Κτηματολόγιο: Σβήνουν ακίνητα από το χάρτη

Ημερομηνία:

Τα κλειδιά της περιουσίας τους θα πρέπει να παραδώσουν στο Δημόσιο έως το τέλος του 2020 οι κάτοικοι του Λάγιου Λακωνίας.

Αιτία του… κακού; Ο συνδυασμός της δημιουργίας Κτηματολογίου και τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του Δημοσίου. Οπως εξηγεί, μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος Απόστολος Γεροντίδης, η διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου από το 2004 μετέτρεψε το Λάγιο σε χωριό ακτημόνων, αφού τα κτήματα των κατοίκων καταχωρίστηκαν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου κατά 52%. Την ίδια ώρα, το υπόλοιπο 48% καταχωρήθηκε σε 42 άλλους συνιδιοκτήτες «εντελώς άσχετους με το χωριό, οι οποίοι με τις μέχρι σήμερα κληρονομικές διαδοχές έχουν φτάσει τους 55».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Προκόπη Γιόγιακα, το Λάγιο είναι μια ενδεικτική περίπτωση, ωστόσο ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει σε δεκάδες άλλες περιοχές της χώρας.

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει πως το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικεί οποιαδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο, αξιώνοντας από τους πολίτες την ανεύρεση μεταγραμμένων τίτλων μέχρι και το 1885.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Αλκυονίδες μέρες 2026: Πότε αναμένονται και τι...

Το νέο έτος ξεκίνησε με τσουχτερό κρύο, ωστόσο οι...

Ναι στον διάλογο, όχι στο συλλαλητήριο την...

Απορρίφθηκε η πρόταση για συγκέντρωση στην Αθήνα. Ολοκληρώθηκε λίγο μετά...

Αλκυονίδες μέρες 2026: Πότε αναμένονται και τι...

Το νέο έτος ξεκίνησε με τσουχτερό κρύο, ωστόσο οι...

Ναι στον διάλογο, όχι στο συλλαλητήριο την...

Απορρίφθηκε η πρόταση για συγκέντρωση στην Αθήνα. Ολοκληρώθηκε λίγο μετά...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τραγωδία στη Βιάννο: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 27χρονο Στέλιο

Στην Άνω Βιάννο η κηδεία του νεαρού που έχασε...

Χειμερινές εκπτώσεις: Ξεκινούν την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές κατά τη διάρκεια...