Λασίθι:Χαιρετισμός του Συντυχάκη Μανώλη, στην 4η AGRO EXPO 2021 στην Ιεράπετρα

Την Αγροτική Έκθεση – 4η Agro Expo 2021 – στην Ιεράπετρα επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Συντυχάκη Μανώλη – μέλος της Ε.Π. Κρήτης του ΚΚΕ, Βουλευτής Ηρακλείου και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Στο Χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, βρίσκονται σήμερα σε τραγικό αδιέξοδο, ως αποτέλεσμα των αντιαγροτικών πολιτικών διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ, που τους οδηγούν στη χρεοκοπία ενισχύοντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, μέσα από τα διάφορα «Επενδυτικά Προγράμματα».»

(…) «Η Κρήτη στο σύνολό της είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή με πλούσια εδάφη, η «γη της επαγγελίας» όπως έλεγαν οι παλιότεροι, με δυναμικές καλλιέργειες. Από τα πρώιμα κηπευτικά μέχρι τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια, τη σταφίδα και το λάδι, οι τιμές μένουν καθηλωμένες πιο κάτω από το κόστος παραγωγής. Οι τιμές στα αγροεφόδια είναι στα ύψη, τα χρέη να σφίγγουν ακόμη περισσότερο τη θηλιά του μικρομεσαίου αγρότη. Το προϊόν τους μένει απούλητο, οι τιμές παραγωγού εξευτελιστικές με τους μεγαλεμπόρους και μεγαλοεισαγωγείς να αλωνίζουν, με τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας ακόμη και από τρίτες χώρες με μηδενικό δασμό, να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές και να κερδοσκοπούν οι μεγαλοεισαγωγείς.»

(…) «Ιδιαίτερα, στην Ιεράπετρα, μια δυναμική αγροτική περιοχή που διαθέτει από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες, τα θερμοκήπια πρώιμων κηπευτικών και η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, το 50% με 60% να είναι μικροί αγρότες, έως 4 με 5 στρέμματα το πολύ, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωση και δέχονται ισχυρά χτυπήματα στον ανελέητο ανταγωνισμό των μεγαλοθερμοκηπιάδων και τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων.»

(…) «Η έξαρση της πανδημίας συνεχίζει να βρίσκει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους εκτεθειμένους και απροστάτευτους από τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση αλλά και από τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (καύσωνα, πλημμύρες, κ.ά.) που καταστρέφουν την παραγωγή και αφήνουν χωρίς εισόδημα τους παραγωγούς. Οι αποζημιώσεις, εάν και όταν δοθούν, δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις ζημιές, με την υποχρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από όλες τις κυβερνήσεις, που γίνεται για να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτική ασφάλιση, ενώ είναι σε ισχύ ο αντιδραστικός και αναχρονιστικός κανονισμός του και δεν αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.»

(…) «Το ίδιο και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι με τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές, τις εξευτελιστικές τιμές για τον παραγωγό σε γάλα και τα υπόλοιπα κτηνοτροφικά προϊόντα, τιμές που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το κόστος παραγωγής, την πληρωμή σύμφωνα με τις ορέξεις των μεγαλεμπόρων, τις «ανοιχτές τιμές» που δίνουν εμποροβιομήχανοι κτλ. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι μελισσοκόμοι, που είναι αναγκασμένοι να διοχετεύουν τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής τους στα μονοπώλια της μεταποίησης και της εμπορίας, που αγοράζουν το μέλι σε εξευτελιστικές τιμές και το πωλούν πανάκριβα.»

(…) «Οι δασικοί χάρτες, ένα χρήσιμο εργαλείο, αξιοποιείται από την κυβέρνηση για να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό και χρήσεων γης τοπίο ώστε να επενδύσουν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, στον τουρισμό και στις ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά). Τα μέτρα που πάρθηκαν για παράταση του χρόνου και μείωση του τέλους για την υποβολή των ενστάσεων δεν δίνουν ουσιαστική λύση προς όφελος των αγροτοκτηνοτρόφων και των μικροϊδιοκτητών γης. Τους καλούν μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες να βρουν τα χρήματα για να αποδείξουν ότι είναι ιδιοκτήτες της γης τους.»

(…) «Πίσω από τη βιτρίνα του προβαλλόμενου νέου παράδεισου της «πράσινης» ανάπτυξης, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.

Το ΚΚΕ, παλεύει και ενισχύει τον αγώνα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, διεκδικώντας :
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικής – οικιακής παροχής. Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κρατική επιδότηση των ίδιων των παραγωγών για την κάλυψη του κόστους θαλάσσιων μεταφορών των προϊόντων τους. Λύσεις προς όφελος των αγροτοκτηνοτρόφων και των μικροϊδιοκτητών γης στο ζήτημα των δασικών χαρτών.

Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας (νοσοκομεία, Κ.Υ., αγροτικά ιατρεία) και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των αγροτοκτηνοτρόφων και συνταξιούχων. Άμεσο διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία της υπαίθρου, για την κάλυψη των μεγάλων κενών που συνεχίζουν να υπάρχουν.»

Τα σχόλια είναι κλειστά.