Κρήτη:Tο STARGATE βάζει την Ελλάδα στην κλιματικά έξυπνη γεωργία.

Ημερομηνία:

Η σύγχρονη αγροτική παραγωγή καλείται να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή, αλλά και να παράγει ικανοποιητικά για να θρέψει τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό.
Πολλοί μιλάνε για την κλιματική αλλαγή, λίγοι όμως με επιστημονικό λόγο. Ακόμη λιγότεροι συνεισφέρουν στην έρευνα και παράγουν νέα γνώση, σε μια συγκυρία που η ανθεκτικότητα της γεωργίας στις κλιματολογικές συνθήκες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι περισσότερο από ποτέ ζητούμενο.
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με συντονιστή τον Καθηγητή του Α.Π.Θ. και Συνεργάτη του ΕΚΕΤΑ Δρ. Δημήτριου Μόσχου, διευθύνει εδώ και 10 μήνες το εμβληματικό ερευνητικό έργο STARGATE στο πεδίο της κλιματικά έξυπνης γεωργίας.
Το STARGATE φιλοδοξεί να αναπτύξει μια μεθοδολογία έξυπνης, πολυεπίπεδης και ολιστικής προσέγγισης για μια κλιματικά έξυπνη γεωργία, αξιοποιώντας καινοτομίες διαχείρισης του μικροκλίματος και της διαχείρισης των ευρύτερων κινδύνων λόγω καιρικών συνθηκών.
Η εν λόγω μεθοδολογία θα βασιστεί σε τεχνολογίες τηλεπισκόπησης, κλιματικής νοημοσύνης και διαδικτύου των πραγμάτων, για μια αποτελεσματικότερη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των δυνητικών επιλογών προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές, καθώς και τη χάραξη πολιτικών προστασίας από τους κλιματικούς κινδύνους.
Από την Ελλάδα, εκτός από το ΕΚΕΤΑ, συμμετέχουν επίσης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η AGROAPPS IKE, η Γ&Κ Κεφαλάς Γεωργική Ο.Ε., η Γαία Επιχειρείν Α.Ε., η ΕΤΑΜ Α.Ε. και η Neuropublic A.E., ενώ την ερευνητική κοινοπραξία συμπληρώνουν 19 οργανισμοί (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, τεχνολογικά προσανατολισμένες επιχειρήσεις) από 12 χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, Βέλγιο, Γερμανία, Νορβηγία, Τσεχία, Αυστρία, Πολωνία, Λετονία και Ισραήλ).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Συντονιστή του Έργου, Καθηγητή του Α.Π.Θ. Δημήτριο Μόσχου dmoshou@auth.gr.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

«Μαμά, τι κάνει ένας πυροσβέστης;» – Η...

Μέσα σε αυτή την αποπνικτική ατμόσφαιρα, ένα παιδί, κοιτάζοντας...

Μάλια: Νεκρός ο 20χρονος Ιταλός που αγνοούνταν...

Η σορός του 20χρονου Ιταλού τουρίστα εντοπίστηκε σε παραλία...

«Μαμά, τι κάνει ένας πυροσβέστης;» – Η...

Μέσα σε αυτή την αποπνικτική ατμόσφαιρα, ένα παιδί, κοιτάζοντας...

Μάλια: Νεκρός ο 20χρονος Ιταλός που αγνοούνταν...

Η σορός του 20χρονου Ιταλού τουρίστα εντοπίστηκε σε παραλία...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

«Μαμά, τι κάνει ένας πυροσβέστης;» – Η αφοπλιστική ερώτηση ενός παιδιού για το φλεγόμενο Αμάρι

Μέσα σε αυτή την αποπνικτική ατμόσφαιρα, ένα παιδί, κοιτάζοντας...

Μάλια: Νεκρός ο 20χρονος Ιταλός που αγνοούνταν στη θάλασσα – Τραγικός επίλογος στις έρευνες

Η σορός του 20χρονου Ιταλού τουρίστα εντοπίστηκε σε παραλία...

Ονοματοδοσία «Οδού Αποδήμων Κρητών» Ευχαριστήριο Δήμου Αγίου Νικολάου

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες...

Δήμος Αμαρίου : Ακύρωση Αγώνων Στίβου 15α Μαράκεια

Στο πλαίσιο της Απόφασης Δημάρχου περί κήρυξης τοπικού πένθους...