Κυριάκος Μητσοτάκης – Μόνη λύση το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις μας με την Τουρκία

Ημερομηνία:

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli»

Η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις της με τους γείτονές της και με την Τουρκία. Όμως, είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli. Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε πως γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση, που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την ώρα που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τομείς συνεργασίας με την Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό – υπάρχουν πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν μαζί.

Είμαι λιγότερο αισιόδοξος για το Κυπριακό, γιατί η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση στο πολιτικό πρόβλημα, επί τη βάσει της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όποια λύση εκτός αυτού του πλαισίου, όπως η λύση των δύο κρατών, είναι απαράδεκτη, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Σημαντική διεθνής θέση για τη Ντόρα Μπακογιάννη...

Σημαντική θεσμική θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναλαμβάνει η Ντόρα...

Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της...

Η κ. Μπακογιάννη θα αποτελεί για το 2026 μέλος...

Σημαντική διεθνής θέση για τη Ντόρα Μπακογιάννη...

Σημαντική θεσμική θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναλαμβάνει η Ντόρα...

Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της...

Η κ. Μπακογιάννη θα αποτελεί για το 2026 μέλος...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ιμια: Τρεις νεκροί, γκρίζες ζώνες και η διαχείριση της μνήμης

Τριάντα χρόνια από την κρίση στα Ιμια - Οι...

Το Σάββατο η έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού

Τροποποιείται το πρόγραμμα Από την Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου...

Συλλήψεις για όπλα και κλοπές σε περιοχές της Κρήτης

Σύλληψη ημεδαπού για παραβάσεις της νομοθεσίας όπλων Συνελήφθη...

Υποτροφία Κολλεγίου Αθηνών σε μαθητή από Κρήτη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Το Σάββατο, 21 Μαρτίου 2026,...