Λιβύη : Προελαύνει ο στρατός του Χαφτάρ – Μπήκε στη Σύρτη

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης εισήλθε στη Σύρτη και ανέλαβε τον έλεγχο του θαλάσσιου λιμένα και ορισμένων περιοχών της πόλης, δήλωσε πηγή των δυνάμεων του Χαφτάρ

Την προέλασή του στη Λιβύη φέρεται να συνεχίζει ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) εν μέσω σφοδρών επικρίσεων για την αποστολή των πρώτων τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης εισήλθε στη Σύρτη -σημαντικό στρατηγικό προπύργιο- και ανέλαβε τον έλεγχο του θαλάσσιου λιμένα και ορισμένων περιοχών της πόλης, δήλωσε πηγή στο στρατό.

«Ο LNA έχει πάρει επίσης τον έλεγχο της στρατιωτικής βάσης ασ-Σάαντι, μερικές περιοχές της πόλης και τώρα κατευθύνεται προς το κέντρο της πόλης» πρόσθεσε η πηγή, η οποία βρίσκεται κοντά στην ηγεσία του LNA.

Σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ελέγχουν είκοσι πύλες ανατολικά της Σύρτης, η οποία βρίσκεται 450 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η κατάληψη της Σύρτης συνιστά σημαντική στρατηγική νίκη για τον Χαφτάρ, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA).

Η Σύρτη, στα παράλια της Μεσογείου, σχεδόν στη μέση της Λιβύης, ελέγχεται από δυνάμεις που στηρίζουν την GNA μετά την εκδίωξη του ISIS από την πόλη, με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, στα τέλη του 2016.

«Κατευθυνόμαστε προς την καρδιά της πόλης»
Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ υποστηρίζει ότι κατέλαβε περιοχές γύρω από τη Σύρτη, συμπεριλαμβανομένης και της αεροπορικής βάσης αλ Καρνταμπίγια.

«Κατευθυνόμαστε προς την καρδιά της πόλης για να ολοκληρώσουμε την απελευθέρωσή της» είπε ο Χάλεντ αλ Μαχτζούμπ, του LNA.

Την ίδια ώρα, κάτοικος της πόλης είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters πως «βλέπουμε αυτοκινητοπομπές του LNA μέσα στην πόλη της Σύρτης (…) Ελέγχουν μεγάλο μέρος της πόλης τώρα. Επίσης, ακούμε πυρά».

Η αποστολή των πρώτων τουρκικών στρατευμάτων
Η κίνηση αυτή έρχεται μια μέρα μετά ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως η χώρα του ξεκίνησε την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, με σκοπό την ενίσχυση της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό, Φαγέζ αλ Σαράτζ.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλυψε ότι η σταδιακή αποστολή των τουρκικών στρατευμάτων στη βορειοαφρικανική χώρα έχει ήδη ξεκινήσει. Η Άγκυρα στέλνει επίσης στην Τρίπολη υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Οι στρατιώτες μας αναχωρούν σταδιακά για τη Λιβύη. Θα συντονίσουν (τη δράση τους με την GNA) εκεί. Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη νόμιμη κυβέρνηση» είπε.

Σφοδρές μάχες Χαφτάρ – Σαράτζ με νεκρούς
Η κατάσταση στη Λιβύη κλιμακώθηκε σημαντικά από τη στιγμή που η τουρκική βουλή ενέκρινε την αποστολή στρατευμάτων στη βορειοαφρικανική χώρα.

Άμεση ήταν απάντηση από τη μεριά του στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος κάλεσε σε γενική επιστράτευση ενάντια σε ξένες δυνάμεις στη Λιβύη. «Σήμερα κηρύσσουμε τζιχάντ και γενική επιστράτευση. Οι άνδρες και οι γυναίκες, αξιωματικοί και πολίτες, θα προμηθευτούν όπλα» είπε ο επικεφαλής του LNA.

Τόνισε δε, ότι οι δυνάμεις του θα «αντιμετωπίσουν και θα αποκρούσουν» οποιαδήποτε ξένα στρατεύματα σταλούν στη χώρα.

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, οι δυνάμεις του φέρεται πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις, μια εκ των οποίων μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 30 φοιτητές και να τραυματιστούν άλλοι τόσοι σε στρατιωτική σχολή στη νότια Τρίπολη. Την Κυριακή, ωστόσο, το LNA αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην αεροπορική επιδρομή.

Τα δύο στρατόπεδα φαίνεται να τροφοδοτούνται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες με βαρύ οπλισμό, αεροπορικά μέσα αλλά και τεθωρακισμένα οχήματα, έχοντας ως βασικούς συμμάχους, ο μεν Χαφτάρ την Αίγυπτο και τη Ρωσία, ο δε Σαράτζ την Τουρκία και το Κατάρ.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Στο μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.

Η συνεδρίαση, η οποία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, θα είναι η πρώτη ευκαιρία του Οργανισμού να συζητήσει τις δύο αμφιλεγόμενες συμφωνίες που σύναψε στα τέλη Νοεμβρίου η Τουρκία με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) της Τρίπολης.

Επισήμως, το αίτημα της Μόσχας αφορά στη διεξαγωγή της διεθνούς συνόδου για τη Λιβύη που ελπίζει να οργανώσει η Γερμανία στο Βερολίνο πριν από τα τέλη Ιανουαρίου. Ακόμη όμως δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνεδρίαση θα γίνει επίσης αναφορά στα μνημόνια κατανόησης της Τουρκίας με την GNA που αφορούν στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Θα συζητηθεί, επίσης, η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της GNA και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη από τον περασμένο Απρίλιο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.