ΛΑ.ΣΥ:Με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Γηροκομείο «Παναγία η Γερόντισσα»

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 31-8-2022 αποδείχτηκε ότι είναι σοβαρό το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας του γηροκομείου «Παναγία η Γερόντισσα». Η δημοτική αρχή με εισηγητή τον δήμαρχο και αντιπρόεδρο του Γηροκομείου, έφερε προς ψήφιση μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Γηροκομείου που από τους όρους του όπως και από την συζήτηση που διεξήχθη αποδείχτηκε ότι αυτή η δομή έχει τεράστια προβλήματα που αυτό το μνημόνιο απλά θα παρατείνει την λειτουργία του για ελάχιστο χρονικό διάστημα χωρίς να αντιμετωπίζονται τα μεγάλα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί.
Παρ’ όλο που ήταν, απ’ ότι φάνηκε, γνωστό σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Μητρόπολη- Δήμος- Περιφέρεια) ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας του ιδρύματος ελλείψει χρημάτων, είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο είτε της διακοπής λειτουργίας του είτε της επισφαλούς λειτουργίας του λόγω μή ύπαρξης των απαιτούμενων προϋποθέσεων.
Η εξέλιξη αυτή επιφέρει τραγικά προβλήματα και αδιέξοδες καταστάσεις τόσο για τους φιλοξενούμενους και τις οικογένειές τους που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο άνθρωποι που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν, όσο και για τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά.
Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου ήξερε χρόνια αυτά τα προβλήματα και τις αδιέξοδες καταστάσεις και δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία διεκδίκησης από την κυβέρνηση ώστε η δομή αυτή να περάσει στην ευθύνη του κράτους και να διασφαλιστεί η λειτουργία της με όλες τις προβλεπόμενες παροχές προς τους φιλοξενούμενους, όλο το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και υποστηρικτικό προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η δυσλειτουργία που μπορεί να φτάσει μέχρι και την διακοπή λειτουργίας που μεθοδεύεται συστηματικά, στην πράξη προωθεί την διευκόλυνση των ιδιωτικών συμφερόντων που καραδοκούν να βάλουν χέρι και εκεί. Υπηρετεί την κατεύθυνση της Ε.Ε., που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, που θέλει την πρόνοια στα χέρια ιδιωτών και η φροντίδα των ηλικιωμένων να επιβαρύνει οικονομικά την οικογένειά τους, που θα κληθεί να πληρώσει τις διάφορες ΜΚΟ και τους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας. Απαξιώνουν και υποβαθμίζουν τις προνοιακές δομές για να τις οδηγήσουν στην εμπορευματοποίηση σε μια εποχή που ο κόσμος της τρίτης ηλικίας και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν ανάγκη κρατικής στήριξης και φροντίδας.

Σε αυτήν την πολιτική επιλογή όλα γίνονται ατομική ευθύνη, ακόμη και το να βρείς την υγειά σου. Η Λαϊκή Συσπείρωση Οροπεδίου Λασιθίου τονίζει πως αυτές οι κοινωνικές δομές πρέπει να αποκτήσουν δημόσιο χαρακτήρα και να περάσουν στην ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και διασφάλιση του υπάρχοντος προσωπικού με μονιμοποίηση καθώς και διασφάλιση της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
Καλούμε το Λαό του Οροπεδίου Λασιθίου να αγωνιστεί και να διεκδικήσει από κυβέρνηση, περιφέρεια και Δήμο να αναλάβουν τις ευθύνες, εξασφαλίζοντας:
 Την ευθύνη της ασφαλούς λειτουργίας της δομής με κρατικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση.
 Την επιτάχυνση των διαδικασιών για νομοθετική ρύθμιση με μετατροπή της δομής από ΝΠΙΔ σε ΝΠΔΔ, χρηματοδότηση από το κράτος ώστε να εξασφαλιστεί η τακτική μισθοδοσία των εργαζομένων χωρίς περικοπές και απολύσεις.
 Να στελεχωθεί η δομή με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων με όρους ασφάλειας για τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους.
 Να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής φιλοξενία των ηλικιωμένων με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χωρίς καμιά παρακράτηση από την σύνταξή τους.
 Να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις στις υποδομές και αποκατάσταση του κτηρίου της δομής.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Κωστής Χαλκιαδάκης
Ειρήνη Δαλαβέρου-Καρύδη

Τα σχόλια είναι κλειστά.