Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία»

Στο Nταβός της Ελβετίας διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Eκεί βρίσκεται και ο πρωθυπουργός που έδωσε συνέντευξη σε δημοσιογράφο του CNN. Μίλησε και για τις εκλογές και για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας σύρραξης με την Τουρκία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία»

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο του CNN, Φαρίντ Ζακαρία, παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μετά τις εκλογές, για τις οποίες είπε ότι θα γίνουν την ίδια περίοδο, θα μπορέσουν να λύσουν τις διαφορές τους, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις τόσο για τα ελληνοτουρκικά, όσο και για το μεταναστευτικό και την ενέργεια.

«Δεν θα πάμε σε πόλεμο»

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια βιώσαμε πολλές εντάσεις και όχι μόνο για το Καστελόριζο».

Τόνισε πως «θα πρέπει να μπορούμε να κάτσουμε με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να συζητήσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο. Το κάναμε επιτυχώς και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, με την Αλβανία θα παραπέμψουμε το ζήτημα στη Χάγη και αυτή θα αποφασίσει», όπως είπε.

«Όσο συμφωνούμε στους κανόνες, που είναι το διεθνές δίκαιο, για την επίλυση προβλημάτων και δεν προκαλείς αχρείαστα τους γείτονές σου, κρατάς ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας. Και δεν είναι χρήσιμο να εργαλειοποιείς την εξωτερική πολιτική για εσωτερικούς λόγους», επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τους τακτικισμούς και την προκλητική ρητορική Ερντογάν ενόψει τουρκικών εκλογών.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύει κανείς ρεαλιστικά ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την τουρκική ενδοχώρα ή μήπως η τουρκική ενδοχώρα απειλεί τα ελληνικά νησιά;».

«Έχουμε δύσκολο γείτονα – Σημαντική η προβολή ισχύος μας»

Μετά τις εκλογές, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «οι οποίες θα λάβουν χώρα σχεδόν ταυτόχρονα» (σ.σ. στην Τουρκία αναμένεται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου) – όπως ανέφερε – «υπάρχουν τρόποι να χαμηλώσουμε τις εντάσεις, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, αλλά με πολιτισμένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να απειλούμε ο ένας τον άλλον ή να έχουμε υπερπτήσεις».

«Έχουμε έναν δύσκολο γείτονα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν είχαν ενισχυθεί επί δεκαετίες. Συνεπώς, είναι σημαντική η προβολή ισχύος μας».

«Εκλογές κάποια στιγμή την άνοιξη»

Σε ερώτηση που δέχτηκε για την ημερομηνία των εκλογών, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα πάω σε εκλογές κάποια στιγμή την άνοιξη».

Αναφερόμενος στο δίλημμα των εκλογών, σημείωσε ότι «οι Έλληνες θα συγκρίνουν τέσσερα χρόνια μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης και τέσσερα χρόνια μιας δικής μας κυβέρνησης.

»Αν κερδίσουμε – που πιστεύω ότι θα κερδίσουμε – θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και μια εκλογική διαδικασία που θα πρέπει να προσέξουν και στο εξωτερικό. Τα παλιά διλήμματα Αριστεράς – Δεξιάς δεν είναι πια σχετικά, όσο η διαιρετική τομή μεταξύ λαϊκιστών και πραγματιστών προοδευτικών δημοκρατών», προσέθεσε.

Και κατέληξε: «Τα τελευταία 3,5 χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, πολύ οδυνηρά. Παράδειγμα ο κορωνοϊός, αλλά όταν κοιτάς πίσω και όταν απευθύνεσαι στους πολίτες για να επανεκλεγείς, λες ότι έκανες το καλύτερο δυνατό, παραδέχεσαι τα λάθη σου και κοιμάσαι καλά το βράδυ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.