Λασίθι: Νέο εργατικό ατύχημα στην Κρήτη

Λασίθι: Νέο εργατικό ατύχημα στην Κρήτη . Ένα νέο εργατικό ατύχημα, με εργάτη καθαριότητας στο Δήμο Ιεράπετρας, έρχεται να προστεθεί στη λίστα των εργατικών …..

Ένα νέο εργατικό ατύχημα, με εργάτη καθαριότητας στο Δήμο Ιεράπετρας, έρχεται να προστεθεί στη λίστα των εργατικών ατυχημάτων, στους Δήμους.

Στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Ηρακλείου αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

Ο συνάδελφος-συνοδός του απορριμματοφόρου πήγε στη πίσω πλευρά του οχήματος για να δει αν το press container ήταν άδειο, όμως το ΣΜΑ εδώ και μήνες δεν είχε καθόλου φωτισμό, με αποτέλεσμα να γλιστρήσει, να πέσει από μεγάλο ύψος και να σπάσει τον αγκώνα του, φέροντας και κατάγματα στα πλευρά και την λεκάνη.

Θα πρέπει να αναδείξουμε ότι για την αποφυγή των εργατικών ατυχημάτων, εκτός βέβαια από την έγκαιρη παροχή των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, θα πρέπει να ικανοποιούνται και άλλοι παράμετροι.

Ο πεπαλαιωμένος με ελλιπή συντήρηση στόλος οχημάτων, οι κακοσυντηρημένοι και παλαιάς τεχνολογίας κάδοι απορριμμάτων, οι ελλείψεις προσωπικού που εξαναγκάζουν σε εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη εκπαίδευσης στο υπάρχον προσωπικό, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν και θα συνεχίσουν να προκαλούν εργατικά ατυχήματα, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Τεράστια είναι η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής που έχοντας αποδεχτεί τις επιταγές της κυβέρνησης για την ολοένα αυξανόμενη υποχρηματοδότηση των Δήμων, συντηρεί την επικίνδυνη για τη ζωή και την ακεραιότητά πραγματικότητα που βιώνουν οι συνάδελφοι του δήμου.

Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση επιβαρύνει η άρνηση της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς και η πρόσληψη προσωπικού μέσω των ανταποδοτικών τελών, δηλαδή από την τσέπη των πολιτών, χωρίς να υπάρχει κρατική χρηματοδότηση για τους μισθούς.

Αυτά είναι που ζητούν οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και σε αυτά υπακούν και οι Δημοτικές αρχές, αδιαφορώντας για τις περαιτέρω συνέπειες εις βάρος των εργαζομένων. Απαξιώνουν σιγά σιγά τις υπηρεσίες όπως το πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμό, την καθαριότητας κ.α., φέρνοντας τον ιδιώτη ένα βήμα πιο κοντά μας, είτε παραχωρώντας μέρη αυτών, είτε ολόκληρη την υπηρεσία, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα σε άλλους δήμους πανελλαδικά ή ακόμα πιο κοντά σε μας όπως στο Δήμο Χερσονήσου. Η μόνη τους έγνοια είναι να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τον ιδιώτη.

Συνάδελφοι, επιβάλλεται να συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτό που δικαιούμαστε σχετικά με την υγεία και τη σωματική μας ακεραιότητα στο χώρο εργασίας. Καλούμε τους συναδέλφους να απαιτήσουν να εφαρμοστούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας. Τη λύση των προβλημάτων θα φέρει η κινητοποίηση των εργαζομένων. Η υγεία και η ασφάλεια κατά την εργασία μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια της κυβέρνησης, και στα τσιράκια της.”

Απαιτούμε

Τώρα να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού για όλες τις υπηρεσίες.

Ανανέωση του στόλου των οχημάτων. Να μην κινείται κανένα όχημα χωρίς ΚΤΕΟ και χωρίς διασφάλιση όλων των προδιαγραφών σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Οι επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας θα πρέπει να έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα και όχι γνωμοδοτικό, με αλλαγή του νόμου, με δυνατότητα να σταματούν την λειτουργία υπηρεσιών αν δεν πληρούν τους όρους Υγιεινής και Ασφάλειας.

Διασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού για κάθε εργασία με πλήρη συστήματα ασφαλείας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.