Λασίθι:Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ, Συντυχάκη Μανόλη, στη Σητεία το Σάββατο 22 Οκτωβρίου.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Συντυχάκη Μανόλη, βουλευτή του ΚΚΕ και τον Συμεωνίδη Σίμο, δημοτικό σύμβουλο Σητείας περιόδευσε στη Σητεία το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, συνομιλώντας με δεκάδες επιχειρηματίες και κατοίκους της πόλης που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες του προηγούμενου Σαββάτου 15 Οκτωβρίου.
Η περιοδεία ξεκίνησε στις 10:00 από το Δημαρχείο της Σητείας όπου ήταν προγραμματισμένη συνάντηση με τον Δήμαρχο Σητείας και αντιδημάρχους της δημοτικής αρχής. Έγινε ενημέρωση σχετικά με τις καταστροφές σε υποδομές του Δήμου και συνολικά ποια είναι τα στοιχεία από τις έως τώρα καταγραφές από τα επιτελέια του Δήμου, της Περιφέρειας. Περίπου 120 με 150 επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές και πολλές από αυτές ολοκληρωτική καταστροφή. Έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές αρκετά σπίτια, ακόμα και στις “πανω” γειτονιές της πόλης, πέριξ των ποταμών «Παντέλη» και της «Βάγκας». Τεράστια είναι η καταστροφή στην αγροτική οδοποιία, σε υποδομές της ΔΕΥΑ και στις υπάρχουσες υποδομές απορροής, με αποτέλεσμα η πόλη να είναι ανοχείρωτη σε μία βροχόπτωση τις επόμενες μέρες. Τέλος, επιβεβαιώθηκε, ότι για τα ιδιωτικά οχήματα δεν υπάρχει καμία εξαγγελία με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες 200 περίπου οχημάτων να είναι σε απόγνωση.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι: « Σίγουρα τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία, όμως δεν δικαιολογούν τέτοιας έκτασης καταστροφή. Αν όχι στην ολότητα του, σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσε να είχει αποτραπεί η βιβλικότητα της καταστροφής(…) Η ευθύνη βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές, διότι γνώριζαν και γνωρίζουν που εντοπίζονται ελλείψεις έως και παντελής απουσία αντιπλυμμικών έργων, ποιες είναι οι επίφοβες περιοχές για ανέξελεγκτα πλημμυρικά φαινόμενα. Ήδη το ΚΚΕ έχει αποκαλύψει από το Νοέμβριου του 2017 ότι υπάρχει από το 2012 ΜΕΛΕΤΗ-ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπ.Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η οποία μάλιστα επικαιροποιήθηκε το Γενάρη του 2017 και πιθανά έχει εκ νέου επικαιροποιηθεί.»
Κλείνοντας την παρέμβαση του ο Μ.Συντυχάκης είπε: « Όμως τα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης δεν είναι προτεραιότητα στα διάφορα προγράμματα των υπουργείων και της περιφέρειας Κρήτης. Είναι πολιτική επιλογή να προκρίνονται έργα για την επιχειρηματικότητα, την τουριστική ανάπτυξη, τις “πράσινες” μπίζνες κ.α.υπηρετώντας την λογική ότι η γη είναι εμπόρευμα, τα τεχνικά έργα και οι χρήσεις γης σχεδιάζονται και υλοποιούνται με γνώμονα το κέρδος. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θεωρεί επιλέξιμα για χρηματοδότηση τα αντιπλημμυρικά έργα(ακόμα και για καθαρισμό ρεμάτων-ομβρίων υδάτων ή οριοθέτηση ρεμάτων), γιατί δεν αποδίδουν εύκολα και μεγάλα κέρδη στου επιχειρηματικούς ομίλους, ιδιαίτερα μετά την περάτωση τους. Ακόμα και το πολυδιαφησμένο πρόγραμμα «Α.Τρίτσης» δεν εγκρίνει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, επιστρέφοντας πίσω τις ώριμες μελέτες-προτάσεις των δήμων.(…) Πρέπει από την πλευρά της κυβέρνησης να υπάρξει γενναία έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Σητείας ώστε να μπορεί να προχωρήσει αναγκαία έργα αποκατάστασης, αντιπλημμυρικής και συνολικά πολιτικής προστασίας. »
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Δήμο Σητείας, έγινε περιοδεία σε όλη την πόλη της Σητείας συζητώντας με τους μαγαζάτορες, μικρούς βιοπαλαιστές επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες οχημάτων και κατοίκους καλώντας στην προγραμματισμένη σύσκεψη της ΚΟ Σητείας του ΚΚΕ στις 13:30 στο Δημαρχείο. Οι εκπρόσωποι του εμπορικού συλλόγου Σητείας, του συλλόγου εστίασης Σητείας, του συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ Λασιθίου, της ομάδας γυναικών Σητείας(μέλος ΟΓΕ) και άλλοι πληγέντες εργαζόμενοι, επαγγελματίες και κάτοικοι, εντός και εκτός της σύσκεψης που ακολούθησε ενημέρωσαν τον βουλευτή και τα στελέχη του ΚΚΕ ότι αυτά που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι κοροϊδία και εμπαιγμός.
Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι είναι απαράδεκτο ότι οι καταγραφές γίνονται με ρυθμούς χελώνας, ενώ ειδικά για τους επιχειρηματίες οι διαδικασίες της όποιας αποζημίωσης θα ξεπεράσουν το 6μηνο. Άνθρωποι που έχουν περάσει το χείλος της καταστροφής καλούνται να συντάξουν φακέλους για να αποδείξουν ότι δεν έχουν τίποτα, ζητιούνται τιμολόγια και μάλιστα ειπώθηκε ότι θα αποζημιωθούν μη αποσβεσμένος εξοπλισμός, πάγια κτλ. Δεν έχει ειπωθεί τίποτα για το ρεύμα και άλλους λογαριασμούς που καλούνται να πληρώσουν, ενώ ανέφεραν ότι είναι κοροϊδία να μιλούν για αναστολές πληρωμών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και εφορία για ένα 6μηνο, αφού μετά το πέρας της περιόδου θα τους ζητηθεί να τα πληρώσουν όλα μαζεμένα. Μεγάλο ο θυμός και η οργή και για τις ευθύνες στο πως φτάσαμε ως εδώ, με όλους να καταγγέλουν ότι ακόμα και την ίδια μέρα υπήρχε παντελής απουσία προετοιμασίας, πρόληψης (το 112 λειτούργησε αφού είχαν καταστραφεί όλοι), συντονισμού, σχεδίου και όλοι αγωνιούν για την επόμενη φορά. Μία πόλη περίπου 9000 περίπου κατοίκων έχει 500 τουλάχιστον οικογένειες να μην έχουν εισόδημα ή να είναι τραγικά κουτσουρεμένο, ακόμα και για αυτούς που δεν επλήγησαν άμεσα. Επισημάνθηκε για άλλη μια φορά ότι 200 και παραπάνω ιδιοκτήτες οχημάτων είναι στον αέρα. Δεν έχουν γίνει καταγραφές, δεν σχεδιάζεται να γίνουν, η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει ως μη γενόμενο, ενώ ακόμα και για τα επαγγελματικά, είναι πολλά τα ερωτηματικά για τις αποζημιώσεις όσο είχαν ιδιωτική ασφάλεια, ή οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων που το χειμώνα τα αυτοκίνητα τους είναι ακινητοποιημένα με παρεδωμένες πινακίδες.
Ανέφεραν ότι ήδη μέσα από τους συλλόγους τους έχουν διατυπώσει αιτήματα για 100% αποζημίωση στις τρέχουσες αξίες εξοπλισμού, Α’υλών και εμπορευμάτων, έκτακτη εφάπαξ καταβολή οικονομικής ενίσχυσης, απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεωσεων σε εφορία, πάγωμα σε λογαριασμούς ΔΕΗ, τράπεζες κτλ, οικονομική ενίσχυση και ασφάλιση των εργαζομένων των πληγέντων επιχείρησεων με ευθύνη του κράτους για όσο διάστημα δεν λειτουργεί η επιχείρηση.
Ο βουλευτής του Κόμματος, στην παρέμβαση του στη σύσκεψη ανέφερε ότι: « Η αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί όλη αυτή την εβδομάδα στη Σητεία επιβεβαιώνει το σύνθημα που γεννήθηκε σε αντίστοιχες τέτοιες συνθήκες «Μόνο ο Λαός μπορεί να σώσει το Λαό». Αυτό είναι μεγάλη παρακαταθήκη για αξιοποίηση στα επόμενα βήματα που είναι απαραίτητα και έχουν να κάνουν με το να πιστέψει ο λαός τη δύναμη του, να βγει στο προσκήνιο και να διεκδικήσει αγωνιστικά το δίκιο του. (…) Η πείρα από άλλες καταστροφές όπως αυτές που αναφέρθηκαν αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους, τον άναρχο αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η οικιστική αναρχία, η αυθαίρετη και πυκνή δόμηση, το μπάζωμα εκατοντάδων ρεμάτων, ο περιορισμός των ελέυθερων χώρων είναι από την κοινή πολιτική επιλογή διαχρονικά των κυβερνήσεων να υπάρχει ανυπαρξία ενιαίου χωροταξικού σχεδιασμού με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών του Λαού. Αποδεικνύεται πως η ανάπτυξη, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμοι, δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, του ξενοδοχειακού, εμπορικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου. Ειναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΒΟΑΚ και σχέση με τη Σητεία, αφού σχεδιάζεται και υλοποιείται με κριτήριο την κερδοφορία αυτών που αναφέρθηκαν και για αυτό έχει αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την Σητεία, εκεί οφείλονται οι εγκληματικές καθυστερήσεις όλων των κυβερνήσεων. Αυτοί είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων, των επιλογών της κυβέρνησης, Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, των αναπτυξιακών συνεδρίων που έστηναν τα προηγούμενα χρόνια προσπαθώντας να πείσουν τους Κρητικούς ότι θα γεμίσει η Κρήτη από επενδύσεις και χρήμα, ότι θα γίνει απέραντο εργοτάξιο, ενώ στην πράξη θα εξυπηρετηθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες.»
Ο Μ.Συντυχάκης κλείνοντας την παρέμβαση του τόνισε: «Είναι αδιαμφίσβητητο ότι και στη Σητεία, με βάση αυτά που αναφέρθηκαν, πρέπει να ενταθεί η πίεση του λαϊκού παράγοντα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργάνωση της διεκδίκησης σε κάθε περιοχή, με κοινή δράση των σωματείων, συλλόγων, κατοίκων, χωρίς αναμονή λύσεων από «επίδοξους σωτήρες». Σε αυτό τον δρόμο μπορεί να εξασφαλιστεί η αντοχή και επιμονή για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων. Το ΚΚΕ, οι δυνάμεις του στα θεσμικά όργανα και κυρίως μέσα στο λαό θα συμβάλλουμε ώστε να δυναμώσει η φωνή των Σητειακών σε προσανατολισμό σύγκρουσης μέχρι να γίνουν πράξη τα αιτήματα σας.»
Ο βουλευτής του Κόμματος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι « Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ θα συζητηθεί στις 31/10 στην ολομέλεια της βουλής επίκαιρη ερώτηση, πέρα από την ήδη κατατεθειμένη ερώτηση την προηγούμενη Πέμπτη στα πλαίσια της πίεσης ώστε να παρθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα για:
– Την καταγραφή των ζημιών, επειγόντως, με κρατική ευθύνη, από κλιμάκια των αρμόδιων υπουργείων, για να αποζημιωθούν άμεσα, για το σύνολο των ζημιών και της καταστροφής σε κτίρια, εμπορεύματα, εξοπλισμό, οχήματα, εργαλεία, αγροτικά εφόδια και προϊόντα, όλοι όσοι επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, καθώς και για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών.
– Να διασφαλιστεί άμεσα το εισόδημα για τους εργαζόμενους, επαγγελματίες και αγρότες που έχουν πληγεί.
– Να δοθεί άμεσα οικονομική ενίσχυση σε επαγγελματίες, αγρότες και ιδιώτες για την άμεση επιβίωση τους, την εκκίνηση αποκατάστασης και λειτουργίας των καταστημάτων τους, των οχημάτων τους, αποζημίωση της αγροτικής παραγωγής τους.
– Να παγώσει η είσπραξη οφειλών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, λογαριασμούς τηλεπικοινωνιών, τραπεζικές υποχρεώσεις κ.α. για όσους επλήγησαν.
-Να χρηματοδοτηθούν κατεπειγόντως τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Σητείας στον ποταμό «Παντέλη», στη «Βάγκα», στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης της κοίτης, οριοθέτησης των ρεμάτων και των ποταμών, με τις απαραίτητες μελέτες και έργα μεταξύ των οποίων και αυτά της συγκράτησης φερτών υλικών κ.λ.π.
– Να αποκατασταθούν η αγροτική οδοποιία που καταστράφηκε, δημόσιες υποδομές, υποδομές της ΔΕΥΑ Σητείας και να εκπονηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για πρόληψη και διαφυγή. »

Τα σχόλια είναι κλειστά.