κοινή θέση των φορέων της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης η συγκεκριμένη παραχώρηση να ισχύσει μέχρι το 2025 και ακολούθως να επεκταθεί για τουλάχιστον 30 χρόνια ακόμα ή η έκταση να παραχωρηθεί μόνιμα, ώστε να συνεχίσει να αξιοποιείται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αλλά και όλης της Κρήτης.

Τηλεφωνική Επικοινωνία Αυγενάκη- Κουράκη με Πέτσα

Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης αναφέρθηκε στην τροποποίηση των όρων του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» όπου για την ένταξη έργων θεσπίστηκε πλαφόν ανά ΟΤΑ, ενώ προβλέφθηκε ότι θα συνυπολογίζονται τα έργα του «Φιλόδημος 1» και μετέφερε στον κ. Αυγενάκη την ανησυχία που επικρατεί στους Δήμους της Κρήτης για την εξέλιξη αυτή, καθώς πολλοί Δήμοι δε θα μπορέσουν να αντλήσουν επιπλέον χρηματοδοτήσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των κκ Αυγενάκη και Κουράκη, με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα όπου και του μεταφέρθηκε ο προβληματισμός των ΟΤΑ της Κρήτης μετά την έκδοση της ΚΥΑ για το «Αντ. Τρίτσης», ενώ συμφωνήθηκε ότι κατά το επόμενο χρονικό διάστημα ο κ. Πέτσας να επισκεφθεί την Κρήτη προκειμένου να έχει επαφές με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης του νησιού για το θέμα του «Αντ. Τρίτσης» αλλά και για γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τους ΟΤΑ.

Ο κ. Κουράκης ανέφερε στον κ. Πέτσα και το κρίσιμο ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών από τους Δήμους, καθώς μετά την εφαρμογή του νέου ΠΔ οι Δήμοι αδυνατούν να καλύψουν το επιπλέον κόστος και ζήτησε την άμεση οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ για το σκοπό αυτό.

Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να εξευρεθούν οι επιπλέον πόροι που απαιτούνται και να λυθεί το θέμα ενόψει της έναρξης της νέας καλοκαιρινής περιόδου.
Να γίνει η Κρήτη μόνιμος αθλητικός προορισμός

Ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση από τον Υφυπουργό Αθλητισμού στον κ. Κουράκη για τις δράσεις και για τις υποδομές Αθλητισμού που προγραμματίζονται αλλά και υλοποιούνται ήδη στην Κρήτη, ενώ με αφορμή και τη σημερινή παρουσίαση του νέου κέντρου εναλλακτικού αθλητισμού και αναψυχής στο Δήμο Μαλεβιζίου ανταλλάγησαν συγκεκριμένες απόψεις για το πως η Κρήτη θα μετατραπεί σε σταθερό αθλητικό προορισμό.

Ο κ. Αυγενάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΠΕΔ ότι στους προγραμματισμούς του υφυπουργείου Αθλητισμού περιλαμβάνεται η στόχευση να διεξαχθούν στο Ηράκλειο οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες, είτε το 2023 είτε το 2025.

Ο κ. Κουράκης, που λόγω και της προηγούμενης εμπειρίας του από την κυβερνητική θητεία του, είναι γνώστης των θεμάτων του Αθλητισμού, δήλωσε ότι η ΠΕΔ Κρήτης θα είναι αρωγός ώστε το σπουδαίο αυτό αθλητικό γεγονός να φιλοξενηθεί με επιτυχία στο νησί μας.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Copernicus: Έντονη η ξηρασία στην Κρήτη παρά...

Τι δείχνουν τα δεδομένα υγρασίας εδάφους – Δείτε τους...

Εγκαίνια νέων γραφείων και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας...

Σε θερμή κι εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16/1/2026...

Copernicus: Έντονη η ξηρασία στην Κρήτη παρά...

Τι δείχνουν τα δεδομένα υγρασίας εδάφους – Δείτε τους...

Εγκαίνια νέων γραφείων και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας...

Σε θερμή κι εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16/1/2026...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μαγνήσιο: Πόσο χρειαζόμαστε για να αποφύγουμε την άνοια και να μη γεράσει το μυαλό

Εάν αυξήσουμε τη διατροφική πρόσληψη ενός πολύτιμου μετάλλου, που...

Ανήλικη παραβατικότητα: Ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο πίσω από τη δημόσια ανησυχία

Τι δείχνουν τα στοιχεία. Η ανήλικη παραβατικότητα επανέρχεται συνεχώς με...

Copernicus: Έντονη η ξηρασία στην Κρήτη παρά τις βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου

Τι δείχνουν τα δεδομένα υγρασίας εδάφους – Δείτε τους...

Επίδομα μητρότητας 2026: Γιατί θα είναι αυξημένο – Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

Αύξηση 2,4% λόγω της αναπροσαρμογής των συντάξεων από την...