Λασίθι:Σύσκεψη για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα με πρωτοβουλία του Δήμαρχου Αγίου Νικολάου

Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα, που σύμφωνα με όσα βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, προκαλούν πληθώρα υλικών ζημιών (καρποφόρα δέντρα, ελιές, κήποι, περιφράξεις, ενδημική βιοποικιλότητα ξενοδοχειακές μονάδες) αλλά κυρίως αποτελούν ενεργό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ( 15/3) στο Δήμο Αγίου Νικολάου, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Αντώνη Ζερβού με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου κ. Μανόλη Λεμπίδη που έχει αναλάβει την εποπτεία και τον συντονισμό των θεμάτων που αφορούν τα παραγωγικά ανεπιτήρητα και αδέσποτα ζώα, καθώς και των : κ. Ζήνα Σπυριδάκη (Διοικητή ΤΑΕ), κ. Γεωργίου Παναγιωτάκη (Αστ. Υποδ/ντη), κ. Μανόλη Κουδουμά (Δ/νση Δασών), κ. Στάθη Γραφανάκη (Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Π.Ε Λασιθίου), συζητήθηκαν λεπτομερώς οι ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος που ταλανίζει την ευρύτερη περιοχή του δήμου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου Αγίου Νικολάου, μετά από διαλογική συζήτηση, επικράτησε η πρόταση να υποδειχθούν στο εξής από τα ΤΑΕ, οι θέσεις στις οποίες θα τοποθετηθούν παγίδες, ενώ η αστυνομία αναλαμβάνει την υποχρέωση παρακολούθησης τους προκειμένου να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη κατάσταση που υπάρχει.
Από τους παριστάμενους, όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, διαπιστώθηκε ότι η εκχώρηση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων στους δήμους, αποτελεί τροχοπέδη για την επίλυση τους προβλήματος, καθώς οι ελλείψεις σε υποδομές, πόρους, και κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό έχουν ως συνέπεια την αδυναμία εκτέλεσης των απαιτούμενων διεργασιών.
Το έργο δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο στην καθημερινή εφαρμογή – όπως εξήγησε – κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Λεμπίδης, καθώς είναι δύσκολο έως απίθανο να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη των ανεπιτήρητων ζώων εφόσον αυτά δεν φέρουν σήμανση με ενώτια και το πρόβλημα προσλαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.
Για το λόγο αυτό, η συνεργασία των φορέων όπως διαπιστώθηκε, κρίνεται επιτακτική καθώς και οι συχνοί έλεγχοι σε περιοχές που η παραβατικότητα είναι υψηλή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.