Λασίθι:Με μεγάλη επιτυχία το πέρασμα του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή από την Ιεράπετρα

Με μαζικότητα και επιτυχία ολοκληρώθηκε το πέρασμα του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή από την Ιεράπετρα. Τον τόνο έδωσε η μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας, αλλά και Ιεραπετρίτες όλων των ηλικιών που έσπευσαν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ μάλιστα πραγματοποιήθηκε σε έναν πολύ όμορφο και καλαίσθητο χώρο που παλιότερα υπήρχε το εργοαστάσιο Μίνως, όπου εργάστηκε για 2 χρόνια ο Ναπολέων Σουκατζίδης, κομμουνιστής και εργάτης – συνδικαλιστής, ήρωας της απελευθερωτικής πάλης του λαού που εκτελέστηκε με τους 200 της Καισαριανής. Στον χώρο του Φεστιβάλ υπήρχε έκθεση για την ζωή και την δράση τουν ενώ συγκεντρώθηκαν και 10αδες υπογραφές για την μετονομασία του Πάρκου Μίνως, σε Πάρκο Ναπολέων Σουκατζίδης. Ακόμα 10αδες υπογραφές συγκεντρώθηκαν και για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Ιεράπετρας

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ άνοιξε με βράβευση της ομάδας μπάσκετ «Supertars» που κατέκτησε μάλιστα το 2ο σερί τουρνουά 3on3 που έκανε η ΚΝΕ στην Ιεράπετρα.

Στην συνέχεια πραματοποιήθηκε μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από τον Νικόλα Ευαντινό, που συγκίνησε μικρούς και μεγάλους. Την συγκίνηση διαδέχθηκε το γέλιο και η χαρά που προκάλεσαν ο Αλέξανδος Μαλιάτσης και ο Σπήλιος Φλώρος, διασκεδάζοντας πραγματικά το κοινό. Ενώ ακολούθησε κρητικό γλέντι με τον Μαθιό και τον Ραφαήλ Δαμουλάκη.

Τέλος πραγματοποιήθκε ομιλία από τον Βάγια Βάγια, μέλος του Κ.Σ. της ΚΝΕ. Στην ομιλία του αναφερόμενος στις εξελίξεις και στις μάχες που έχει ο λαός και η νεολαία μπροστά μας, ανέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να ζήσουμε καλύτερα με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας, αλλά και ότι ο λαός έχει την δύναμη να τα καταφέρει.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

“Όπως λέει και το σύνθημα του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή: Να ζεις, να τολμάς , να προχωράς, για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!

Γιατί το να ζει σήμερα η νεολαία δεν σημαίνει να ζει με τα λίγα, απλά να επιβιώνει και όχι να ζει την ζωή της πραγματικά. Το να ζεις σήμερα δεν σημαίνει μεροδούλι μεροφάι, να βγει το μεροκάμματο στο ξενοδοχείο, την ίδια ώρα που εν μέσω πανδημίας οι ξενοδόχοι πήραν εκατομμύρια ευρώ ενίσχυση , ενώ τα κέρδη τους φέτος ξεπερνάνει τα κέρδη του 2019.

Για να ζήσει σήμερα ο μαθητής δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το σχολείο της αγοράς, που αναγκάζει τον γονιό να βάλει το χέρι βαθιά μέσα στην τσέπη, που βάζει τις επιχειρήσεις μέσα στα σχολεία, που κατακερματίζει την γνώση. Μία διαδικασία που συνεχίζεται και στο Πανεπιστήμιο, όπου η γνώση του επιστημονικού αντικειμένου κατακερματίζεται, διαμορφώνονται πτυχία πολλών ταχυτήτων έτσι ώστε να βγαίνουν όλο και φθηνότεροι εργαζόμενοι.

Για να ζήσει πραγματικά η νεολαία, για να απολαύσει όλη την ζωή που έχει μπροστά της πρέπει να δει κατάματα τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής μας. Της ψηφιακής εποχής, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, των big data, των γρήγορων δικτύων 5G. Αυτές οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις δίνουν την δυνατότητα να γίνει πιο ευχάριστο και ελκυστικό το σχολέιο, η νέα γνώση να μεταλαμπαδεύεται στον μαθητή μέσα και από τις μορφές και τα μέσα της εποχής του.

Αλλά ποιο δημόσιο σχολείο έχει τέτοιες υποδομές; Την ίδια ώρα τα ιδιωτικά σχολεία που πάνε τα παιδιά των πλουσίων έχουν της παναγιάς τα μάτια από τέτοια μέσα. Εδώ χρόνο με τον χρόνο μείωνεται η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης γιατί θεωρείται κόστος από την μία ενώ θέλουν να την εμπορευματοποιήσουν όλο και περισσότερο από την άλλη. Ούτε στην χρονιά της πανδημίας αξιώθηκαν να πάρουν μέτρα ώστε να μην υποβαθμιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία.

Έτσι τα σχολεία έμειναν μόνο 70 μέρες ανοιχτά, η τηλεεκπαίδευση απέτυχε παταγωδώς καθώς προφανώς κανείς δεν μπορεί να αντέχει να περνάει ολόκληρα 7ωρα μπροστά σε μία οθόνη ειδικά επί τόσους μήνες, ενώ το βασικό η ίδια η διαζώσης αλληλεπίδραση του καθηγητή με τους μαθητές είναι αναντικατάσταση. Και όλα αυτά γιατί τσιγκουνέυτηκαν να προσάβουν τους απαοραίτητους καθηγητές την ίδια ώρα που χιλιάδες είναι άνεργοι, τσιγκουνέυτηκαν να σπάσουν τα τμήματα σε 15αρια , να πάρουν ολοκληρωμένα μέτρα πρόληψης με καθημερινά ραπιντ τεστ, με μέτρα καθαριότητας επαρκή στα σχολεία. Γι αυτό φέτος οι μαθητές είναι αποφασισμένοι: Δεν θα αφήσουν άλλη μία χρονιά να πάει χαμένη! Θα το επιβάλουν με τους αγώνες τους!”

Και ολοκλήρωσε:
“Για να έρθει τελικά εκείνη η μέρα που θα σημάνουν οι καμπάνες τις κοινωνικής απελευθέρωσης! Εκείνη η μέρα που θα ναι εκεί με την μουσική του όχι μόνο ο Μίκης Θεοδωράκης, αλλά και χιλιάδες άλλη λαϊκοι καλλιτέχνες που μεγαλούργησαν γιατί ήταν ενα με τον λαό, με τις διεκδικήσεις του και τα όνειρα του, θα ναι εκεί τα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων που αφιέρωσαν την ζωή τους στον μεγαλύτερο σκοπό, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο!”

Τα σχόλια είναι κλειστά.