Κτηματολόγιο: Εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου η προθεσμία για τις δηλώσεις

Ημερομηνία:

Πώς γίνεται η δήλωση για κτηματολόγιο – Ορισμένα γραφεία κτηματογράφησης θα λειτουργήσουν και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου
Εκπνέει το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, η προθεσμία δηλώσεων στο κτηματολόγιο. Πολλοί ιδιοκτήτες θα βρεθούν μετέωροι επειδή αμέλησαν να υποβάλουν δήλωση.

Ορισμένα γραφεία κτηματογράφησης θα λειτουργήσουν και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, με διευρυμένο ωράριο όπως βλέπετε ΕΔΩ.

Παρά το γεγονός ότι η μη δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο συνεπάγεται ταλαιπωρία και γραφειοκρατικές διαδικασίες ι πολίτες θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να σώσουν το ακίνητό τους, κάτι που ισχύει και για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Για τους ιδιοκτήτες που δεν δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο ή στις περιπτώσεις όπου δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς ή προκύπτουν διορθώσεις που έχουν καταχωρηθεί σε υποθηκοφυλακείο αλλά όχι στο Κτηματολόγιο, αυτό διορθώνεται ηλεκτρονικά με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος

Πώς γίνεται η δήλωση για κτηματολόγιο
Η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο υποβάλλεται:

Ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, επισυνάπτοντας τα σχετικά αρχεία και καταβάλλοντας το σχετικό τέλος μέσω κάρτας πληρωμών
Με επιτόπου υποβολή, κατόπιν ραντεβού, στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης σε έντυπη μορφή.
Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και από τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση, χωρίς γνήσιο υπογραφής ενώ εάν ένας πολίτης επιθυμεί ο ίδιος να υποβάλλει δήλωση στο όνομα άλλου προσώπου (πχ συγγενή στο εξωτερικό), θα πρέπει να προσκομίσει αντίγραφο του σχετικού συμβολαιογραφικού πληρεξούσιου.

Στην περίπτωση ανηλίκου, υπογράφουν οι κηδεμόνες που ασκούν την γονική μέριμνα (από κοινού με την προσκόμιση αντιγράφου της ταυτότητάς τους) ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις εκπροσώπησης (νομικά πρόσωπα, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, σύνδικος πτώχευσης, εκτελεστής διαθήκης) απαιτούνται τα απαραίτητα κάθε φορά νομιμοποιητικά έγγραφα διορισμού.

Τα έντυπα και δικαιολογητικά είναι διαθέσιμα στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στο διαδικτυακό χώρο της Ελληνικό Κτηματολόγιο, www.ktimatologio.gr.

Ειδικότερα, απαιτούνται τα έντυπα δήλωσης Δ1/Δ2 καθώς και συνοδευτικά (κατά περίπτωση) έγγραφα όπως:

Για τα φυσικά πρόσωπα:

Συμπληρωμένη και νόμιμα υπογεγραμμένη Δήλωση του Ν. 2308/1995

Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις κλπ και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους)

Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (Δ.Α.Τ) ή του διαβατηρίου (Δ.Δ.)του δικαιούχου και αποδεικτικό έγγραφο (σε απλό φωτοαντίγραφο) που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ,ΟΤΕ).

Για τα νομικά πρόσωπα:

Συμπληρωμένη, νόμιμα υπογεγραμμένη και φέρουσα τη σφραγίδα του νομικού προσώπου Δήλωση του Ν. 2308/1995
Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις κλπ και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους)

Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (Δ.Α.Τ) ή του διαβατηρίου (Δ.Δ.) του εκπροσώπου του δηλούντος νομικού προσώπου και αποδεικτικό έγγραφο (σε απλό φωτοαντίγραφο) που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ του νομικού προσώπου (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ).

Τα νομιμοποιητικά έγγραφα εκπροσώπησης της εταιρείας.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Έρχονται τα πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος – Τι...

Από το 2026 τίθενται σε εφαρμογή τα «πορτοκαλί» τιμολόγια...

Τραγωδία στην Χαλκίδα: Νεκρή 13χρονη μαθήτρια από...

Η Κάτια « είχε αυτή τη μαγική ουσία που...

Έρχονται τα πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος – Τι...

Από το 2026 τίθενται σε εφαρμογή τα «πορτοκαλί» τιμολόγια...

Τραγωδία στην Χαλκίδα: Νεκρή 13χρονη μαθήτρια από...

Η Κάτια « είχε αυτή τη μαγική ουσία που...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ορίστηκε το Δ.Σ του νοσοκομείου Ρεθύμνης

Δημοσιεύθηκε και επίσημα σε ΦΕΚ ο ορισμός των μελών...

Εκκλησία Κρήτης: στα τέλη Ιανουαρίου η Σύνοδος για τη διπλή εκλογή Μητροπολιτών

Μια διαδικασία που διεξαχθεί αναπόφευκτα και με την ψήφο...

Έρχονται τα πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος – Τι αλλάζει και ποιοι κερδίζουν

Από το 2026 τίθενται σε εφαρμογή τα «πορτοκαλί» τιμολόγια...