Κρήτη: Θλιβερή πρωτιά στις αυτοκτονίες, εν μέσω lockdown

Κρήτη: Θλιβερή πρωτιά στις αυτοκτονίες, εν μέσω lockdown

Θλιβερή πρωτιά κατέχει η Κρήτη στις αυτοκτονίες, πανελλαδικά, με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν να προκαλούν σοκ!

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, κ. Μαρία Μπάστα, που μίλησε στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση επιδείνωσε περαιτέρω το δεύτερο lockdown καθώς από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά διαπιστώθηκε εκρηκτική αύξηση των περιστατικών.

Όπως είπε η κ. Μπάστα, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς στην ανατολική Κρήτη καταγράφηκαν συνολικά 25 περιστατικά αυτοχειρίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με σαφή μετατόπιση όμως του χρόνου τέλεσης τους.

Δηλαδή, ενώ τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες αυτοκτονίες καταγράφονταν από Μάϊο μέχρι Ιούνιο αλλά και τον Σεπτέμβριο, πέρυσι, είχαμε αλλαγή ως προς το χρόνο με τις περισσότερες αυτοχειρίες να σημειώνονται μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια του δεύτερου λοκντάουν!

Η ίδια εξήγησε ότι αυτό δε συνέβη στο πρώτο λοκντάουν, τον περασμένο Μάρτιο και τόνισε ότι ο παρατεταμένος εγκλεισμός έπαιξε καθοριστικό ρόλο μαζί με μία σειρά άλλων παραγόντων όμως ο αποκλεισμός και τα οικονομικά προβλήματα…

Αυτό φάνηκε και στα ΤΕΠ της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, όπου μετά το πρώτο λοκντάουν παρατηρήθηκε μία περιορισμένη προσέλευση ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα, ενώ τώρα, μετά τη δεύτερη πολύμηνη καραντίνα, υπήρξε επίταση των συμπτωμάτων άγχους και η προσέλευση ήταν μαζική φθάνοντας σε κάθε εφημερία, ή και ξεπερνώντας τα 15 περιστατικά!

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, πολλοί είναι οι κρητικοί που απευθύνονται σε πανελλαδικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης αναζητώντας βοήθεια, καθώς στην Κρήτη δεν υπήρχε κάποια οργανωμένη τέτοια δομή…

Να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν, ο πρώην διευθυντής της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ, καθηγητής Αλέξανδρος Βγόντζας, είχε προτείνει, από το 2011, τη λειτουργία τέτοιας γραμμής παρέμβασης στην κρίση (hotline), το έργο αυτό είχε πάρει μάλιστα και έγκριση σκοπιμότητας, το αναφέραμε στο αρμόδιο Υπουργείο αλλά ουδέποτε υπήρξε εξέλιξη.

Ο καθηγητής είχε προτείνει και τη λειτουργία Κέντρου Αυτοκτονιών αλλά ούτε και σε αυτόν τον τομέα υπήρξε κάποια ανταπόκριση…

Σε συνεννόηση πάντως με το δήμο Ηρακλείου, θα επιχειρηθεί να βρεθεί η “χρυσή” τομή ώστε να ξεκινήσει μία συνεργασία και να βρίσκουν οι Κρητικοί και δη οι Ηρακλειώτες, τη δική τους γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης.

Πηγή: ekriti

Τα σχόλια είναι κλειστά.