Λασίθι: Αντιδράσεις για υπεράκτια αιολικά πάρκα – Δέσμευση Σκυλακάκη για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας

Λασίθι: Αντιδράσεις για υπεράκτια αιολικά πάρκα – Δέσμευση Σκυλακάκη για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας

Σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη συμμετείχε σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Αθανασάκης.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου και Σητείας καθώς και εκπρόσωποι φορέων του Λασιθίου.

Το θέμα που κυριάρχησε ήταν η χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ένα ζήτημα που καίει όλο το νομό δεδομένου του ότι υπάρχουν προβλέψεις για τέτοιες δομές παραγωγής ενέργειας ακόμα και κοντά σε τουριστικές περιοχές.

Ξεχωριστά το Δήμο Οροπεδίου απασχολεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη οροσειρά της Δίκτης, ενέργεια με την οποία διαφωνεί και δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να τη δεχθεί άνευ όρων, όπως προωθείται.

Ο κ. Αθανασάκης μάλιστα ζήτησε το διήμερο 4-5 Μαρτίου, που θα μεταβεί στην Αθήνα για σειρά επαφών σε υπουργεία, να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη για να του εκθέσει τις αντιρρήσεις του Δήμου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύθηκε πάντως να ενημερώσουν αρμόδια στελέχη του Υπουργείου του, μέσω εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Λασίθι, σε χρόνο που θα οριστεί σύντομα, και την τοπική κοινωνία καθώς η εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι ένα ζήτημα που την αφορά άμεσα.

Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο κ. Νίκος Ξυλούρης και η Περιφέρεια Κρήτης έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της γι αυτό το σχεδιασμό δια μέσου του Περιφερειακού συμβουλίου και της Επιτροπής Περιβάλλοντος καθώς μοναδικό κριτήριο για την χωροθέτηση εγκατάστασης ήταν τα ανεμολογικά δεδομένα, χωρίς να ληφθεί υπόψη ούτε το περιβάλλον, ούτε η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη αλλά ούτε και οι αρχαιολογικοί χώροι που υπάρχουν στις περιοχές αυτές, λέγοντας ότι υπάρχει τεκμηρίωση για όλα αυτά και κάλεσε το υπουργείο να αναθεωρήσει το σχεδιασμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου και Σητείας που εξήγησαν στο Ράδιο Κρήτη γιατί υπάρχει πάνδημη διαφωνία στη χωροθέτηση των θαλάσσιων πάρκων με ανεμογεννήτριες τονίζοντας ότι θα κάνουν ζημιά στον τουρισμό, το περιβάλλον και θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο περιοχές όπως τη Σητεία όπου έχουν εγκατασταθεί πάνω από 49% των αιολικών πάρκων της ξηράς.ekriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.